NP a VCS - AKO ĎALEJ NA SLOVENSKU, CHCEME ZMENU, ALEBO NIE?

Peter Záhorský (20.02.2016, 11:42)
Dobrý deň vážení chovatelia SZ CHPH,

nie je mi jedno, čo sa deje v chovateľstve poštových holubov na Slovensku a preto som sa rozhodol napísať môj diskusný príspevok, ktorý je venovaný národným pretekom a VCS (VCS Gotha, NP nad 700 km).

Vážení členovia SZ CHPH, príspevok je dlhší a preto Vás prosím, aby ste si našli čas na prečítanie celého príspevku a mohli sa zamyslieť nad mojimi myšlienkami. Vopred Vám ďakujem, že Vám záleží na tom, aby sa chovateľstvo uberalo správnym smerom, t.j. v prospech väčšiny chovateľov a nie v prospech jednotlivcov. Nebojte sa povedať vo svojich ZO CHPH, OZ CHPH, DF svoj názor. Nebuďte už tými ovcami, kde ide jedna, idú všetky, bez uvažovania. Veď my, ľudia, máme na viac, ako byť len ovcami, máme svoj rozum, úsudok, svojprávnosť, tak to aj používajme. Tú hlavu s mozgom nemáme len preto, aby nám nenapršalo do krku.

Osobne ako predseda Západoslovenského regiónu, aj ako člen Pretekovej komisie SZ CHPH som bol prítomný na rokovaní Pretekovej komisie SZ CHPH za účasti predsedov (zástupcov) všetkých regiónov na Slovensku. Rokovanie sa konalo 13.02.2016 v Nitre v budove Agroinštitút-u. Rokovanie trvalo od 09:00 do cca. 12:30 hodiny.

Nejaké dohody sa rodili pomerne ťažko a niečo sa len podarilo dohodnúť (uvádzam nižšie). Mal som pocit, že niektorí prítomní prišli na rokovanie s tým, že sa dohodnúť nechcú a s takými zástupcami sa veľmi zle rokuje, keď odmietajú takmer všetko.

Počas celého rokovania som viac krát vyzval prítomných, že pokiaľ sa neurobia zásadné zmeny v myslení a v spôsobe vyhlasovania podmienok Majstrovstiev Slovenska a podmienok národných pretekov a VCS, tak sa ďalej nepohneme a budeme prešľapovať na jednom mieste (pravdepodobne to prešľapovanie na jednom mieste veľa funkcionárom vyhovuje, preto nemajú potrebu to meniť).

Na rokovaní som viac krát prítomným členom Prezídia SZ CHPH navrhoval nasledovné zmeny, ktoré by terajšiu, nie veľmi dobrú situáciu mohli vyriešiť (uvedené nižšie):

Podľa platných Stanov SZ CHPH, § 13 má Prezídium SZ CHPH okrem iného aj kompetencie ako:
bod 13. Riadi pretekovú a výstavnícku činnosť
bod 21. Schvaľuje, vyhodnocuje MS a udeľuje ocenenia
bod 22. Vyhlasuje podmienky VCS a iných súťaží (aj NP)

Prejdem k môjmu návrhu a ten bol nasledovný:
Prezídium schváli termíny konania a miesta vypustenia národných pretekov a VCS. Zvlášť NP nad 700 km pre megaregión ZÁPAD (smer SZ až Z - vzdialenosť nad 700 km pre všetkých členov SZ CHPH z časti ZÁPAD) a zvlášť pre megaregión VÝCHOD (smer SZ až SSZ - vzdialenosť nad 700 km pre všetkých členov SZ CHPH z časti VÝCHOD).
Povinne určí, že VCS Gotha a všetky národné preteky nad 700 km sa budú letieť spoločne (Gotha VCS - celé Slovensko, NP - ZÁPAD, VÝCHOD).
Ďalej určí, že ktoré OZ CHPH sa dobrovoľne nezúčastní všetkých vyhlásených NP a VCS sa automaticky dobrovoľne vylúči z účasti Majstrovstiev Slovenska.

Ďalej som navrhol, aby v jeden deň (víkend) bol vyhlásený maximálne jeden NP pre Západ a jeden NP pre Východ. Gothu aby odletelo spoločne celé Slovensko. Kritizoval som postoj viacerých OZ na SR, ktoré ignorujú vyhlásené NP a VCS a nezúčastňujú sa ich.

Reakcia niektorých prítomných členov Prezídia SZ CHPH bola, že to sa nemôže takýmto direktívnym spôsobom vykonať, to musí byť dobrovoľné. Ja som im na to odpovedal, že každé OZ sa rozhodne dobrovoľne, či chce letieť alebo neletieť NP a VCS a tým pádom sa dobrovoľne rozhodne či sa chce zúčastniť alebo nezúčastniť MS. Stále je to dobrovoľné. Nikto nemusí nič, každý si môže vybrať. Protiargumenty typu, že to musí byť dobrovoľné vyhovujú len tým funkcionárom, ktorí sa nechcú vzdať vplyvu vo svojich OZ CHPH, regiónoch, atď.. Keď to ponecháme na dobrovoľné rozhodovanie, tak to pôjde ďalej tak , ako doteraz a nič sa nezmení a bude to len mlátenie prázdnej slamy.

V Prezídiu SZ CHPH sedia aj ľudia, ktorí sú zároveň funkcionármi v OZ CHPH a taktiež ignorujú NP a VCS Gotha a nechcú tieto spoločné preteky letieť. Áno, oni hovoria, že to chovatelia nechcú a oni len akceptujú ich rozhodnutie (česť výnimkám). Ale, pýtam sa, urobili všetko preto, aby to zmenili a odleteli NP a VCS spoločne s ostatnými OZ zo SR. Viem to preto, lebo niektorých členov Prezídia poznám veľmi dobre a viem, aký majú vplyv vo vlastnej oblasti a že keď chcú, tak si presadia čokoľvek. A keď viem, že člen Prezídia SZ CHPH má v svojej OZ taký vplyv a moc a OZ nechce odletieť ten alebo onen NP alebo VCS, tak asi aj on samotný je proti. Na to človeku stačí jednoduchý sedliacky rozum, aby to pochopil. Od viacerých oblastných funkcionárov zo SR počúvam názor, že ja som/my sme na VCS Gotha nikdy neuspel -i a preto som/sme proti spoločnému vypusteniu (poznámka: chcú sa hrať na vlastnom piesočku). Ale s takýmto postojom sa nikde ďalej nepohneme. Som predsedom OZ CHPH Nitra a vždy, pokiaľ budem mať na to vplyv, urobím všetko preto, aby sme odleteli spoločne všetky vyhlásené NP a VCS. To je moja povinnosť zastávať vyššie ciele a nie ciele a záujmy jednotlivcov. Ja aj vo vlastnej oblasti presadzujem myšlienky a smery, ktoré sú pre väčšinu.

Bohužiaľ, všeobecne Slováci sú taký národ, že sa nevedia dohodnúť, nedoprajú úspech jeden druhému, závidia si aj nos medzi očami, vidia len sami seba, svoje potreby a svoje úspechy, ktoré sú odhodlaní dosiahnúť za každú cenu (česť výnimkám). A preto takéto rozhodnutie musí prijať autorita, ktorá podľa Stanov SZ CHPH je Prezídium SZ CHPH. Valné zhromaždenie takéto rozhodnutie pravdepodobne nikdy nepríjme, lebo sú tam nadelegovaní najmä tí funkcionári, ktorým aktuálna situácia vyhovuje a nebudú ju chcieť zmeniť (česť výnimkám). A prečo by to aj robili, videl už niekto, že by hrable hrabali od seba? A preto je to aj vo Vašich rukách, vážení členovia SZ CHPH. Vy si volíte zástupcov do výborov ZO CHPH, OZ CHPH, regiónov, do Prezídia SZ CHPH, ÚKK SZ CHPH, delegátov na Oblastnú konferenciu, na Valné zhromaždenie, na Zjazd SZ CHPH. Túto právomoc voliť a byť volený treba brať s plnou vážnosťou, aby sme stále nemuseli plakať nad rozliatym mliekom.

Pre začiatok súhlasím s rozdelením Slovenska na dve časti - ZÁPAD a VÝCHOD, pritom by nebolo na škodu, keby sme už v roku 2016 odleteli aspoň jeden pretek nad 700 km spoločne celé Slovensko, ako celonárodný pretek. Z dôvodu rozpätia SR by ale bolo potrebné predĺžiť vzdialenosť tak, aby všetci chovatelia na SR mali vzdialenosť nad 800 až 900 km s obedným štartom. Eliminoval by sa hendikep chovateľov na dlhších vzdialenostiach a nestalo by sa, že tí na 800 km, by mali prvý deň takmer 10 a viac % a tí nad 1000 km by nemali prvý deň doma ani kus a holuby im museli prenocovať a dolietavali až na druhý deň. Spravodlivé by bolo v tomto prípade, aby všetky holuby prenocovali a všetky holuby by prilietavali až na druhý deň. Ja som z Nitry, mne by to nemuselo vyhovovať. Ale keď chcem od ostatných, aby sme boli voči sebe ohľaduplnejší, tak musím byť aj ja taký. Možno je to z mojej strany utópia, že sa niečo takéto dohodne, keď som bol svedkom, že na rokovaní sa západniari dohodli na NP za cca. 15 - 20 minút a východniari sa nedohodli medzi sebou ani za dve hodiny a z rokovania odchádzali nedohodnutí (poznámka: dohodli sa, že sa dohodnú!).

Na rokovaní Pretekovej komisie spolu s predsedami (zástupcami) regiónov sa dohodlo na nasledovnom:
1. Slovensko na rozdelí na dve časti - ZÁPAD a VÝCHOD

2. ZÁPAD budú tvoriť 5 regiónov, t.j. 22 OZ CHPH, t.j. 2/3 OZ CHPH na Slovensku - Západoslovenský región (4 OZ - NR+TT+PK+BA), Považský región (3 OZ - TN+PB+Senica), Región Stred + Orava (3 OZ - TO+TV+ZV), Podunajský región (3 OZ - LV+Šurany+KN), Región Sever (9 OZ - PD+ZA+MT+BY+Terchová+KM+CA+Dlhé Pole+RK)

3. VÝCHOD budú tvoriť 3 regióny, t.j. 11 OZ CHPH, t.j. 1/3 OZ CHPH na Slovensku - Spišský región (4 OZ - SNV+SB+KK+LM), Šarišský región (4 OZ - PO+KE+BJ+MI), Región Juh + Horehronie (DT+Brezno+Gemer)

4. Západ sa dohodol na spoločných NP a VCS Gotha nasledovne:
4.1. - 03.07.2016 - Nienburg-Drakenburg NP (bez reg. SEVER a Podunajského regiónu - nemajú záujem)
4.2. - 10.07.2016 - Gotha VCS (bez OZ LV, Šurany, KN + niektoré východné OZ - nemajú záujem)
4.3. - 17.07.2016 - Nienburg-Drakenburg NP (bez reg. SEVER - nemajú záujem)
4.4. - 31.07.2016 - Marburg (NP pre Región Sever) moja poznámka: to sme im schválili, ako odmenu, že Región Sever nechce spoločne odletieť ani jeden pretek nad 700 km v megaregióne Západ

5. VÝCHOD sa dohodol na návrhoch NP a VCS Gotha (ešte sa budú musieť dohodnúť ) nasledovne:
5.1. - 26.06.2016 - Deminn SDT
5.2. - 10.07.2016 - Gotha VCS (bez OZ KE, MI, BJ, PO + niektoré západné OZ - nemajú záujem)
5.3. - 23.07.2016 - Deminn (Schwerin) SDT

Veľa ľudí sa oháňa demokraciou. Len si položme otázku, či sme pripravení, či sme morálne dorástli na tú demokraciu. Ja si myslím, že ešte nie. Budeme musieť ešte na sebe veľa pracovať, aby sme boli spôsobilí plnohodnotne využívať a nie zneužívať demokraciu.

Je v záujme najmä starších chovateľov, aby sa zamysleli nad dianím na Slovensku a pokúsili sa zmeniť smerovanie, v ktorom by sa mohli ešte plnohodnotne chovateľsky vyžiť. Veď holuby chováme pre potešenie, pre relax, oddych a nie pre to, aby sme stále medzi sebou bojovali. Netreba si závidieť úspech. Každý konkurent má byť zároveň aj náš priateľ a máme mu vedieť po úspechu vzdať úctu. Keď to z nás raz väčšina dokáže, bude nám lepšie a budeme sa tešiť, že sme holubári a chováme holuby.

S pozdravom Peter Záhorský

- člen Valného zhromaždenia SZ CHPH
- člen Pretekovej komisie SZ CHPH
- predseda Západoslovenského regiónu
- predseda OZ CHPH Nitra
- výcvikár ZO CHPH Nová Ves nad Žitavou


V Novej Vsi nad Žitavou, dňa 20.02.2016
Tomáš Fiala (20.02.2016, 13:26)
OZ Šurany sa zúčastní VCS Gotha.
Šimko František (21.02.2016, 09:52)
Čo sa pamätám už sme leteli:Schwerin ,Hanover , Hamburg ,Stendal ,Ghotu Kolin,Neubrandeburg, Eisenach,Bamberk,Géra ,všetky mestá sú smer západ resp. sz.Ak máte holuby na DT je im jedno v ktorom z týchto miest ich pustia. Zakružia ,a ak je dobré počasie večer sú doma .AK je zlé počasie a vy nemáte holuby dlhotraťové nepomôže vám ani Berlín. Ozaj čo tak VCS Berlín!To už keby ste v krčme povedali kde išli, a keby a povedalo Berlín... Celá ta námaha s palcom po mape Nemecka je na smiech. Veď smer je to vždy Z resp. SZ.Ja som narátal za naše OZ 10 miest a koľko by ich bolo ak by sme si pozreli ostatné OZ ? Počítam 300. Táto debata je jalová , keby niekto navrhoval smery opačné ,nepoviem ,ale Nemecko je od nás a bude vždy smerom na západ . No aby som pridal aj ja nejaké "vynikajúce mesto ": Berlín. Mníchov nie lebo tam nás zradili.
Marian Vorčák (21.02.2016, 13:26)
Po prečitani Važho prispevku uplne svami shlasim pán Zahorsky
Chovam holuby len 3 roky až sa niekedy divym. Každa ZO si može lietať NP pomaly aj sama.
NP je aj pre Reg. SEVER čí chcu alebo nechcu
Tu odmenu čo ste písal ste mali škrtnuť, nech letia trebars NP aj s Mongolskom
Všetkym sa dá Považsky region može Orava može Region sever nemože
Za RS rohoduje len hrstka snehuliakov z XXl chovatelov.
Verim tomu , že 80% RS by letelo a čakali by , holuby v kravatach ako ste napisal.
A ti najmudrejsi čo chcu lietať len sami by sa na rok pridali.
A este by si mali uvedomiť že v Reg Sever je vela spičkovych chovatelov , a tým to je na škodu lebo z ich kvalitnych holubov robia prepačte vrany.
Podla mna
NP by sa mali žrebovať na CV
Nech si každa ZO, alebo aj chovatel napiše svoje miesto . Vyžrebuje sa a Fertik.
Slovensko je vstrede europy .
Dá sa lietať dookola s každej strany ako za vojny









Jančok Ľudovít (21.02.2016, 17:44)
Zdravím Vás. No rozhodol som sa nahliadnuť do minulosti, lebo som mal 17, rokov pauzu. V roku pána 1989 sa letelo Ostende. Zúčastnili sa Orava- Liptov 134 chovateľov., Žiar n Hronom 58, Topoľčany 87, Prievdza 61, Martin 52, B. Bystrica 32, Rim. Sobota 35, chovateľov. Spolu 459 chovateľov, 1O75 holubov. Na tie pomery to bolo super, lebo sa nasádzalo len po 3 holuby. Chcem ale poukázať na dolety holubov . Prvý Liptovský Mikuláš, druhý Voznica, Tretí Bukovina, Štvrtý Topoľčany, 5,6,7, Topoľčany 8, Liptovský Mikuláš, 9 T. Breznica, 1O Lip. Mikuláš, 11 Prievidza, 12 Martin 15 B. Bystrica atd. Bol to jeden krástny pretek. Čo bráni lietať takéto nádheré preteky aj za účasti trebárs 1OOO chovateľov? Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (21.02.2016, 17:58)
Peter Z., ked si to tak pekne rozpísal, takmer na 99 % presne, nedá mi aby som neokomentoval to tvoje 1 % nepresnosti a síce:
"....sa západniari dohodli na NP za cca. 15 - 20 minút a východniari sa nedohodli medzi sebou ani za dve hodiny a z rokovania odchádzali nedohodnutí (poznámka: dohodli sa, že sa dohodnú!). "
Východniari ( Blahovský a Gornaľ ) prišli na zasadnutie s tým, že sa dohodli, ale to že jeden z východu sa tváril, že nerozumie o čom hovoríme, nemusíš hneď spájať s celým východom. Teda nabudúce, keď bude takéto zasadnutie je treba presne uviesť aj to nepatrné 1 %, hoci to bude tým smietkom v oku niektorých čo to čítajú.
Zdeněk Adamík (21.02.2016, 18:11)
Příspěvků "mraky", ale v žádném jsem se nedočetl, jak se postaráte o kvalitu přepravy holubů na místa startů? Jaké nastavíte parametry, prostorové, napájení, krmení, atp. Který kamion kterého OZ je vhodný, který méně vhodný a který nevhodný a PROČ? Spousta názorů, nápadů, co komu vyhovuje a co komu nevyhovuje ale co by mělo či musí vyhovovat přímým účastníkům těchto závod, tedy poštovním holubům o tom ani slovo. A jaké vyvodíte závěry vůči těm co takovéto parametry nesplní - nedodrži?
Vždyť pro holuba je mnohem fyzicky a psychicky náročnější cesta tam, než cesta domů a je jedno z kterého směru. Stejně rozhodne počasí a případně kvalita starterů v daný den.
No, bohužel, u nás to v tomto směru není o mnoho lepší, jen se na Moravě dokážeme dohodnout na mistech startů dvou zemských závodů a na tom že tzv. 2 pásmové závody o přibližně stejné vzdálenosti se letí ve stejný den za přibližně stejných podmínek.
Pokud byste snad měli závody v různé víkendy, tak to snad ani pro MS porovnatelné nebude.
Barbirik Igor (21.02.2016, 19:03)
Pán Adamík Západoslovenský region má stanovený limit 29 kusov na box, odporúčaných 25 ks len to tu nie je napísane
Zdeněk Adamík (21.02.2016, 19:27)
Plošná výměra boxu? Světlost (vnitřní výška boxu) od roštu po vrchní desku?
Barbirik Igor (21.02.2016, 19:46)
Pán Adamík na mieri vám nechcem vám trepnúť z brucha ale zodpovedá to norme box je stanovený na 40 ks
ale OZ si schválila 35 na tuzemský a nad 800 km 29 ks aby mali holub určitý komfort
Lubomir Kavecký (22.02.2016, 08:01)
Dobrý deň p.Záhorský.

Chcel by som sa spýtať,kde sa dajú prihlásiť holuby na NP organizovaný SZ CHPH, pokial ho nemá v pretekovom pláne OZ, ani region Sever a môžem Vás ubezpečiť že takých chovateľov je viac,ktorý by sa chceli zúčastniť NP!!

PS:Ako nemôžeme niekoho nútiť zúčastniť sa NP,tak nemá byť ani znemožnená účasť chovateľom ktorý sa NP chcú zúčastniť!

Za odpoveď Ďakujem.
Greg Team (22.02.2016, 09:25)
Dobry den,

Ja tiez by som sa rad zucastnil NP, Nienburg-Drakenburg.nasadil by som 40 ks. a po hovore s chovatelami z ZO Cadca, viaceri mali by zaujem a sou pro NP aky navrhujete,neje to jasne kto za ZO Cadca rozhodol..ked nas Predseda bol pro!..
Zvlast ze je to prestizny zavod!

Napaci se mi pristup hlavneho predsedu Regionu Sever.... to dava to myslenia... o co komu jde....

S Pozdravom,

GPG
Jančok Ľudovít (22.02.2016, 11:17)
Zdravím Vás. Už som to tu písal, ale asi nie dosť presvedčivo. Petrík Ty si duša nášho športu, a prispôsobuješ mu celý svoj život. Preto Ťa prosím napíš na každú OZ-tku nariadenie ak máš na to páky, ulož povinnosť výboru urobiť prieskum na Základných Organizáciách záujem o NP-ky a prezenčnou listinou a podpismi chovateľov potvrdiť áno, alebo nie. Už sa nebude môcť nikto vyhovárať na nikoho váľať vinu. Raz a navždy bude pokoj. Kto a s kým to by som nechal na SZ. Milan Ti určite pomôže. Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (22.02.2016, 11:33)
Ludo, za posledné roky ti asi ušlo nové meno na Slovensku a to p.Gregorowski,ktorý je členom OZ Čadca a používa pre závodenie v TS a aj doma názov Greg team. Peter Grék má síce blízko k tejto značke, ale je to predsa len čosi iné - OZ Kežmarok.
Zdeněk Adamík (22.02.2016, 13:11)
No, já nevím, ale když jste si opakovaně dali tolik práce s vytvářením "nového" systému diskuze, novým přihlašovacím právům a i nyní je možné psát pod značkou, namísto vlastního pravého jména a příjmení potom dochází a bude zřejmě i dále docházet k těmto záměnám.
Jančok Ľudovít (22.02.2016, 15:39)
Milanko ja som myslel Petra Záhorského a Teba. Ahoj Ludvik.
Milan Blahovský (22.02.2016, 17:20)
OK, Peter ako Peter, ale nie Grék ako Greg team, to len pre budúcnosť a k iným témam.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené