MyPigeons 2016

Dušan Konečný (14.03.2016, 13:30)
Výpočtový program MyPigeons prešiel od mája 2015 rozsiahlymi zmenami, ktoré súvideli najmä s implementáciou programu pre maďarský zväz (www.galambom.hu)

Na začiatku príspevku by som však rád poďakoval Romanovi Grillovi a Karolovi Wiedermannovi ml, za prvotné sprostredkovanie jednaní, Jozefovi Fulopovi za dokonalú prezentáciu programu v maďarčine pre prezidenta maďarského zväzu Istvána Bárdosa a účasť na všetkých pracovných stretnutiach ohľadom progresu zavádzania.

Medzi najvýznamnejšie zmeny patria:
1/ podpora družstiev - jeden chovateľ môže nasadené holuby rozdeliť do viacerých družstiev, družstvá následne vo výsledkoch vystupujú jednotlivo, holuby sú pod družstvami zoskupené ako pod samostatnými chovateľmi, v datbáze sú však stále vedené pod jedným chovateľom. Použitie družstiev je odzrkadlené vo všetkých súťažiach družstiev, ako bodové majstrovstvo, percentuálna úspešnosť a ďalšie súťaže, kde sú radení chovatelia / družstvá.

Na Slovensku je použitie družstiev obvyklé zrejme iba v MDKS, no program prináša možnosť plnohodnotne družstvá využívať aj v súťažiach OZ.

2/ Evidencia holubov - v Maďarsku platí povinná evidencia, nie však podľa PL modelu. v Maďarsku si chovatelia evidujú všetky holuby pred sezónou, počas sezóny môžu byť vo výsledkoch iba evidované holuby. Zväz má tak dokonalý prehľad o holuboch, v databáze sú ukladané aj kódy čipov EKS (v prípade, že je použitý import holubov z EKS) pre potreby kontroly počas sezóny

Evidencia ako taká prešla kompletnou rekonštrukciou, sú podporované metódy importu zo všetkých typov EKS (zatiaľ okrem Mega), bolo vylepšené aj prostredie pre manuálne zadávanie a celkovú správu.

Na Slovensku si evidenciu môžu dobrovoľne vytvoriť všetci chovatelia, v programe je nastavený neobmedzený limit pre všetky OZ, okrem OZ, ktoré si zaviedli obmedzenú evidenciu (tento rok zatiaľ OZ BA, OZ TO).

Tu je krátka video ukážka, ako vyzerá import pre Benzing PideXX súbor


Výpočtárom sa pri importe zobrazí, či je holub evidovaný a uzporní ich na prípadný preklep. Zobrazenie, či je holub evidovaný je možné zapnúť aj priamo vo výsledkoch a spresniť tak výsledky, urýchliť opravu chýb a pod.

V evidencii je možné pre každého chovateľa uložiť aj značku a sériové číslo EKS, ktoré používa

3/ Majstrovstvo holubníkov - nová (veľmi zaujímavá) súťaž zavedená maďarským zväzom na národnej úrovni. Jedná sa o súťaž družstiev. Každý chovateľ si počíta napr. 3 najlepšie preteky (súčet skóre) a skóre pre pretek je určené ako priemer z najlepších získaných skóre v danom preteku. Priemer však závisí na počte nasadených holubov. Platí, že za každých 5 nasadených holubov skóruje 1 holub (20%), minimálne však 2 holuby. Ak chovateľ nasadí 10 holubov, počíta priemer z 2 najlepších, ak nasadí 11 holubov, počíta z 3, 16=>4, 21->5 atď...

Ukážku vypočítanej súťaže je možné pozrieť tu
http://www.galambom.hu/sk/results/2015/c-730-loft-championship/o-102-regios-hosszutav/
V detailnom zobrazení sa vždy zobrazí aj počet potrebných holubov pre priemer. Aktuálne súťaž podporuje výpočet z bodov, nastaviť ju je možné štandardne v administrácii súťaží, podobne ako bodové majstrovstvo a ostatné...

4/ Nové typy koeficientov - okrem koeficientov FCI je vo výsledkoch možné počítť aj odvodené koeficienty
- vzdialenostný - v menovateli má okrem počtu holubov aj vzdialenosť v kilometroch, je počítaný na 6 desatinných miest
- modifikovaný - FCI koeficient vynásobený modifikátorom podľa vzdialenosti na holubník - znevýhodňuje holuby na kratších vzdialenostiach, zvýhodňuje holuby na dlhších.
Hodnota 1.3 je pre vzdialenosti 100 - 200 km, 1.2 pre 200-300......0.8 pre 600 - 700, 0.75 pre 700 - 800, 0,7 pre > 800 km...

V Maďarsku sa používajú pre národné preteky, výpočty národných súťaží, no je možné ich použiť aj pre súťaže družstiev, alebo vyhodnotenie eso holuba podľa zvolených kritérií.

5/ Nová metóda výpočtu bodov - lineárnym poklesom. Každý holub dostáva o zlomok nižší počet bodov ako predchádzajúci, body sú počítané na 2 desatinné miesta. Ako parmetre nastavenia sa zadáva maximálny počet bodov (pre prvého holuba, napr. 100) a percentuálny podiel pre posledné holuba, napr 40% = 40 bodov, holuby medzi prvým a posledným dostanú vypočítanú hodnotu medzi maximom a minimom

6/ PResnejšiu metódu výpočtu vzdialenosti - na Slovensku bola pôvodne (a stále je) používaná metodika Great Circle, ktorá považuje Zem za dokonalú guľu. Program MyPigeons aktuálne používa túto metodiku kvôli kompatibilite s pôvodným programom pre výpočet výsledkov.

Je možnosť prejsť na presnejšiu metódu (podľa Vincentyho), ktorá počíta aj s eliptickým tvarom Zeme. Vzdialenosti výchádzajú rozdielne rádovo v stovkách metrov pri pretekoch na 300 - 400 km. Ak by sa SZCHPH rozhodol prejsť na túto metodiku vzdialenosti medzi 2015 a 2016 by sa líšili

Noviniek je viac, niektoré sú vo fáze dokončovania a táto téma bude využívaná na ich prezentáciu pre chovateľov a zároveň výpočtárov.

Ing. Rastislav Vincenty (14.03.2016, 15:26)
Dobrý deň pán Konečný, asi ste si moje priezvisko pomýlili v predposlednom odstavci s niekym iným.

Ja som túto metódu ohľadom eliptického tvaru zeme určite nevynašiel!

Prajem pekný deň

S pozdravom

Rastislav Vincenty, predseda OZ Gemer
Peter Grék (14.03.2016, 16:13)
Rasťo, ani nevieš aké slávne meno nosíš.
Tento bol akurát Poliak, ty máš kus južnejšie smerovanie :-)
Ing. Rastislav Vincenty (14.03.2016, 18:59)
Dakujem Petko za upresnenie... No trosku južnejšie... To mas pravdu....
Dušan Konečný (16.03.2016, 13:05)
Vynovene prostredie pre import pretekovych udajov (doletov) z EKS. Kratka video ukazka importu z EKS Tipes (pdf format). Nove prostredie podporuje aj upload suborov (Benzing PideXX, TauRIS, WinSpeed, BRICON XML, Tipes TXT).



2/ Nastroj pre vypocet vzdialenosti -> okrem vypustacich miest v databaze je mozne zadat aj lubovolne suradnice. Uzitocne pri hladani novych moznosti pre vypustacie miesta. Nastroj vypocita vzdialenosti pre celu OZ alebo vybranu ZO

Dušan Konečný (11.04.2016, 02:24)
Dokončená nová administrácia databázy chovateľov. Administrácia prebieha priamo cez databázu chovateľov, nie cez Admin panel, ako doteraz, návštevníkom sa pri chovateľoch zobrazí tlačidlo na mapu a na zobrazenie detailov, administrátorom (výpočtár ZO alebo OZ) tlačidlo pre úpravu údajov.

Menila sa aj štruktúra databázy. Chovateľov, ktorí boli označení ako neaktívni, môžu výpočtári nájsť zadaním mena (bez výberu OZ alebo ZO), následne po uložení zmien sa zobrazia v zozname aj po výbere OZ/ZO

O pridávaní nových chovateľov prebieha diskusia so SZCHPH, môj návrh je, aby nové záznamy pridával iba jeden človek. Zabráni sa tak mnohým problémom, ktoré vznikajú neriadeným pridávaním nových/duplikovaných chovateľov do databázy.

Odkaz na zmenu fotografie nájdu aj chovatelia priamo v databáze pri svojom zázname (ak sú prihlásení a majú spárované konto) po kliknutí na detail.

Niektoré detaily (Súradnice, EKS a členstvo v OZ) sa ukladá zvlášť pre každú sezónu, od budúceho roka tak bude možné sledovať aj pohyb členov medzi ZO.

K dispozícii sú nové polia

Meno: okrem doterajšieho celého mena sú dostupné samostatné polia pre titul, krstné meno a priezvisko + meno pre výsledky. Ak je zadané meno pre výsledky, vo výsledkoch a súťažiach sa bude zobrazovať prioritne namiesto poľa "meno". Čiastkové polia sa zatiaľ nevyužívajú, no ak SZCHPH bude chcieť zjednotiť zobrazovanie mien chovateľov (napr. najprv priezvisko, potom meno a titul), bude potrebné tieto polia vyplniť. K dispozícii je aj pole "Meno matky", jedná sa viac menej o identifikáciu osoby, v Maďarsku je to údajne bežne vyžadoaný údaj pri identifikácii občanov. Pribudlo aj pole pre Rod/Pohlavie (Muž/Žena)

Stav: okrem Aktívny, Neaktívny môžu teraz záznamy byť aj v stavoch: "Zrušil členstvo", "Vylúčený", "Zosnulý"

Dátum narodenia - pre verejnosť skrytý údaj, po vyplnení umožní vypočítať vekový priemer ZO/ OZ a dynamicky vykresliť graf vekovej štruktúry organizácií.(práca v priebehu). Okrem dátumu je možné vyplniť aj Miesto narodenia, opäť len identifikácia občana, pre verejnosť skrytý údaj.

Adresa bydliska - okrem mesta, je možné vyplniť aj ulicu a PSČ, pre verejnosť skryté údaje.

Členom od roku - rok, kedy sa chovateľ stal členom SZCHPH

Telefónne číslo - je odteraz možné ukladať priamo k chovateľovi, bude možné ho zobraziť v časti zaletené holuby. Vhodné najmä pre chovateľov, ktorí nie sú registrovaní, po nahlásení ich holuba sa nahlasujúcemu zobrazí telefonický kontakt na majiteľa.

Informácie o EKS - je možné uložiť značku + sériové číslo EKS, čo umožní vypracovať štatistiky o podieloch jednotlivých výrobcov na Slovensku.



Dušan Konečný (11.04.2016, 22:50)
Pridana podpora importu evidencie holubov z EKS Tipes.

Problem s Tipes na slovensku je, ze cipovaci program TipesCOM Vam nepovoli 4 miestne cislo chovatela. Ak by sme to chceli napravit, je potrebne nhrat novy software do vsetkych EKS, co zrejme nie je realne.

Da sa to obist tym, ze cislo chovatela v TipesCOM napisete za jeho meno, teda napr. "Alojz Barbirik 4298".

Pri importe evidencie holubov na MyPigeons nahravate subor Stamm.mdb, kde su ulozene vsetky cipovane holuby. Ak je subor prilis velky, odporucam ho zabalit do ZIP archivu, podstatne to zmensi jeho velkost.

Na MyPigeons staci vybrat Tipes MDB ako zdrojovy format, zaskrtnut policko "ID chovatela za menom", pripadne aj "Subor je v archove .ZIP" ak ste ho zabalili a uz len nahrat subor.

MyPigeons ponukne na import vsetky holuby vsetkych chovatelov, ktori su v TipesCOM databaze (a su clenovia OZ)

František Dohňanský (11.04.2016, 23:03)
Pán Konečný, kde nájdem popis importu údajov z EKS TauRis do programu MYPIGEONS?
Vďaka Dohňanský.
Dušan Konečný (12.04.2016, 00:00)
Import do MyPigeons je vzdy rovnaky, vyberiete typ zdrojoveho suboru, nahrate subor alebo skopirujete jeho obsah a udaje vlozite.

Vasa otazka zrejme smeruje na moznost exportu dat z EKS TauRIS a s tym zial pomoct nedokazem, s tymto systemom nemam skusenosti. Viem, ze sa to uspesne podarilo Lubomirovi Jasovskemu a podla jeho slov sa jedna o jednoduchy proces. Viem, ze tento rok p. Jasovsky uspesne posunul informacie aj chovatelom zo severu Slovenska, len si nepamatam meno.

Pomoct bude vediet mozno aj p. Moravcik, pisal, ze TauRIS v Ziline exportuju bez problemov.

Vysledkom by mal byt txt subor s doletmi alebo s cipovanymi holubmi. Oba typy suborov su podporovane a na MyPigeons je mozne importovat evidenciu holubov aj pretekove udaje.

Dušan Konečný (13.04.2016, 09:46)
Vypocet vzdialenosti -> pribudla moznost zoradenia vysledkov podla ID chovatela, mena, ZO, vzdialenosti. Vzostupne + zostupne, staci kliknut na hlavicku tabulky, podla ktorej sa maju zaznamy zoradit
Ivan Oravec (25.04.2016, 10:02)
Pán Konečný prosím kontaktujte ma emailom.
Dušan Konečný (26.04.2016, 11:46)
Video ukazka exportu zo systemu Benzing pomocou programu PideXX pre MyPigeons a nasledny import udajov do vypoctoveho programu.

EKS je pripojeny na klubovu jednotku, klubova jednotka je pripojena na PC pomocou USB. Na hodinach staci nastavit rezim komunikacie s PC

Dušan Konečný (29.04.2016, 16:24)
Video pre Benzing bude aktualizovane, ukazalo sa, ze zvoleny format nepodporuje ukladanie nominacie (poradia kosovania) podla potrieb SZCHPH, Benzing vsak podporuje dalsie formaty, len ich treba najprv spracovat...uz coskoro

Import pre Tipes PDF subory bol mierne optimalizovany, uz nie je potrebne rucne oznacovat riadky s doletmi, staci klavesovou skratkou Ctrl+A oznacit cely obsah dokumentu a vlozit ho do pola pre vstup MyPigeons. Vypoctovy program automaticky preberie len riadky s doletmi. Nizsie je kratka video ukazka

Upozornenie: skontrolujte vzdy pocet ponuknutych doletov. Tipes ma velmi vysoky pocet roznych formatov (aktualne vyse 20) a je mozne, ze vypoctovy program nespravne vyhodnoti niektore riadky a vyradi ich



Dušan Konečný (02.05.2016, 10:06)
Vypoctarom, ktori maju moznost naskenovat vystupy z BRICON (export dat pre Slovensko stale neexistuje), moze pomoct nasledovne video, kde su nejake ukazkove problemove situacie v ABBYY Fine Reader a manualne opravy dat pre spravne nacitanie pri importe

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené