Ako ďalej na dlhých tratiach...??

miroslav vidhold (06.01.2016, 19:39)
Vážení športoví priatelia!
Na poslednom VZ SZ CHPH som podal podnet pred prítomnými zástupcami jednotlivých OZ zlepšiť pretekanie na dlhých tratiach nad 600km.Odôvodnil som ho potrebou zlepšiť systém pretekania na dlhé jednodňové trate resp.zlúčiť ho prípadne s existujúcim Maratón klubom.
Na Slovensku nemáme dobrý systém pretekania,pretoze väčšina OZ preteká od 100 km až do cca 900km,čim nutime všetkých chovateľov chovať veľké množstvá holubov bez patričnej kvality,ak chcú bojovať o "Majstra".Vieme,že naši chovatelia sú väčšina "na body" a Tí,ktori tieto preteky organizujú( vedenia OZ) dokážu na Konferenciàch ovplyvňovať hlasovanie tak,aby to vyhovovalo ich vlastným holubnikom,neuvedomujùc si tým to,že vlastne likvidujú väčšinu menších chovateľov,likvidujù konkurenciu tým,že nakoniec OZ vytratí mnoho holubov.
Môj návrh predpokladá pretekanie a organizovanie pretekov v rámci OZ len v rozpätí 100-600km,čo umožňuje pretekať s tým istým holubom cca 14 týždňov,bez dvojpretekov.Z týchto pretekov,by si OZ urobili majstrovstvo OZ,samozrejme s vlastným spôsobom bodovania.Tieto preteky už zvládnu aj tí s menším počtom holubov a rozdiely v bodovom poradí na konci sezóny sa určite zmenšia resp.viac vyrovnajú.Tým sa podnieti chuť chovateľov,
ktorí holuby na dlhé trate nemajú a môžu tým pádom taktiež bojovať o titul až do konca.
Samozrejme,že dlhé trate majú u nás už tradíciu,ale pretekať,možno až na malé výnimky,v rámci väčšieho celku je u nás nemožné z dôvodu roztrieštenosti OZ,malých "regionov",kde sa na jednom mieste púšťa niečo cez 1000 holubov a pritom je tam naraz prítomných oveľa viac,no nepustia spolu.Je úbohé pozerať na výstavách naše holuby v kat.C,kde "predvádzame kvalitu" z pár holubov.Nemôžme konkurovať madarom,ani poliakom,ktorí nás v nasadzovaní holubov na závod ďaleko preskakujú.Máme posledných 10 rokov,kedy budeme ešte ako tak schopní organizovať preteky na tratiach do 600 km,pretože vekový priemer a skoro žiadny prírastok chovateľov to neumožní.Preto nám naozaj zostáva málo času zmeniť spôsob myslenia a tým pádom aj pretekania,aby sme na riedku chovatelskú základňu boli pripravení...Pretekanie na dlhých tratiach bude v budúcom období cez 10 rokov ,jednoznačne najobjektivnejšim a má rozhodne z dôvodu riedkeho osidlenia chovate ľmi,akú takú budúcnosť.
Dôležitou vecou v tomto snažení je podpora zo SZ CHPH,ktorý sa musí stať hlavným
organizačným garantom t.j. založí napr. Slovenský klub dlhých tratí,poverí pretekovú
komisiu organizovaním min.počtu dlhých pretekov( napr.6-7) nad 600 km.To,či vieme mať jeden klub,resp.dva Západ +Východ ,zaleží od smerovania pretekov.Pokiaľ sa rozhodneme na smerovanie západ,automaticky budú dva.Ak juh,juhovychod,stačil by jeden.Prosim Vás,nekomentujte ihneď orientáciu,ale snažte sa pochopiť základnú ideu!
Samozrejme,nie všetky tieto preteky by poleteli všetky OZ,ktorých sa to týka.OZ si vyberú preteky,ktorè si môžu dať nakoniec aj do vlastných OZ majstovstiev,pokial je základňa dlhotrat.holubov u väčšiny chovateľov.Stanoví sa pretekový plán "klubu" a ten bude platiť pre všetkých chovateľov ,ktori sa budú chcieť týchto pretekov zúčastniť.Podmienkou však musí byť deklarácia nasadzovacieho miesta v každej OZ a min.počet chovateľov v ňom( nie však 5!),to by určil štatút klubu.Ak by nebol splnený min.počet museli by títo chovatelia ísť do najbližšieho NS inej OZ,kde by automaticky mohli nasadzovať.
Výsledky z týchto pretekov by boli spoločné pre všetkých zúčastnených a samozrejme oblastné resp.regionalne.Základnou myslienkou však je spoločný štart .Vypušťacie miesta by boli záväzné a OZ by nemohli na vlastné triko organizovať preteky nad 600km.
Majstrovstvo SK DT by mohlo byť vyhodnotené len z týchto pretekov( 3-4 najl.preteky chov.)chovateľ by musel použiť aspoň jeden pretek s výsledkami spoločnými.
Budú tým pádom chovatelia,ktori preteky do 600 km použijú len pre tréning svojich holubov v ramci OZ a ich hlavnými sa stanú preteky klubu dlhých tratí.Vyhodnotenie klubu by malo byť odlišné od MS DT.
Dopravu by mohli ponúknuť OZ,resp.prepravcovia s veľkou kapacitou,čim by vlastne možno 3-4 autá pozbierali po NS všetky holuby.Zber by sa však musel konať v piatok so štartom v nedeľu,samozrejme so 100% starostlivosťou o holuby.
Nie je to všetko,čo by som chcel týmto napísať,ale chcem,aby sme šli cestou inou ako doteraz,tak ako to funguje vo vyspelých holubárskych krajinach.Neberme si príklad z našej politickej scény,kde keby mohli tak by si každý poslanec založil svoju stranu.
Pomaly by aj u nás chovateľov bolo toľko OZ,resp.ZO ,koľko nás je.
Peter Matalík (06.01.2016, 22:09)
Iba pár postrehov.Ak by sme mali preteky od 100-900 km ,tak by to bolo výborné.99% OZ majú od 100-750 km.To je rozdiel. 750 km vzdialenosť pri našom "špekulovaní" so štartom/Vietor,dážď,horúčavy.../ ,zvládnu aj holuby na stredné trate a dovolím si tvrdiť ,že aj 80% z týchto holubov vyhráva tieto preteky.Na túto tému som mal pár telefonátov a práve tých 14-pretekov do 600 km by vytvorilo "bezkonkurenčných" skupinu chovateľov.Práve preteky na 900 km vedeli riadne "zamiešať" poradie v OZ.Preteky do 250 km vedia byť veľmi neobjektívne pri geografickej rozlohe Slovenska,ďalej vyžadujú od chovateľov ,aby sa viacej venovali holubom/ pravidelne tréningy,vyváženie,liečiva ,bez vdovcov prakticky nula./ Je pravdou,že v v budúcnosti ako Miro píšeš búdu preferované DT.Lenže odkiaľ zoberieme holuby na trate nad 800 km?Tragédiou bolo zníženie limitu katg."E" z 800-700 km.Tu sme pochovali dlhotraťové holuby.Ešte to ,že u nás v reg.Spiš máme aspoň jeden závod nad 800 km/ja 842 km/.Prechod zo 700km na 1067 km,ktoré mám z Aachenu je pre holuby dosť bolestivý .Propagácia tratí nad 900km je slabá resp.nulová.Stojí to veľa námahy a ak nebudú ani 700-vky v OZ,tak za tých desať rokov,nebudú naše holuby pri náhlej zmene počasia schopné zaletieť ani 350km,bez bolestivých strát!Jednoducho chovatelia sa zbavia síce tvrdších,ale pomalších holubov.Že sa nasadzuje málo na maratónske trate ?No na pomer členskej základne z Nemecku resp.Poľsku to nie je až tak strašné.Koľko Nemci nasadia na Barcelónu 2000Ks?.My 350-400 ks.V Nemecku je cca 20000 chov. u nás 3500?Ak som uviedol zle čísla opravte ma. Ak by sme sa chceli zaoberať Miro Tvojím návrhom,tak by sme museli najprv spropagovať trate nad 850 km,pomôcť SEMK,Zabezpečiť dopravu,robiť osvetu.Lenže ak mi nie sme schopní na Východe "letieť" ani jeden spoločný pretek nad 700 km a výcvikár SZ je už druhý rok proti je to výsmech dlhých trati.Tento rok znova odvezieme holuby do Rosiny na Maratónske trate aj keď je to finančne a j časové náročné.Trade do 600 km propagáciu nepotrebujú vyrovnanosť to nebude ,práve naopak.Aspoň v našom Regióne určite.Jednu vec si na záver svojho príspevku neodpustím.Ak si máme brať vzor zo zahraničných,tak potom z Holanska.Myslím delenie regiónov,ktoré urobili nie chovatelia,ale úradníci a rázom bude po problémoch z rozpetím z km atď.
Jančok Ľudovít (07.01.2016, 11:00)
Zdravím Vás. Najprv si treba položiť otázku prečo sa nezmyselne zmenšujú OZ-tky a tým aj nasadzovanie holubov na všetky preteky nie len na dlhé. O kvalite chovateľov ani nehovorím. Na prvý pretek príklad 8O chovateľov, na štvrtý ani 4O chovateľov. Uličný majstri si to ale neuvedomujú. Radšej skončím aby som zase nebol najhorší. Ďakujem Ludvik.
Šimko František (07.01.2016, 13:39)
Rád by som krátko zareagoval : kto nema holuby na DT nemôže bojovať o majstra OZ - bohužiaľ , kto nemá holuby na KT tiež nemôže bojovať o majstra. Na Tour de Franc kto nemá na vrchy nemôže bojovať o žltý dres , kto nie je šprintér nemá nárok na zelený dres ! Teda nech zrušia kopce a o žltý dres možno bude bojovať na rovinách možno cca 50 jazdcov . Nikto nikoho nenúti letieť celý pret. plán . V našej OZ t.r. ho odletelo cca 16 chovateľov. Oblasť ponúka preteky a členovia si vyberaju tie na ktoré majú financie resp. holuby. Ak niekto chce znížiť stavy na holubníkoch , nuž dajme pred pretekami súpisku 50-60 holubov ako v Poľsku . 61 - prvý holub by mi už bol nanič... Ale potom koľko holubov pôjde na pretek ak budeme mať nízke stavy ?
martin urban (08.01.2016, 01:05)
No a zimné majstrovstvo by vyhovovalo asi všetkym :D Podarilo sa mi dostat k vysledkom od 82Roku az po dnes po dedkovi a moznoze boli tie preteky v tom 82 zaujimavejsie a lachke neboli tiez . Tak sa zamysliet a motyvovat mladych ludi k sportu :D Ci ma niekto 100 holubov a ci niekto 10 boduje 5 -7 a ci dlhe trate 3 z10 . 100ludi 100chuti . neviem kolko holubov mali Tý majstri kedysi, ale lietali aj nemajsti :D A ak by ste niekto vedel kde sa obiednava neaky casopis o holuboch na Slovensku tak mozete to aj zverejnit na stranke SZCHP,k Ceskemu som sa dopatral a Slovensky Postovy holub neviem kde ho vykopat a ak by niekto vedel my povedat co je ten Kanibal ...Dakujem
Peter Matalík (10.01.2016, 00:46)
Poprosil by som chovateľov s ktorými som rozprával na tému pretekania na tratiach nad 600 km,nech svoj názor zverejnia na tomto DF.Že nemajú prihlasovacie heslo ?To je chabá výhovorka-vybavím.Výstavu som si užil "pracovne" hlavne bez alko .Zaujali ma tri národné preteky v katalogu CV.Nebránim sa NP Gotha,ale,celkový víťaz je víťaz.Pásmo tam nie je žiadné a aj hoci je spomenuté resp vyhodnotené,je druhoradé.Bývalý dlhoročný predseda OZ Prešov M.Bačenko mi preposlal reakciu-zamyslenie na túto tému.Verím,že ju v najbližšej dobe zverejni na tomto DF.Nemôžem si pomôcť ,ale stále mám pocit,že osobné záujmy chovateľov,ktorí sú vo vedení OZ a bohužiaľ aj SZ ,prevažujú resp,negujú názory 90% členskej základne.Znova sa vrátim k tomu,že Východniari sa nedokážu zjednotiť na jedinom preteku,ktorý by mal punc Národný. Na schôdzi Region Spiš,sme dokonca posledný DT sezóny neoznačili konkrétne,len spoločný s Reg,šariš, Keďže Reg.Šariš má trať nad 700 km Neubranderburg ,súhlasili by sme aj za cenu,že poniektorí chovatelia v OZ Kežmarok,by nemali 700 km!!Znova zamietnuté.Kto o tom rozhodol? Členská základňa?Manipulácia,kšefty s prepravou,osobné záujmy.To je holý fakt.Argument?Ak chovatelia chcú aj v Prešove,Sabinove,SNV lietať 1000 km,nemajú problém z nejakou 800 km traťovú. Chovatelia. ,ktorí dostali dôveru od chovateľskej základne v SZ a reprezentujú nás na chovateľských akciách ,nie len doma ,ale aj vo svete,nech reprezentujú Slovenských chovateľov,ich holuby,výsledky a nie svoje záujmy,kšefty.Či sa na mňa Jaro Seliga bude hnevať,alebo nie,nikdy sme nič proti sebe nemali,ale výcvikár SZ nemôže predávať v stánku,ak sa vyhodnocujú víťazi jednotlivých kategórii Slovenska.Na Olympiáde taktiež.Však čelný predstavitelia SZ,hlavne výcvikár,musí mať nejaký vyhradený sektor nie na predaj produktov/ budíš nech si dá tam svojho predajcu/ a tam informovať,doporučovať,robiť reklamu Slovenským chovateľom a ich holubom.Viem v dnešnej dobe ja skoro každý nespokojný.Sme prepojení,"zaviazaní" skoro každý každému.Mne osobne pomohli,či už v holubiarskom športe,osobnom,pomaly celé prezídium.Nebudem tu uvádzať konkrétne mená-ďakujem,ale neznamená,že si už svoj názor nenapíšem.Nikto nie je dokonalý.Kto robí ,robí aj chyby,lenže tie invektívy ,hranie sa na "piesočku" ,spústa Oz,pásiem ŠK,špekulovanie kto s kým,kam,kedy,to odrádza členskú základňu.Na záverpríkd.Zvolám schôdzu OZ .Poviem ,letíme s OZ X s OZ Y sú vo výbornej polohe,možno nás "pobijú",ale holub namiesto napr.20 centov,bude stať 10centov-sme za ,či-ako budú hlasovať "slabí ak nebudú zmanipulovaní / a "silní"?-Tip.
Šimko František (10.01.2016, 10:47)
Veľa návrhov pre "dobro všetkých" sa odhalí ak kliknete na výsledky navrhovateľa . A tak sa navrhujú a menia vyp. miesta ,štarty , série či bodovacie tabuľky ... samozrejme pre dobro všetkých ! Uvediem "príklad" : nech každý preteká iba s 50-timi holubami , je to pre dobro všetkých lebo nemusia mať vysoké stavy . Joj a ešte som zabudol : ja mám iba 50 holubov .
Milan Blahovský (10.01.2016, 16:31)
Na požiadanie p.Bačenka M. z Prešova, ktorý nie je registrovaný v DF vkladám jeho pohľad na tému :
Reakcia na diskusné príspevky ing.Vidholda.Zápisnica z VZ SZCHPH 21.11.2015 doslovný prepis: poukázal na to, že by sa mal zmeniť spôsob myslenia v OZ CHPH pri organizácii pretekov a príprave pretekových plánov.Z pretekových plánov by mali vypadnúť preteky nad 600km, by mali organizovať špecialne kluby. Ako príklad uviedol Nemecko, kde preteky sú organizované týmto spôsobom.Vyzval prezídium,aby situáciu zmapovalo a pripravilo návrh na takýto systém pretekania.
Môj názor je SZ CHPH má platné stanovy ,kde sa uvádza že vytvára podmienky pre všetkých chovateľov ,čiže KT,ST,DT atď. ,bez toho aby bola diskriminovaná niektorá skupina chovateľov.
Z novšieho príspevku vyberám: Na Slovensku máme zlý systém pretekania,pretože väčšina OZ preteká systémom 100 – 900 km.
Slovo väčšina pre mňa znamená,že väčšine chovateľov to asi vyhovuje a dlhé roky/sám závodím už od r.1964/
Nútime všetkých chovať veľký počet PH bez kvality. Myslím si že každý chovateľ by chcel mať na svojom holubníku väčšiu kvalitu,ale to neznamená vyšší stav holubov.Niekto si kvalitu nakúpi a niekto sa teší z toho čo si vychoval sám.
Vedenia OZ ovplyvňujú hlasovanie tak,aby vyhovovalo ich holubníkom a tým likvidujú väčšinu malých chovateľov.
Výbor OZ nie je všemohúci ovplyvniť sa dá len ten čo mu je to jedno ,alebo nemá svoj vlastný názor. Ak by výbor OZ vypracoval 2-3 návrhy pretekového plánu a ten rozoslal na svoje ZO aby sa vyjadrili hlasovaním a väčšinový návrh by bol záväzný na schválenie konferenciou OZ asi by to vyzeralo niekedy ináč. Čo sa týka likvidácie malých chovateľov osobne si myslím že skôr ich likvidujú skôr bodovacie série typu 100/7 , 50/7 ,40/7 a pod. Malý chovateľ predsa nenasadzuje na závod 60 a viac holubov.
Umiestniť 7 zo 100 je predsa ľahšie ako 7 z 20.
Návrh pretekať len 100 – 600 km podnieti chuť chovateľov. Chuť chovateľov sa podnieti vtedy, keď si začneme vážiť jeden druhého, nebudeme sa selektovať na vyvolených a tých ostatných, keď budeme pozorne počúvať aj názory iných s ktorými nemusíme súhlasiť, ale silou svojich argumentov si získame iných na svoju stranu.
Dlhé trate tradícia ,ale roztrieštenosť OZ v rámci Slovenska. Boli časy keď na Slovensku bolo SEDEM OZ a fungovalo to OK.
Čím viac OZ tým väčšie problémy myslím tým kvalita funkcionárov,preťahovanie členov,zániky a vzniky nových účelových OZ atď.
Ján Trebuňák (10.01.2016, 16:48)
Dlho som rozmýšľal ako reagovať na takúto tému. Niečo sa načrtne zopár ľudí reaguje a v podstate sa nič nezmení. Plačeme nad tým,
že nás je čoraz menej a menej ale nikto nepozná príčinu. Všetko je o osvete vysvetľovaní podaní tých správnych informácií. Len sa pozrime na školské holubníky koľko ich bolo na začiatku a koľko ich je teraz. Koľko chovateľov sa stáva akýmsi mentorom ďalšieho chovateľa v mladšom veku. Dostane od neho nejaké holuby zopár rád a staraj sa urob nám percenta v klube a hotovo. Bude taký chovateľ ďalej pretekať? V dnešnej dobe je náš šport finančné náročnejší ako kedysi ani draho nakúpené holuby Vám nezaručia, že potomstvo bude super lietať. Všetko je to o skúsenostiach pozorovaní štúdiu pomáhame tomu nejako? Ak si prečítame nejaký článok
v časopise kde dostane chovateľ otázku ako lieči, alebo kŕmi svoje holuby odpoveď je už sa toho dosť popísalo. V podstate sa nedozvedel nič. V škole sme sa učili opakovanie je matkou múdrosti zaberie to v článku veľa miesta?
Dostane náš chovateľ informáciu ako sa preteká v Nemecku, Holansku, Belgicku. Má možnosť porovnávať? Veľa chovateľov chce zmenu sme nato pripravený máme dosť informácií a vôľu to nejak aj zmeniť? Ak nevieme ako sa preteká v iných štátoch nevieme tieto poznatky uplatniť ani u nás. A vôbec dá sa niečo uplatniť aj u nás? Niekedy sme mali otvorené preteky dnes je to len o OZetkach a regiónoch.
Pred začiatkom sezóny sa shvaľujú pretekové plány. Ak by som navrhol pretekový plán za Základnú organizáciu nemám šancu to zrealizovať, lebo som obmedzovaný tým, že v OZ je len jedno auto. Koľko prepravcov na slovensku vlastní prepravné kabíny aby ste mohli dať dopyt na prepravu? V podstate každá OZ je vlastníkom prepravného vozidla všetky náklady znášajú chovatelia.
Ako to môžeme zmeniť?
V podstate sme nezisková organizácia funkčnosť zväzu financujú chovatelia. Má silu zväz získať finančné prostriedky a zabezpečiť výrobu prepravných vozíkov a tie zapožičať OZ. AK sa letia národne preteky organizátorom je zväz prepravca je OZ je to správne?
Popíšte pretekanie v iných štátoch nech sa poučíme a to dobré zavedieme do praxe.
Ukážte chovateľom, že sa to dá aj inak.
Milan Blahovský (10.01.2016, 18:53)

Tradícia DT. Oblastné združenie Prešov od r.1956 lietalo závod SCHWERIN dlhú dobu to vzhľadom k vtedajšej politickej situácii NDR bol aj pekný závod pre všetkých chovateľov Slovenska. Rozpätie Komárno cca 800km východ cca 850 –900km. Bolo samozrejmosťou že vtedajší Výbor SZCHPH určil ako usporiadateľ preteku dátum a prepravcu PH. V r.1989 zhodou okolnosti išli dve auta a brali všetky OZ zo Slovenska.V jednom z nich som bol ako sprievodca ja a v druhom p.Čičo. Pripomínam že vtedy sme nemali mobily apod. Zišli sme sa na dohovorenom mieste a všetko klapalo. Prečo to nie je možné dnes???
A tu je záujem o DT medzi chovateľmi OZ Prešov: r.1989 v jeden víkend 2x dlhá trať Schwerin 837 – 890km nas. 893 PH; OOSTENDE 1273-1408 nas. 207 PH ; r.2003 KOLÍN n.RÝN1018-1057 nas.768 PH; STENDHAL 711 – 793 nas .911 PH
Myslím si že takto by som mohol pokračovať ďalej aby som dokázal že sú chovatelia ktorí majú záujem o dlhé trate a radi čakajú
svojich miláčikov dlhšie ako 10 min.pri zapnutej EKS. Svojim príspevkom nechcem rozoštvávať jednotlivé skupiny chovateľov medzi sebou ,lebo je nás čím ďalej menej a menej, ale chcem upozorniť na prípadné následky zlých rozhodnutí pre budúcnosť.
Riaďme sa preto heslom : ŽI A NECHAJ ŽIŤ:
Milan Blahovský (10.01.2016, 18:53)
doplnenie príspevku od Mariána Bačenka.
Jančok Ľudovít (10.01.2016, 19:07)
Zdravím Vás. Ako by sa dali zrušiť tie mikroskopické OZ-tky? Ako by sa dalo zariadiť že OZ by muselo mať najmenej 15O a viac AKTIVNYCH členov?Ako by sa dalo zariadiť že ak je na štarte koľkokoľvek aut, musí byť štart spoločný? Tieto veci treba riešiť, ale akútne, Potom môžeme riešiť ostatné problémy, ak ešte dáke budú, Predsa nie je problém výsledky riešiť podľa FCI. No a teraz,,, Pozdravujem Ludvik.
Peter Matalík (11.01.2016, 09:33)
Musia to urobiť ľudia/neholubári/ od"stola" niekde na ministerstve,ktorí nebudú zaťažení našimi žabomyšími vojnami,tak to urobili v Holansku a je tam pokoj!
Jančok Ľudovít (11.01.2016, 11:18)
Ahoj Peter, aj všetci ostatní. Povedz, respektíve napíš či sa My toho dožijeme? Pozdravujem Ludvik.
Zdeněk Adamík (11.01.2016, 11:47)
Je to osvědčené a už to tady kdysi bylo. Zkrátka dle politického rozdělení dané republiky. U nás Kraje u Vás tuším Župy a v Beneluxu Provincie.
Je to složité?
Kromě toho je to jednodušší při jednání o finační podpoře s Hejtmany či Župany.
Po převratu se s odpuštěním "nadrbalo" nebývalé množství ZO či spolků, následně OZ či OS a dnes neseme důsledky. Zoobusy zastavují u každé kapličky, časy svozů se abnormálně prodloužily, přepravní náklady (PHM, mzdy řidičů, opotřebení vozidel a další) prodražily.
Všichni jsme tomu svým dílem přispěli a nyní bychom to (včera bylo pozdě) měli společně napravit.
Jančok Ľudovít (11.01.2016, 12:18)
Zdravím Vás. Všetci poznáme príčiny, dôsledky, len riešenie pokrivkáva. Voľakedy Žiar nad Hronom Celkom slušný Okres, dnes štyri Okresy , tiež nepochopiteľné, ako veľa, veľa, veľa vecí . Je možno pravda že pri zvačšení OZ-tky by možno prišlo k súpiske holubov, ale to by sa dotklo len menšiny chovateľov, a ich príjmov samozrejme bočných a nezdanených. A možno v konečnom dôsledku by sa to dalo riešiť aj cez Daňový úrad. Pozdravujem Ludvik,
Ján Trebuňák (11.01.2016, 16:43)
Ak chovatelia nebudú vedieť ako sa lieta v iných štátoch a ich podmienky tak tie zmeny tak skoro nebudú. Holansko to vyriešilo a však mňa by zaujímalo aký rozdiel je medzi prvým a posledným chovateľom čo sa týka km v pásme. V OZ Michalovce tento rozdiel je 60 km
ak by nás niekam pridelili aký by bol ďalší rozdiel kde je ta pomyselná hranica na také rozdelenie.
Zdeněk Adamík (11.01.2016, 17:00)
No, máte to 68-69 km. V některých oblastech českých by byli rádi kdyby to měli jen tolik. O německém mistrovství jsem psal před několika málo lety v Letu zdar, tak pokkud ho odebíráte tak si to tam najdete. Jinak demografická křivka je neúprosná a do deseti let odhaduji že bude v ČR jen 5 organizačních celků a později tři s přidáním Rakušanů, kde to jde také docela rychle dolů. Takže ty tři by mohly být (zasazovací střediska): Olomouc, Wien, Praha. To už se asi na kole s holuby neobjede. Vyhodnocování závodů by se ale takto zvládnout dalo.
Na Slovensku je vidět více mladších chovatelů na různých akcích. Na Slovensku ten propad bude o něco pomalejší ale také bude.
Jančok Ľudovít (11.01.2016, 17:56)
Zdravím Vás. Rozdiel sa dá riešiť vypúšťacím miestom. Pozdravujem Ludvik.
Ján Trebuňák (11.01.2016, 18:19)
Rozdiel sa dá riešiť vypúšťacím miestom. V Holansku to vyriešili tiež tak obrazne povedané leteli 40 rokov jeden pretek a teraz to zmente?
Jančok Ľudovít (11.01.2016, 18:28)
Pán Trebuňák, zmena je život. Ak chceme niečo riešiť, musíme niečo aj vyskúšať a obetovať. Treba si uvedomiť a dúfať že to nebude na krátku dobu. Všetkým sa vyhovieť nedá, ale ide o celok. Veď nejde o život ale o zábavu. Pozdravujem Ludvik.
Ján Trebuňák (11.01.2016, 18:36)
To máte pravdu len že v OZ to funguje tak čo nový výbor nová zmena. Kedy sa to ustáli. Ak chcem niečo zmeniť musím mať na to nejaké páky, alebo peniaze.
Chovateľom treba otvoriť oči. Ako som písal skôr popíšte ako to funguje inde a potom to môžeme zmeniť.
Ak nedáte návrh riešenia ako by ste nič nepovedal.
Miroslav Vavrek (11.01.2016, 19:14)
Pozdravujem Vás.Ako tak čítam tieto príspevky,rozpráva sa tú o tom čo dlhé roky fungovalo pred 30 až 40 rokmi,ked nie viac a fungovalo to na solídnej úrovni.Skôr by sme si mali dať otázku prečé to nefunguje dnes.Ako uviedol Milan v príspevku od p.Bačenka výpušťacie miesta v Nemecku a bolo ich ešte viac Wismar atd.Prečo sa menia?Taký Schwerín aj iné boli v km rozpäti vyhovujúce skoro pre celé Slovensko,bol Národný pretek,prečo sa zrušíl?Ako sa môže nazvať Gotha národný pretek,ved je to výsmech,alebo mame štát v štáte.Nevyhravali tí čo chceli tak preto.Neboli mobily,nebol internet a všetko klapalo na výsokej úrovni.Dnes?100x volajú šoferovi po každých 10 km ake počasie aký vietor,sedia pri intérnete a nevypušťaj,lebo ja mam zlý vietor,alebo nepúšťaj ked sú tam všetký auta,ale čakaj,ked nestihneš pustiť skôr.O tom to je pánove,lebo 90% chovateľov nevie čo sa deje.Chceme stále aby nám niekto len nariadoval,načo sme potom tu mi všetci.Ak sa sami nedohodneme nikto za nás to nespraví.Ako napísal Peter,ak by sa starali tí čo dostali dôverú zastupovť nás všetkých a starali sa o všetkých a nie o seba,tak by v tom nemal byť problem.Milan,hovoríš aby to nariadil SZ akto v ňom sedí?aj ty. Kto dal súhlas znížiť počet členov v ZO,určíte ni chovatelia,ale majstrí úlic a ľudia,ktorí neznašajú konkurenciú,len preto,že sedia na najvýšších miestach,tak teraz tu neplačme a nehľadajme vynníka,ked je známy.Pokiaľ bude len jeden človek/nebudem menovať/rozhodovať o nás všetkých,ktorý nerešpektuje nariadenia SZ,môže aj Husák stať z mrtvých a nariadiť aj tak by to nefungovalo.Stúpme si do svedomia dajme hlavy do kopy ak chceme niečo dosiahnuť,rešpektovať pripomienky aj iných .Treba nielen dodržiavať nariadenia ale aj stanovy ,PP a ostatné predpísi,ale treba si vážiť aj jeden druhého a najme prácu všetkých od ZO až po prezídium,lebo to není také ľahke ako si niekto mysli,lebo je zbytočné tu niečo písať a navrhovať.

Milan Blahovský (11.01.2016, 20:09)
Milan,hovoríš aby to nariadil SZ akto v ňom sedí?aj ty.
Nerozumiem tejto vete.( teda ak si tým Milanom myslel mňa)
Ja som sa ani slovkom k téme nevyjadril. Mňa už nebaví bojovať s veternými mlynmi a osobnými záujmami chovateľov, funkcionárov nevynímajúc ....
Miroslav Vavrek (11.01.2016, 20:29)
Nič v zlom Milan,ked je to len prepis M.Bačenka
Ľubomír Hovančík (11.01.2016, 21:00)
Keď som začal tvoriť tento príspevok tak o 17,00 hod. a na stránke DF 4888 zhliadnutí a len 17 príspevkov! Zvažoval som či mám alebo nemám písať, ale okolnosti okolo CV ma doslovne donútili.
Pán Jančok oceňujem počet Vašich príspevkov, ale všetky považujem ich za „od veci“. Pán Adamík rád si s Vami podám ruku, ale poprosil by som Vás zdržte sa komentára okolo tejto diskusie.

Miro mal som chuť si s Tebou pokecať, ale žiaľ bol si zaneprázdnený predajom svojich holubov. Pritom aj ja som obzeral jednu holubicu.
Ale aby nikto nerobil drby, že to a to., napíšem to verejne pre celé Slovensko a celý svet.
Veľmi pekne si napísal ako, že si dal podnet ako „zlepšiť pretekanie na dlhých tratiach nad 600km.Odôvodnil som ho potrebou zlepšiť systém pretekania na dlhé jednodňové trate resp.zlúčiť ho prípadne s existujúcim Maratón klubom.“
Kontretne na moju osobu: som v OZ Sabinov, ZO Torysa, bývam v obci Torysa.
Z obce Torysa do Žiliny -Rosinky kde je NS pre MDKS je to 206 km podľa http://mapy.cz/. Ak nepríde auto k nám lebo nie je to ekonomické tak NS nemá pre nás význam lebo porušíme PP v preprave PH. Zobrať PH celej OZ do osobného auta a isť do Žiliny s troma druhmi EKS, 250 PH od 39 chovateľov má tiež logiku.
Je veľmi pekné ako si napísal že “ nútime všetkých chovateľov chovať veľké množstvá holubov bez patričnej kvality, ak chcú bojovať o "Majstra".“ do tej skupiny patríš aj Ty. Kvalita záleží podľa náročnosti chovateľa, talentu, možnosti a podľa záujmu ponuky a dopytu! Ja na mojom holubníku môžem odchovať iba 60 ks na preteky aj to je maximálny strop, zvyšok čo odchovám je prebytok resp. export- či pre záujemcov, kamošom alebo do hrnca. Z tých 60 keď mi ostane 30-35 ks tak som až nad mieru spokojný. Je záhadou nie len pre mňa, ako sa dá začať lietať so 111 ks a dolietať so 107 ks. Ja by som navrhoval lietať trate od 300 km do 600 km načo nám KT veď KT zaletí aj Slovenský hrvoliak. Určite som nasral šprintérov. Bolo to iba preto, že aká je to vypočítavosť keď podľa teba citujem: “ chovatelia, ktorí preteky do 600 km použijú len pre tréning svojich holubov v rámci OZ“ Hej, na chod OZ prispejem aj ja budem KST majstrom robiť body, koeficienty, cenu na dané preteky a na DT tak si ju odvez kam chceš(206 km)??? Rozpätie medzi Rajcom a Torysou na preteku ako je Brussel je 164 km, o nevýhode vzdialenosti nehovorím, ale o doprave 206 tam a 206 späť je 412 km len na benzín mi treba 40-50 Eur, nehovorím o časovej dlžke prevozu PH 6-7 hod + 1 hod.košovania čo je deň dovolenky.
To čo bude o 10 rokov nech nás netrápi to budeme riešiť aj tak o 10 rokov lebo nevieme koľko nás tu zostane a ako to bude vyzerať ak pristaneme na ten tvoj navrhovaný návrh. Ja by som navrhoval, ak chceš lietať nemecky systém tak sa presťahuj do Nemecka.
Píšeš tu a ihneď rozdeľuješ a nechceš, aby sme spolu leteli ako jedna republika jeden štát ale píšeš „To,či vieme mať jeden klub,resp.dva Západ +Východ ,zaleží od smerovania pretekov. „
Nie dva, možnosť výberu neexistuje len jeden a vtedy bude všetko O.K.
O 10 rokov sa budeme tešiť že máme tradíciu 10 ročnú Národných pretekov ale nie ako je Gotha.

Slovensko stoji tak ako pred 80 rokmi, tak stoji, ako stálo za druhej svetovej a stojí aj dnes aj s Vysokými Tatrami. To len chovatelia stále špekulujú. .
Všade do okolo čítam Národný pretek Gotha, aky ???????? Prvý má niečo cez 500 km a poslednému na Slovensku to robí 860 km, ani sa nečudujem že „Šariš“ to bojkotuje a nechce letieť.
Nebránim sa ani pretekom do 600 km, ale v plánoch pre celé Slovensko do MS nech budú- stačí iba 3 NÁRODNÉ!!!!
Preteky pre celé Slovensko s minimálnym rozpätí to znamená, ako som raz už napísal smer Severo- západ ako je (Hannover, Hamburg, Rostock).
Prezídium SZ nech povie tak to bude! Na pretek dáme po 1000 Eur na ocenenie( veď máme z čoho), ak nemáme tak bude z členského je nás cca 4000 CHPH( člen nečlen na DT prispeješ len 0,80 eur) nikoho to nezabije a máme motiváciu ako sa patrí.
Ale problém je v tom, že nikto nechce byť ten “pip“ čo rozhodne, všetci kecajú nikto sa nechce verejne vyjadriť, a tí čo chcú byť nápomocní iným pomáhajú sebe.

Ďalšia tragédia, ako napísal Matalík náš vycvikár SZ nechce spoluprácu na žiadnej trati. Cez výstavnícky deň veselo kšeftuje.
Keby som ako vycvikar OZ na hodnotiacej schôdzi sedel na chodbe a predával tovar a Matalík ako predseda by odovzdával ocenenia, tak by mi členovia kopli do zadku tak, že by som nestačil zatačky vyberať. Jaro si mohol nájsť tých 30 min času na odovzdanie cien. Taký vycvikár nech odstúpi alebo ho odvolajme ak zastáva takýto postoj. V čase keď robil prepravu na DT pre KDTVR som sa pýtal prečo tak málo PH nasadili ako OZ-ka? Dostal som odpoveď „naši chovatelia sa špecializujú na KT“ Čo možem dodať tak sa špecializujú, len to dako nevidno.

V roku 2006 sme celý región leteli aj Púchov bolo nás tam 500 CHPH a 13978 ks nasadených PH vtedy sa dalo dnes nie??? Na DT Eso holuba z 5 tratí z týchto(Hannover, Stendal, Gera, Hannover , Hamburg, Gera-Pôrsdorf mali chovatelia Krišanda+Heldak, Sedlák, Titko, Romaňak Sl., Kotvan, Juhas, Bednár, Vozis, Straka ....Juhas a Straka z Bidoviec(Košice)


Prezídium SZ nech povie 3 preteky s min. rozpätím tak to bude!!! Na pretek dáme po 1000 Eur na ocenenie( veď máme z čoho), ak nemáme tak bude z členského je nás cca 4000 CHPH( člen nečlen na DT prispeješ len 0,80 eur) nikoho to nezabije a máme motiváciu ako sa patrí.
Ale problém je v tom, že nikto nechce byť ten “....pip.....“ čo rozhodne, všetci kecajú nikto sa nechce verejne vyjadriť, a tí čo chcú byť nápomocní iným pomáhajú sebe.
A ešte jedna vec:
Vo Veľkej Lomnici, dňa 10. decembra 2015
IV. Prezídium SZ CHPH ukladá
3. Urobiť prieskum možnosti organizovania NP v roku 2016. Zistiť v OZ CHPH možnosti vyčlenenia pretekov nad 600 km z pretekových plánov OZ CHPH a organizovať tieto preteky špecializovanými klubmi na dlhé trate.
Termín: 08. 01. 2016 Zodpovední: Ing. Jaroslav Seliga a členovia pretekovej komisie SZ CHPH
Kto kedy koho sa pýtal lebo je po termíne. Ja som vycvikár OZ, Matalík predseda a nás neoslovil nikto ani písomne ani telefonicky.
Obavám sa toho, že zase sa rozhodne o nás bez nás!
martin urban (11.01.2016, 21:05)
Pravda bude niekde v strede ... ale k tomu úbytku chovateľov tam sa treba zamyslieť . mam 25rokov a v nasej SO sme 2-3-4v približnom veku za posledné obdobie koľko mladých členov pribudne ročne ? koľko skonči ? a nedaj boh ze sa im niečo stane ..... Možnože nie každý to ma po kom zdediť a nie každého to baví, rozdeľovanie bude raz možnože minulosťou a pre udržanie sa bude musieť spájať tak ,ako to bolo už dávno pred tým ,keď sa to porozdeľovalo . zo zahraničia mam skúsenosť s chovateľom ktorý, dal do chovu to co chcel aby niekomu robilo radosť a ... a tak by to aj malo byť,
Jančok Ľudovít (12.01.2016, 08:10)
Zdravím Vás. Pán Hovančík Vy ste kto že sa odvažujete hodnotiť a prikazovať kto môže alebo nemôže písať na DF SZCHPH? Napísali ste múdry a hlavne dlhý príspevok ale o ničom, žiadny návrh ani východisko ani riešenie. Ale keď si myslíte..... Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (12.01.2016, 08:42)
Osobne si tiež myslím, že nech si napíše príspevok aj občan z Burkina Faso, pokiaľ ma to posunie vopred v uvažovaní či konaní. Hlavne nech je vecný a produktívny.
Zdeněk Adamík (12.01.2016, 08:45)
Ludvíku, pokud má někdo s Tebou problém, pamatuj si, že je to JEHO problém!
Ľubomír Hovančík (12.01.2016, 09:39)
Pán Jančok, čakal som že sa Vás to dotkne, mrzí ma že si to nemôžeme vydiskutovať osobne, lebo cez písanie na DF je toho veľa a nie všetko sa doslovne vysvetliť alebo pochopiť. Komu čo príkazal, pána Adamíka som poprosil, a čo som zhodnotil to čo bolo či to ako to v skutočnosti je ??? napíšte mi na môj email. Tu je aj moje t.č. 0907366051 téma je ako ďalej na DT inom nebudem diskutovať iba o DT. Škoda že Ste nebol pri mne na CV koľko "prajníkov" od Zvolena mi vylievalo srdce, koľko diskuterov diskutovalo na túto temu, preto som napísal podľa Vás taky "múdry a hlavne dlhý príspevok "
A keďže Ste napísal že .."žiadny návrh ani východisko ani riešenie" asi to nebolo dosť jasne napísané tak tu je ešte raz:
Moje riešenie pre celé SK je DT smer severozápad priemer 800 km počítané do MS, aby to boli Národné preteky so zaujímavým ocenením pre tých čo sa zúčastnia. Pri momentálnom stave a to deklarovaných-17 tratí len jeden bodový systém pre celé Slovensko. Musí to prísť nariadiť Vrchnosť.
Michal Michalík (12.01.2016, 09:41)
K úvodnému príspevku Petra Matalíka :
-Peter, môj názor je, že odovzdávanie cien za súťaže v MS je vecou Prezídia SZ a ceny za CV je vecou usporiadateľa CV, resp. ich vzájomnou dohodou
-Čo sa týka dobrých návrhov, tak si myslím že každý jeden racionálny návrh v písomnej podobe Prezídium SZ príjme a prehodnotí
-Taktiež si myslím že diskusné fórum nie je miesto na hodnotenie práce členov Prezídia SZ, naviac ak v poslednom čase máme byť celému Prezídiu SZ za čo vďační
-A ešte niečo, neviem či by nebolo dobré zaviesť aj na diskusnom fóre tzv. „mŕtvu dobu“ nakoľko tie polnočné príspevky sú síce „zaujímavé“, avšak je otázne či niekedy niekomu pomohli!!! Hovorí sa, že menej je niekedy viac, no a únava má rôzne podoby

S pozdravom M.M.
Zdeněk Adamík (12.01.2016, 09:42)
SVOBODA znamená: absenci překážek, omezení, zajetí nebo útlaku. Tedy svobodné společnosti, svobodě SLOVA, pohybu nebo shromažďování. Tedy, odvozeno: v našem chovatelském prostoru, Svazu, Spolku, jde o absenci nátlaku a překážek ze strany řídící organizační složky. Jedná tak? Chápe to? Chápeme to my? Jsou "jimi", námi, dodržovány vlastní organizační normy? Nejsou někteří z nás chameleony, či "obrtlíky", podle toho "jak vítr fouká", na které "půdě" momentálně sedíme či hlasujeme? Na tyto otázky si asi musí odpovědět každý sám.
Jančok Ľudovít (12.01.2016, 10:10)
Zdravím Vás. Pán Hovančík, Vaše posledné dva riadky príspevku majú hlavu aj patu a nedá sa s nimi nesúhlasiť. Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (12.01.2016, 10:50)
Nechcel som sa zapojiť do diskusie, ale predsa sa to niekomu podarilo ma sem vtiahnuť. Zareagujem na vyjadrenie Mira Vavreka:
"Ako sa môže nazvať Gotha národný pretek,ved je to výsmech,alebo mame štát v štáte. Nevyhravali tí čo chceli tak preto...."
Zrejme máš Miro V. názor, že NP je taký pretek, ktorý sa zorganizuje v povedzme 800 - 1100 km, alebo sa mýlim ????
Národný pretek je však z môjho pohľadu taký, ktorý bude zorganizovaný pre chovateľov od Senice po Sobrance bez km určenia. Práve takýmto je Gotha, ktorý si tak trocha privlastňujem ako jeho spolutvorca spolu s vtedajšími kolegami VZ, ktorí ma v tomto podporili. To že je pre niekoho "iba"510 km a iný to má cez 600 či 800 km, to žiaľ pri položení našej republiky nezmeníme, tak ako postavenie pohorí či kotlín. To, že sa podarilo uskutočniť a udržať tradíciu preteku, v ktorom sa zúčastnilo v minulosti cez 20 000 holubov a takmer 2000 chovateľov, to je skutočne chvályhodné, aj keď nie všetci má za to pochvália. Najmä tí, čo nevyhrali, tí čo mali v danom preteku povedzme 600,1 km a nemali to v kategórii ST, tí čo stratili nejakého nádejného holuba v ňom a hlavne tí, čo nemajú radi niečo spoločné. Tí čo sa radi hrajú na vlastnom piesku a boja sa konkurencie či porovnania. Predsa v našom športe nie je možné mať všetky podmienky pre každého rovnaké, pre každého ideálne, víťazom môže byť iba jeden, ale vďaka pásmovému deleniu ich máme troch. Na slávnostnom oceňovaní víťazov som prevzal pohár pre chovateľa z nášho OZ, ktorý nepatrí medzi top špičku u nás a predsa jeho holub mu dokázal na národnom pretek v rámci jeho pásma priniesť obrovský úspech a potešenie. Nepotreboval byť absolútnym víťazom a predsa sa potešil. O to tu ide v našom športe, aby sme dokázali nájsť radosť aj v niečom inom ako je čosi absolútne. Aj napriek najdlhším km regionu Spiš či predtým KDTVR v tomto preteku sa naši chovatelia v ňom nestratili a holuby p.Štiebera, Drusu, Lesnického, ale aj môj ( 10.miesto v celkovom poradí) dokázali, že sa dajú poraziť holuby, ktoré to mali podstatne kratšie.
Takýchto pretekov ako je Gotha je potrebné zorganizovať u nás viacero ( nemyslím iba km či polohu miesta štartu ) a bolo by vhodné nájsť a podporiť ďalšie miesta ako napr. spomínaný Marburg, Hannover, Koblenz, Wismar či Stendal alebo Neubrandenburg. Je možné, že sa nájdu aj chovatelia čo budú smerovať preteky južne od Slovenska, ale vopred je mi jasné, že táto skupina to bude mať nepriechodné zmenou smeru bežných pretekov v OZ.
Národný pretek ešte raz to nie je iba maratón, to je jednoducho čosi masovejšie ako je to na úrovni OZ či regiónov, aj keď to pomaly postačuje ( v prípade, že region má viac ako 5 OZ ). To, že Peter Matalík napíše v neskorých nočných hodinách svoj názor mi nebude určite vadiť keď v ňom trafí klinec po hlavičke. To, kto bráni spoločnému vypusteniu holubov východného Slovenska na spoločnom mieste je všetkým jasné a vyjadrenia, že to rozhodol výbor bez mojej účasti sú alibizmom najhrubšieho zrna.
Takto sa národné preteky nikdy nezorganizujú a nádeje vkladané do pretekovej komisie, prezídia či VZ SZ budú iba snívaním a vypisovaním po DF v rámci svojho voľného času.
"Veľkí" majstri a ešte "väčší" funkcionári spamätajte sa kým je čas, keď nechceme pochovať náš šport a teraz nemyslím iba organizáciu DT nad 600 km či NP !!!!
Jozef Antuš Ing. (12.01.2016, 12:18)
Prajem pekný deň všetkým chovateľom PH. Vážený pán Vidhold , pozorne som si prečítal váš úvodný príspevok ale priznám sa vôbec nerozumiem prečo ste ho nazvali „ Ako ďalej na dlhých tratiach“ . Podľa mňa mal mať názov „ Návrh na zrušenie SZ CHPH „. Ak by sa mal zmeniť spôsob myslenia v OZ tak ako o to žiadate, prečo by sa mali vytvárať iba kluby DT! Nech sa vytvoria špecializované kluby KT,ST. Potom kluby uličné. A nakoniec si niekto povie a je vôbec potrebný SZ ?!. Na mňa je to dosť deštruktívne. Plne môžem súhlasiť s príspevkom p.Matalíka. Lenže s jeho návrhmi sa VZ SZ nebude zaoberať tak ako sa zaoberalo vaším návrhom! Navrhujete letieť 14 pretekov do 600km, potom 6-7 nad 600km v kluboch ,to je už 21pretekov! Nie je to trochu priveľa? Čo tak uvažovať nad tým aby v PP bolo jednotne 14 pretekov!. 5 –KT(od150-400), 4-ST(401-600), 3-DT(601-800), 2-SDT ( nad800 ). Následne zreorganizoval OZ administratívne tak ako o tom píše p.Matalík!. Prepáčte ak tomu nerozumiem ale som začiatočník.
Jančok Ľudovít (12.01.2016, 12:20)
Ahoj Milan. Pri čítaní Tvojho príspevku som zabudol aj dýchať. Takto si predstavujem diskusiu, konštruktívne, aktuálne, zrozumiteľné. Už ani nie je čo dodať, len asi toto. Vyprovokovať stretnutia zainteresovaných strán diskutovať, dôvodiť až kým sa to nepodarí. Komunikácia medzi nami je slabá ak nie je nulová. Začnime holubáriť a to bez komunikácii nie je možné. Pozdravujem Ludvik.
martin urban (12.01.2016, 12:26)
trate do 600-650km maju Rakusania ak sa mylim opravte ma , a to su dost rychle preteky , pretek 700-800km nemaju ani jeden
Zdeněk Adamík (12.01.2016, 12:46)
Týmová práce je důležitá, možná i proto, aby se vina mohla svést na někoho jiného. A pro skeptiky: když něco vidíte beznadějně, může to znamenat, že se jenom neumíte dívat.
Zdeněk Adamík (12.01.2016, 16:48)
Pro částečné uspokojení jednoho přispěvatele (týkalo se sezon 2011 a 2012:

Celostátní mistrovství Německa (Deutsche Verbandsmeisterschaft).

Snad to hlavní vystihnu.

V roce 2011 se Národní mistrovství skládalo z 10 závodů. Podobně jako u nás nejkratší vzdálenost mohla být 100 km. Na rozdíl od našich podmínek se v Německu počítají – stanovují vzdálenosti s tzv. střední vzdáleností.
A to:
2 závody s nejmenší vzdáleností 200 km, 2 závody s nejmenší vzdáleností 300 km, 1 x 400 a 1x 500 km a 4 volitelné. Počty mistrů 4 z 8 tipovaných (předem určených holubů).
To znamená, že maximum je celkem 40 mistrů. Při rovnosti počtu mistrů rozhodují o pořadí ESO koeficienty.
Toto mistrovství bychom mohli nazvat všeobecným mistrovstvím. Dalšími vypisovanými mistrovstvími jsou např.:

Národní mistrovství středních tratí:

4 závody od 01.05. do 03.07. – vzdálenostní rozsah 300 – 499 km nejkratší možná celková vzdálenost 1.400 km. Podmínkou je určit (vybrat si a nahlásit) před prvním 300 km závodem družstvo 30 holubů pro tuto kategorii národního mistrovství. Do mistrovství se započítávají 3 nejlepší závody ze čtyř, a to součtem 4 identických nejlépe umístěných holubů z každého z těchto tří závodů a z těch 30 předem nahlášených holubů (jako naše dřívější známá evidence). Takže maximum je 12 cen, při rovnosti cen opět rozhodují o pořadí dosažené Eso koeficienty započítaných holubů a závodů.

Národní mistrovství dlouhých tratí:

4 závody od 01.05. do 07. 08. – tyto závody se započítávají do nár. mistrovství pouze z regionálních výsledků s tím, že v těchto závodech musí být 1 Národní závod nad 600 km. Vzdálenostní rozsah: nejméně 400 km, celková vzdálenost 1900 km. A opět je zde podmínka výběru a nahlášení soutěžícího družstva v počtu 20 holubů a to před prvním 400kilometrovým závodem. Do mistrovství se započítávají 4 závody ze 4 z těch 20-ti předem nahlášených holubů 4 identiční nejlépe umístění holubi. Při rovnosti cen opět rozhoduje nejlepší součet ESO koeficientů.

Národní mistrovství ročních holubů:

Započítává se 6 závodů v konkurenci oblasti nebo regionu za období od 23.04. do 03.07. příslušného roku;
opět střední vzdálenosti:
1 závod 150 km + 2 závody 200 km + 2 závody na 300 km + 1 závod 400 km. Opět 20 ks holubů předem nahlášených před prvním závodem, ze kterých jsou vyhodnoceni 3 nejlepší a to ze čtyř nejlepších závodů (výsledků). Tedy maximálně 12 umístění a pak jako u předchozích rozhodují o pořadí ESO koeficienty.
Z praktického pohledu je zřejmé že tedy lze vypustit 1 závod na 200 km a 1 závod na 300 km (ty horší nebo je neabsolvovat).

Tak jsem tomu alespoň porozuměl já. Samozřejmě každá organizační složka pokud splňuje podmínky dané Závodní řádem si může vyhlásit závody svoje nebo použít ty předem určené pro národní mistrovství. Obvykle se však Závodní plány Oblastí příliš od NM neliší. Obvyklý prý bývá počet 13 – 14 závodů s maximální vzdáleností do 700 km.

Závody na větší vzdálenosti jsou pak záležitostí Klubů milovníků těchto závodů na DT nebo SDT (superdlouhé tratě), kterých je v Německu dostatek. Také tím prý snad mohlo dojít ke zpomalení úbytku členské základny.

Tento systém umožňuje zařazovat do závodního týmu až 50% ročních holubů bez nějakého ústupu z docilovaných výsledků. Např. pan Franz Pöml nasazuje roční holuby na všechny závody s tím že v letošním roce měli nejdelší závod v délce 680 km. Tím pochopitelně i náklady na chov poštovních holubů jsou, na rozdíl od našich potřeb vyplývajících ze závodních plánů, nižší.



Ján Trebuňák (12.01.2016, 18:14)
Ak by zväz bol vlastníkom prepravných vozov a bol by organizátor národného preteku určil by pretek tak by ani jeden člen nemohol na to nič povedať. Mal by poskytnutú prepravu vypúšťace miesto bolo by len na chovateľoch či sa toho preteku zúčastní alebo nie.
martin urban (12.01.2016, 18:43)
DAKUJEM ZA VYSVETLENIE je pekne robyt nieco, ale vyhoviet vsetkym skupinam ,a nie len tym co potrebuju zakladat novek luby na DT a Sup.DT . ako by bvol zaskoceny ten kto by lietal 600-650km keby mu niekto zo slovenska povedal , ze u nas naa slovensku su preteky az 700-800 a vihovejte vychodniarom na Gotha narodnom preteku aaby boli spokojny a nepovedali , ze ich holub ma o 200km viacej z Bratislavy a potom klobuk dolu , to je vsetko ...
Michal Kopas (12.01.2016, 20:41)
KDTVR-Šariš- 5xST-4xDT-3xSDT. to je OZ-BJ,KE,PO,MI. - Ja si myslim,že je to super až na par jednotlivcov ktori by to chceli rozbit.

Narodny pretek-Wismar--Skalica-690km-Komarno-828-km,Trenčin-722-km,Žilina-725-km,Michalovce-925-km.-orientačne km.

Aby to bol skutočne NARODNY. Len treba ochotu a chieť.
Miroslav Vavrek (13.01.2016, 07:58)
Vážení chovatelia.Zákldna otázka tejto temy bola,ako ďalej na dlhých tratiach,povedali svoje názory a nie sa osočovali.Najprv si treba uvedomiť čo je to Národný.To slovo znamená,že všetci na Slovensku sme si rovní a mali by sa tomu prísposobýť aj podmienky.Viem,že každy nemôže mať rovnake/to by sa muselo pretekať ako v testovačke/,ale mali by sa hľadať výpušťacie miesta také,aby sa alespoň približíli k tomu.Zoberme si príklad z iných športov/hokej,futbal atď/,každý Národný pretek,alebo zápas organizuje ich Národný zväz aj financuje,a je jedno či je to Bratislava alebo Čierná nad Tysou.6ilina alebo Dukla,či Záhorie alebo Spíš,všetci sme Slovaci a všetkým sa vytvarajú jednotné podmienky.Prečo aj náš sväz sa viac v tom neangažúje.Ano niekto povie ,že to dostal na starosť vycvíkar,ale ako to funguje.SZ by mal výzvať alebo lepšie nariadiť stretnutie ak nie zo zástupcov OZ tak z Regiónov celého Slovenska,aby predložili svoje podnety a názory a tám príjať/samozrejme bez kompromísu to nepôjde/spoločné zásady a podmienky Národného preteku.Či to už budú 3 preteky alebo koľko,či to bude serie družstvo alebo jednotlivec.Trebars príklad.1 pretek júhozápad.2 západ a 3 severo západ.A verím,že výťaz nebude mať len radosť ale bude nato aj hrdy.CeĎ niečo podobné sme tu mali Golden ligu,alebo si pamätam,keď sa NP lietal hviezdicovo,,Craiova Rumunsko,Schwerín Nemecko a Gdyňa Poľsko,to bol skútočný víťaz.Je veľa riešení,ale najprv musí byť ochota,porozumenie,vypočuť si všetky názory a pripomienky/nie len tvrdiť to čo je je dobré alebo ten môj je najlepší/,len tak môžeme niečo dosiahnuť a dôjsť do spoločného cieľa.Ďakujem
Marian Petrus (13.01.2016, 17:00)
Neda mi nereagovat.Polohu nasho statu sa zmenit neda ale da sa zmenit vypustacie miesto a pristup k startu .Tak ako nemoze sofer kamionu pozerat iba na predne kolesa ale musi vnimat aj zadne tak aj organizator takeho preteku musi hladiet na vsetkych .Vsetko je o dopyte a ponuke.Nam na vychode taka ponuka nevyhovuje.Kto mi neveri nech pozrie ake sme mali dolety z Gothy. pred zotmenim nam doletelo do oblasti 5,6 holubov. Teraz mame vecer percenta. Nuz co ktomu dodat=zbytocny akykolvek komentar.Ale aby to nebolo o vycitani a rypani tak podme konstruktivne vpred.Spravne napisal Milan narodny pretek nemusi byt maratan a podobne kilometre ako Gotha ma aj Berlin. Zilina 520km,Bratislava 550km,Michalovce 720.Kopasov navrh je tiez dobry.Ale mozno by nebola na zahodenie aj realizacia narodneho maratonu a realizacia Barcelony na Slovensku v podobe preteku Kiel. Orientacne kilometre od 800 do 1000 ak je to vela tak nieco kratsie. Ale mohli by sme povedat ze sme urobili nieco pre dlhotratovych holubaroch a hlavne pre zachovanie genofondu holubov na dlhe trate.Na zaver snad len tolko. Dufam ze som nikoho nenas... Pametajte ze je to len diskusia a moj nazor a ak tak odporucam drzat sa pravidla cim viac to budes mat u prdele tym budes stastnejsi.Tusim som to cital tu na DF s pozdravom LETU ZDAR
Jozef Daníšek (13.01.2016, 21:26)
Pozdravujem.Na tému pretekov národných,dlhých tratí,alebo v rámci jednotlivých OZ sa na týchto diskusných stránkach nášho fóra popísalo naozaj veľa.
Boli tu uvedené a napísane inšpirujúce návrhy i riešenia.Avšak verte mi podľa môjho názoru je to mlátenie prázdnej slamy.Tým sa nechcem dotknúť samotných diskutérov.V čom ja vidím problém mlátenia prázdnej slamy.V prvom rade v laksnom prístupe a až v zarážajúcom nezaujme kompetentných zo SZ-CHPH.Tvária sa,že sa ich to nijakým spôsobom netýka.Prihlásil sa niekto z nich do diskusie? NIK! Nasmeroval túto diskusiu nejakým konkrétnym návrhom,alebo riešením kompetentných?: Znova NIK!
Iniciatíva,je vždy zdola.A skutočne môžem povedať,že to nie je prvý krát.Pripadá mi to známe pomenovanie nebohým Dr.Husákom."Psi štekajú,ale karavana ide ďalej..Boli tu popísane neduhy pri organizovaní majstrovstiev v jednotlivých OZ,pri štartoch .Veľmi pekný príspevok mal pan.Adamík s návrhom i príkladom z Nemecka,výborne diskutoval pan Matalík,Vavrek a nakoniec pán Blahovsky,ako vždy so zdravým sedliackým rozumom.
Vážení.Je tu však jeden problém a veľmi vážny.Prestárnutie našej členskej základne.Nebojím sa to slovíčko napísať,pretože i ja sa k nej žiaľ musím hlásiť.Ak dožijem tak v marci mám sedemdesiatku na krku.A čo není menej dôležite, čím menej peňazí na prevádzkovanie našej spoločnéj záľuby.Pretože v tomto štáte sa akosi na dôchodcov zabúda.V každej OZ je zopár solventnejších a tí
si začínajú myslieť že im automatický patri právo rozhodovať v ich prospech.A presadzujú si svoje návrhy za každú cenu.
Nedá mi nespomenúť v minulosti podľa mňa osvedčený systém 20 nasadených 7 umiestnených.Dlhé roky fungoval.A dovolím si povedať veľmi dobre.Preteky boli perfektne rozložené.Tu sa teraz stretávame z extrémom 100 nasadených a prvých sedem boduje ba dokonca z neobmedzeného množstva.No to sú podľa mňa úplne absurdity.Stačí sa pozrieť do Poľska 15 nasadených 10 tipovaných,systém v Nemecku.Veď tam nad našimi vrtochmi krútia iba hlavami.A pozrime sa kde sa umiestňujú na rôznych súťažiach Poliaci a kde sme my.Bol som teraz v jeseni v Nemecku.Tam majú tiež problém z členskou základňou.Tiež stárnu.Pred 20 rokmi ich bolo v Bezirku /naše OZ/ cez 3000 a dnes niečo cez 600 a z toho 80% dôchodcov.Oni sa však neženú za počtami pretekov,oni si preteky doslova užívajú.A hlavne Nemci si potrpia na presnosť a aby boli s tým spojené čo najmenšie náklady.Aby si i tí menej solventní užili tu radosť s pretekania.
Ja by som sa spýtal,takou akademickou otázkou."Ma sa väčšina podriadiť menšine,alebo to má byť naopak"Lebo i Tí pseudo veľkí,bez malých nebudú.Teoretický možno áno, ale to ich bude stáť pretek na holuba 15 Euro.A preto,keď budeme prijímať akékoľvek riešenia tak nezabudnime na finančne dopady našich rozhodnutí a hlavne na dopady pre tých najpočetnejších.
Záverom by som chcel povedať,že už by sme sa mali prestať hrať,každý na svojom piesočku,pretože tu nechceme mať majstrov"dolného či horného konca v dedine"Lebo, tak sa mi vidí,že je to už tak rozkastované,že k tomu pomaly spejeme.Naopak mali by sme sa spájať,aby boli náklady čo najmenšie,lebo ináč to tu celé naše holubárenie pochováme.To dúfam nechceme.
,
Daniel Krajčík (14.01.2016, 11:35)
Približná veková štruktúra členov SZCHPH 2016 (použité dáta z r. 2015):
Zdeněk Adamík (14.01.2016, 12:14)
Dobrá práce!
Jozef Antuš Ing. (14.01.2016, 14:15)
Prajem pekný deň. Chcem zareagovať na príspevok p. Daníšeka.S úctou k vaším šedinám,ale toto DF nemôžete brať tak vážne! "Mlátenie prázdnej slamy vidíte v tom ,že je nezáujem kompetentných zo SZ- CHPH o diskusiu! Ale podľa mňa je to normálne, že tu nediskutujú ľudia z ústredného orgánu.Oni často diskutujú ale ako radový chovatelia vo vlastnom mene. Veď toto DF nemôžme považovať za zasadnutie VZ, alebo schôdzu ZO. Kompetentný ako hovoríte túto diskusiu budú stále považovať ako za "krčmové reči" ale až do doby, kedy na schôdzi ZO nezačneme hovoriť o PP a aj o dlhých tratiach s patričným záverom " prijatie uznesenia" , ktoré bude tlmočiť zástupca ZO na schôdzi OZ . Na zasadnutie VZ pošleme zástupcu OZ s jasným mandátom o pretekaní na DT. AK tak spravia všetky OZ tak sa tým VZ bude zaoberať. Ale ak naši zástupcovia " stiahnu chvost" na zasadnutiach tak stále je DF iba krčmové fórum, nič neriešiace, a to kompetentný dobre vedia!!!!! Na poslednom VZ v programe ani diskusia nemala byť (viď.zápis z 12.11.2015) . Diskutovalo sa ,a či vôbec mal p. Vidhold mandát od členov svojej OZ takýto návrh predniesť? Ak nezaviažeme svojich zástupcov konkrétnymi stanoviskami ,ktoré budú prezentovať na takýchto fórach stále to bude iba o nič neriešiacej diskusii na DF SZ CHPH. S pozdravom
Zdeněk Adamík (14.01.2016, 14:39)
Nevěděl jsem, že toto DF je babské fórum. Já jsem byl dosud přesvědčen, že se jedná o oficiální web. stránku Slovenského zväzu.
I když, pane inženýre, když si přečtete několik Zápisů z jednání Prezidia tak tam najdete body zabývajícími se tímto DF.
Jozef Daníšek (14.01.2016, 15:46)
Pozdravujem.http://www.holand.cz/aktualni-nabidka/moc-pekny-konferencni-stul-s-dlazbou-rozkladaci-zvedaci-az-do-vysky-jidelniho-stolu-cena-3900-kc/a
Jančok Ľudovít (14.01.2016, 15:49)
Zdravím Vás. Ja som presvedčený že DF čítajú aj všetci funkcionári SZ. Že sa nezapájajú, je pochopiteľné a jasné každému normálnemu chovateľovi. Veľmi milo ma prekvapil pán Krajčík, ďakujem. Keby sa dali dokopy s Milanom, citlivo geograficky rozdelili Slovensko, našli vhodné vypúšťacie miesto, alebo miesta pripravili preteky, navrhli stretnutia zo zainteresovanými stranami bolo by po probléme. Vyhodnotenie by bolo veľkolepé. Preteky najmenej tri a viac, vypustenie naraz ak by sa dalo, ak nie tak v jednu hodinu presne, bez kompromisu. Nuž to je len môj názor, možno bude aj oveľa lepší alebo lepšie. Diskusia je o prezentovaní nápadov. Netreba sa napádať , nikoho hodnotiť, len napísať svoj názor. Pozdravujem Ludvik.
Jozef Daníšek (14.01.2016, 16:08)
Pozdravujem.Naskočil mi v prvom vstupe nejaký škriatok.Už je to v poriadku. Vážený pán Ing.Antuš.Váš príspevok ma teda priam šokoval.Vy pokladáte toto diskusne fórum ,za akési krčmové reči.Tak potom ste týmto vlastne potvrdili,žalostny stav práce funkcionárov zväzu.Pretože je skutočne hanbou ak neviete kto je garantom tohto fóra a musí Vám to pripomenúť pán Adamík-super človek spoza Moravy.A to dokonca chcete cenzurovať i pána Vidholda?Či mal vôbec oprávnenie niečo napísať.Alebo,že by som nepostrehol.že sa nám vrátili 50 roky.Chválim pána Krajčíka za uverejnenie grafu,čim len potvrdil,to o čom som písal.A skutočne garantujem,že ak sa bude Zväz iba zo založenými rukami prizerať tak za dva roky nás tu bude iba polovica.
Michal Kopas (14.01.2016, 16:46)
p.Antuš suhlasim s Vami.
Jozef Antuš Ing. (14.01.2016, 18:39)
Pozdravujem, možno som to napísal p. Daníšek pre vás dosť ťažko zrozumiteľne. Tak si to pozorne a bez emócie prečítajte ešte raz. Pre p. Adamíka : vy by ste tak závažnú tému ako prezident rozoberali a riešili na DF? Pozdravujem .
Zdeněk Adamík (14.01.2016, 19:09)
Zdravím. Budete se divit, ale já bych jako prezident volil jednou za měsíc v rozsahu dvou hodin, diskuzi s prezidentem, ve které by se každý mohl zeptat na co by chtěl a já bych ihned reagoval. V případě, že bych nemohl bezprostředně reagovat (důvody tu nebudu vyjmenovávat) reagoval bych určitě v příští relaci.
Ono je to asi, jak se také na Moravě někdy říká: "Kdo se bojí s.re v síni".
Jozef Antuš Ing. (14.01.2016, 20:32)
Zdravím p. Adamík .Sú chovatelia jednoduchý a potom jednoduchší. Niekomu stačí, že mu niekto uverejní graf. Pán Vidhold predniesol svoj návrh pred 38 našimi zástupcami. Nikto mu neoponoval a svoj zámer dostal do uznesenia .Klobúk dole. Tak kto ma vlastne nejaký problém . A 50 roky sú tu už 25 rokov !!
Jozef Daníšek (14.01.2016, 20:59)
Vážený pán Ing.Antuš. Slov zväz je riadiaci a kontrolný organ.To mi chcete povedať,že sedí zo založenými rukami a čaká na najbližšie zasadnutie či zjazd či nepríde nejaký podnet zdola predom určených delegátov?Alebo by mal problém riešiť promtne a čo najrýchlejšie a inšpiráciu má práve na diskusnom fóre, O tom to je.Tam by sa mala prejaviť jeho riadiaca činnosť .A preto sa nedivím,že pán Vavrek diskutoval do úplného bezvedomia a domáhal sa nejakého fundovaného rozhodnutia.Obracal sa na všetkých zodpovedných funkcionárov,ale na tomto fóre sa odpovede nedočkal.Dokonca sa v diskúsii spomenulo i meno predsedu ÚKK SZ.Čakal zbytočne.Pán Sudor nazareagoval.A ani nemôhol.To by musel priznať,že v jeho materskej organizácii bol nasadzovaný jeden a ten istý holub počas sezóny na štyroch rôznych chovateľov.To mali asi žolíka.keď ich bolo málo.Koho chce potom takýto funkcionár kontrolovať.Veď na to nemá morálne právo.A ešte mám jednu otázku.Môže byť v našich vrcholných orgánoch súdne trestaný človek?Viem,že vo verejnéj správe to nie je možné.Predpokladám,že som to napísal zrozumiteľne
Zdeněk Adamík (15.01.2016, 05:49)
Pane Ing. Antuši, pokud jste mě chtěl urazit, tak se Vám to nepodařilo. Nicméně, protože jsem člověk zvídavý, tak by mne zajímalom do které z těch dvou kategorií, které uvádíte, zařazujete sebe? Zdravím a dobrou mysl přeji.
Jozef Antuš Ing. (15.01.2016, 07:33)
Nie p. Adamík, ak to tak vyznelo tak sa ospravedlňujem. Ale zo skúsenosti viem, že šikovnejší zneužívajú menej šikovnejších na svoje ciele. S pozdravom
Jozef Antuš Ing. (15.01.2016, 09:20)
Pekný deň p. Danišek, ja do krčmy nechodím . Preto na túto tému končím. S pozdravom.
Jozef Daníšek (15.01.2016, 10:08)
Vážený pan Ing.Antuš.Trafili ste vedľa.Som úplny abstinent,do krčmy nechodím vždy som na tomto fore písal 100% pravdu.Tí čo mňa poznajú to vedia.Robil som v živote všetko,tak,aby som sa každému môhol bez zaváhania pozrieť rovno do oči.Na rozdiel od niektorých funkcionárov
Daniel Krajčík (15.01.2016, 10:24)
Diskusia sa ako to uz na tomto mieste byva zvykom otocila na viacero stran. V podstate nazov temy „Ako ďalej na dlhých tratiach“ nebol pre problem, ktory chce Ing. Vidhold riesit, najstastnejsie zvoleny ... aj ked treba povedat, ze vyriesenim SDT by sa tento problem vyriesil.

Z mojho pohladu a aj z pohladu povodneho autora je najvacsim problemom sucasnych majstrovstiev OZ to, ze nie vsetci su schopni/ochotni sa do nich plnohodnotne zapojit. Uz tu niekto predo mnou napisal, ze ked si pred sezonou pozrie pretekovy plan, vie s relativne vysokou pravdepodobnostou urcit kto bude v spicke majstrovstva OZ toho roku. Nie preto, ze by bol jasnovidec, ale jednoducho vie kto pri „krokolomnych“ podmienkach na co ma – a to nielen po kvalitativnej ale i kvantitativnej stranke.
Ked vezmem moje OZ Topolcany, na prve preteky sezony 2015 nasadilo 80, 83 a 86 chovatelov ... Na preteky cez 700 km nasadzovalo - 50, 46 a 45 chovatelov. Z týchto plne druzstvo (10 ks) nasadilo +/- 24 chovateľov! Samozrejme, prva 10tka a potom nejaki dalsi /vratane „dobrodruhov“, prip. „upratovacov“ holubnika (vratane mna)/.
Pán Šimko František vo svojom prispevku (07.01.2016, 13:39) spomina, ze v jeho OZ cely plan odletelo iba 16 chovatelov. To je realny obraz zaujmu chovatelov o tieto trate a casto i moznosti.

Je mi jasne, ze kazdy si haji svoje a najde si na to i patricne zdovodnenie.
- Zastancovia tychto trati budu hovorit o:
o neobjektivite kratsich trati,
o o nutnosti selekcie a budovania genofondu postovych holubov,
o o riziku vytratenia odolnych holubov s patricnou tuzbou po domove,
o vytvoreni sance pre olympijsku kategoriu „E“,
o tradicii,
o specifickej atmosfere cakania holubov z tychto trati, atd. atd.
... A MAJU PRAVDU!

- Na druhej strane vsak treba pocuvat i tych na druhej strane, ktori maju tiez svoje argumenty:
o Pocet pretekov v jednotlivych majstrovstvach OZ sa pohybuje v priemere okolo cisla 19. Je to pochopitelne – vzhladom na aktualne olympijske podmienky treba mat aspon 6 pretekov do 400 km, 5 pretekov medzi 300-400 km, 3-4 preteky 500-600 km a min. 2-3 preteky cez 700 km.
o Pre dobre umiestnenie v majstrovstve OZ je nutne chovat relat. vysoky pocet holubov. Pri druzstvach pre KST 30/7, 50/7, 99/7, 999/7 ... DT: 30/7, 99/7 SDT: 10/3, XX/7 apod. je NUTNÉ chovat vysoky pocet holubov. Okrem povinnych „majstrov“ konkretneho tyzdna treba mat, samozrejme, i cosi v rezerve pre pripad, ze by po narocnom/krachovom preteku bolo nutne cast timu nechat doma. Bezny chovatel ma teda z hladiska podmienok majstrovstva OZ velmi komplikovanu situaciu.
o Casove hladisko: Vo strtok pobede kosovat superdlhu trat, v piatok vecer strednu trat, v sobotu rano cakat ST, poobede-vecer-resp. dalsi den rano superdlhu trat ... pripadne sobota skoro rano kosovanie SDT, poobede KST, v nedelu rano cakanie KST, poobede a vecer SDT, prip. v pondelok rano.
o V niektorych OZ 4-7 ba i viac dvojpretekov = 4-7 vikendov.
o K tomu treba pripocitat naklady na zivenie takehoto chovu a trening,
o casove hladisko na odlisne vedenie a starostlivost o pretekarov pre KST a DT resp. SDT.
o atd.atd.
Privelke susto pre motivovaneho chovatela, ktory ma zamestnanie, rodinu i dalsie povinnosti tohto sveta a aspon cast vikendu chce stravit s manzelkou/detmi/rodicmi ... jednoducho aj inak ako pri holuboch.
Aj tymito argumentami operujuca skupina MA PRAVDU!

Situacia vo vybranych krajinach:
Polsko: System pretekania v Polsku bol popisany velmi podrobne v clanku Dr. Dudzika v niektorm z cisiel Postovy holub. Poliaci nemaju dvojpreteky, kazdy tyzden letia jeden pretek, v PP maju i preteky cez 700 km.
Ceska republika: System podobny slovenskemu.
Rakusko a Nemecko: Kazdy tyzden jeden pretek (t.j. 12-14 pretekov), v Nemecku posledny (jeden) pretek jemne cez 600 km. Ziadne dvojpreteky! Superdlhé trate a maratony zabezpecuju prislusne specializovane kluby, niektore z nich zabezpecuju i ucast na medzinarodnych maratonoch (DV+BENELUX+FR+UK).
Napriklad bezne nemecke RV v ktorom sledujem kamarata malo v uplynulej sezone 5 pretekov od 100 do 330 km, potom nasledovalo 6 pretekov so strednou vzdialenostou 420 km (2 z nich kvoli pocasiu zrusili), jeden pretek so strednou vzdialenostou 520 km a posledný pretek sezony 620 km.Teda 13 pretekov v pretekovom plane. Nasinec by sa zhrozil, ze malo.
Holandsko, Belgicko: Mnoho pretekov a roznych typov trati, moznost vyberu a specializacie.

Ako by sa to dalo riesit na Slovensku:
Ponechat v majstrovstve OZ preteky do 600 km – t.j. podobny system ako v Nemecku. Vzhladom na tradiciu a potenc. zaujem trate cez 700 km letiet vysostne ako regionalne (v nadoblastnej sutazi) pre chovatelov, ktori sa chcu na tychto tratiach podielat. Tu aplikovat kreujuce sa principy narodnych pretekov, pravdepodobne jedneho preteku pre zapad Slovenska a druheho pre vychod Slovenska. Dalsie detaily zberu, organizacie a vyhodnotenia boli popisane v prvom prispevku M. Vidholda tejto diskusie.

Vyhody:
o majstrovstvo OZ by pozostavalo zo 4 pretekov do 300 km, dalsich 6 by bolo z kategorie 300-400 km, 3 preteky cez 500 km – SPOLU 12 pretekov, ziadne dvojpreteky
o chovatel by v podstate s ovela nizsim stavom tych istych holubov oblietal pretekovu sezonu a realne mal moznost bojovat o majstra OZ
o casova i financna uspora
o moznost v plnej miere sa zucastnit sutaze o majstra OZ (za podmienky rozumneho bodujuceho druzstva) = zatraktivnenie sutazenia pre ovela vacsi pocet chovatelov ako teraz
o vyrovnanejsia konkurencia na SDT

Nevyhody:
o tie spomenute hore
o neucast chovatelov, ktorych ucast bola doteraz na tychto pretekoch vynutena podmienkou zaradenia do majstrovstva OZ
o celkom urcite nizsia ucast chovatelov/holubov z kazdeho OZ = nutnost medzioblastnej spoluprace a vytvorenia vacsich regionov az narodnych celkov
o nutnost vacsej koordinacie pri zbere vacsich regionalnych/narodnych celkov

Mozno by to bol nastroj ako pritiahnut novych ludi a mladych chovatelov, ked sa zda, ze existujuci system majstrovstiev OZ je od zaciatku proti nim, demotivacny a predislo by sa situacii, ked sa na zaciatku sezony vie kto bude bojovat o majstrovsky titul. Horepopisana zmena by mohla byt motivacna a to nielen pre nich!
Nerad by som bol, ak by tento clanok bol ponaty ako zaujatost voci dlhym tratiam lebo to tak vobec nie je. Trate nad 700 km a maratonske trate by boli organizovane výsostne v nadoblastnom meradle s moznostou realizacie kazdeho clena SZCHPH a pri nezmenenom zaujme i s rovnakymi moznostami kosovania ako v predchadzajucich rokoch! Skor si myslim, ze by 700-ky ziskali na atraktivite – leteli by sa vo vacsich regionoch a ich osud by nebol ponechany na to s kym si OZ dohodne kooperaciu v dalsej sezone (v sucasnosti velmi premenliva a casto nepredpovedatelna otazka).

Riesenim realizovatelnym ihned a pre kazdeho z nas je najdenie si svojho vlastneho „modus vivendi“. Ale kolki to dokazu? Kolko Petrov Grekov/Lubomirov Jandov/Milanov Patakov a ich nasledovnikov mame na Slovensku?
Jančok Ľudovít (15.01.2016, 11:50)
Zdravím Vás. Tento model pretekania je jasná likvidácia dlhých tratí. Keď sú DT, v pretekovom pláne OZ., minimálne 5O % chovateľov sa ich zúčasní z nádejou že sa o niečo môže posunúť vo výsledkoch. Ak má byť generálny majster, musí to dokázať na všetkých tratiach. Možnosť lietať A, B, C, má predsa každý aj teraz. O vysokých stavoch na holubníkoch, bohužiaľ chovatelia dnes berú preteky ako selekciu holubníka, málokto dnes nasadí holuby na pretek podľa ich možností , ale si myslí že možno....... Na každom holubníku je okolo 1O alebo 15 tých holubov čo nosia body. Ešte pár čo sem tam niaky bodík donesú. Jediný chovateľ na Slovensku ktorý má špecializovaný chov je ing Grék. Neverím že vznikne na Slovensku skupina chovateľov dlhých tratí ktorá by sa tomu venovala mimo pretekov OZ. Alibisticky spomínať navyšovanie stavu k vôli DT, nie je seriozne. Na každom holubníku sa také holuby aj keď v malom množstve nájdu. Mňa skôr trápi spoločné vypúšťanie, a vypúšťacie miesta ktoré bývajú vyberané na základe predpokladaného prúdenia vzduchu z úmyslom to využiť. Toto je len môj názor bez úmyslu niekoho uraziť. Pozdravujem Ludvik.
Jančok Ľudovít (15.01.2016, 12:00)
Zdravím. Nedá mi spomenúť, koľko chovateľov by zverilo svoje peniaze na vopred určeného holuba? Pozdravujem Ludvik.
Zdeněk Adamík (15.01.2016, 12:37)
Pan Ing. Antuš, OK berem, je to vyjasněno.
Zdeněk Adamík (15.01.2016, 12:42)
P. Ing. Krajčík, velmi dobrá analýza, dokáži se s ní i na základě více než padesátiletých zkušeností ztotožnit. Návrhy na řešení realistické, jen je rozšířit do všech ZO a podrobit termínované diskuzi. Kdo nechce ať nediskutuje a potom si nestěžuje. A nakonec, jsem, rád a určitě nejsem sám, že jste vyslyšel volání po stanovisku člena prezidia. Tak by to mohlo - mělo být.
Ján Bučo (15.01.2016, 12:43)
Pozdravujem priatelia,
Ja osobne si myslím, že vôbec nejde o likvidáciu dlhých tratí, ale len o naliatie si čistého vína. Prečo by sme mali niekoho nútiť chovať holuby na dlhé trate len preto, že sú súčasťou oblastného majstrovstva? Dovoľme ľuďom špecializovať sa. Nech tí, ktorí majú radi šprinty lietajú šprinty, tí čo majú radi dlhé jednodňovky, lietajú dlhé jednodňovky a tí čo chcú lietať maratóny, nech lietajú maratóny. Väčšine oblastí by sa nepáčilo keby SZ nariadil 3 trate cez noc povinne do plánov OZ. Kto ich lietať nechce, nebude ich lietať. A kto má dlhé trate rád a chce ich košovať, bude ich košovať aj keby mal dochádzať niekoľko km. Každému chovateľovi by ostalo viac času na prípravu holubov, nemusí ich toľko chovať a bude mať aj viac času na svojich blízkych. Nebude unavený z košovania 3 x do týždňa lebo bude letieť len to čo chce. Podľa mňa aj tak čoskoro dôjdeme do situácie, že pri zberoch holubov proste autá nebudú zachádzať do každej ZO lebo nás vzhľadom na vekovú štruktúru nebude dosť. Vidíme to všade. Proste je nás málo a bude nás ešte menej.
Možno by do organizácie dlhých tratí tiež mohol preniknúť fenomén komerčných pretekov ako je to pri mláďatách.
Ďalšia vec je, ak by dlhé trate neboli súčasťou plánov OZ, načo nútiť tých čo sa im chcú venovať, aby lietali krátke a stredné trate po oblastiach. Čudujem sa, že to ešte niekoho nenapadlo, ale podľa mňa by sa pokojne uživil aj model tzv. "nemeraných tréningov". Povedzme, mám auto na prepravu 1000 holubov. Cez týždeň stojí len tak zaparkované. Vyhlásim koncom januára, že auto bude premávať v pondelky na trase do Ostravy, v utorky do Brna, streda do Jihlavy, štvrtok do Prahy (len tak strieľam). Nacením cenu za holuba alebo za box a dám termíny na prihlásenie. (nie som si istý ako by to bolo s povoleniami na prepravu, ale myslím, že cez veterinu sa to dá vybaviť). Chovatelia čo sa prihlásia musia doložiť potvrdenia o vakcinácii a povinné náležitosti na presun zvierat cez hranice, nahlásiť si počty boxov alebo holubov, auto príde, holuby sa naložia a každý sa rozíde vlastnou cestou. O týždeň znova. Mal by som možnosť rozcvičiť si holuby raz odtiaľ, raz odtiaľ a nemusím ich písať, nemusím ich konštatovať, nemusím prísť otvárať hodiny. Venujem sa rodine a letím súťažne len to čo ma baví. Akurát tým nabúram rozpočty OZ lebo oni určite sú radi za každého chovateľa, ktorý si chce holuby len rozlietať a zo šprintov buď vôbec nekonštatuje alebo keďže sa na ne nijako nesústredí, nerobí žiadnu špecifickú prípravu.
Ja to vidím takto.
Jano Bučo - ide o môj názor, nie názor MDKS.
Zdeněk Adamík (15.01.2016, 12:53)
Ludvík, je dobré mít svůj názor a třeba názor od obecného i odlišný. Plácáním po ramenou se totiž nikam nijak nepokročilo a ani nepokročí. Nicméně si myslím:
že dojde ke zkvalitnění závodění na SDT vyrovnáním konkurence po možném úbytku některých honičů bodů, ostatně p. Ing. Krajčík to také uvádí, určitou pobídkou může být i vyší motivace finační podporou, různými akcemi i sponzoringem (rozhodně sponzor dá prostředky nebo převede část daní na 1-2 závody s průměrnou délkou cca 800 km než na 6 závodů okolo 400 km a o sprintech ani nemluvě).
Jinde to jde, proč by to nešlo u vás či u nás? Ostatně u nás už se do těchto tratí pustily nějaké peníze s tím že poháry (jak říkala moje nedávno zemřelá manželka: "pracholapy") jsou menší, je jich možná i méně, a to je dobře, protože holubi je nežerou a tak méně solventní ale špičkoví chovatelé mohou tyto peníze použít na zabezpečení krmiva na další sezonu (můj příklad po sezoně 2015). A tak bych mohl pokračovat jenže při vzpomínce na moji zemřelou ženu a před vánocemi i maminku už to nejde.
Michal Kopas (15.01.2016, 12:57)
p.Krajčik,
každa suťaž vo svete ma svojich favoritov predom určovanych, či je to kolektivny alebo indivydualny šport.
Kde by sme došli keby suťaže prispôsobovali začinajucim športovcom.
To čo tu roky fungovalo sa zruší, mam na mysli SDT. Tak ako to mame teraz KDTVR Šariš, každy si môže prisť na svoje KT,ST,DT.SDT.
Ale celkovy víťaz môže byť len ten najlepší -všestrany.
A tie prispevky ktori pišu, že chovateľov odradi to alebo ono su keci. Niekdy je menej viac.,Ako Ty čo hľadaju ako sa to neda spraviť a robia nezdravu atmosferu medzi chovaťelmi.
A nekopirujme ine štaty , tam maju tiež svoje problemi.
Tomáš Fiala (15.01.2016, 13:44)
V minulosti sme lietali v sezóne dve trate nad 1000 km,Oostende a Brusel. Potom sa to postupne skracovalo na Kolín nad Rýnom 861 km a teraz lietame preteky nad 700,ktoré zvládnu holuby na stredné trate. Teraz tu máme návrh na vyradenie ich z výsledkov OZ. Za pár rokov dá niekto návrh na vyradenie aj 500 km a budeme lietať v OZ len trate od 100 - 400 km. V dnešnej dobe väčšina týchto pretekov trvá max.20 minút a je po preteku. Kde chovateľ,ktorý preteká prirodzenou metódou a nevyváža každý týždeň holubov na tréning má len malú šancu. V OZ máme súťaže Majstra KT,ST,DT,SDT. Tak si každý jeden môže vybrať na ktoré sa zameria. Ako to už bolo spomenuté Generálny majster može byť len jeden. Toto bude likvidácia jednej rasy holubov a pretekov čo sa neskončia hromadným doletom a trvaním vačším ako 20 minút.
Ľubomír Hovančík (15.01.2016, 14:31)
Ak odbočim od témy.
Sagan bol pri nástupe na trať v prvých rokoch svojho pôsobenia, bol hneď za hviezdu, alebo sa tam musel vypracovať ???
Holuby chová 30 rokov môžem povedať, že aj dnes ma to stojí veľa odriekania, veľa námahy,času.... aby som sa udržal tam kde som (raz hore raz dole). Aky som holubiar nech to posúdia iní. Mňa teší, že vo mne nehasne ta túžba čo vzplanula na začiatku odhodlania chovať holuby a súťažiť.

Pri navrhovanom systéme si dovolím tvrdiť, "SDT odzvonilo" ešte 2-3 roky poniektorí budú skúšať chovať DT holuby a tak to vzdajú z dôvodu načo do majstrovstva nejdu tak načo. Pritom keď sú v pláne stále zostáva nádej, že tam môžu aj chovatelia pomerne nie tak zdatní v príprave holubov (KST) poraziť svojho suseda -majstra. O spájaní do väčších celkov nech mi nikto "netrepe halušky". Viem ako vyzeral KDTVR (Klub dlhých tratí VÝCHODOSLOVENSKÉHO regiónu -8 oblastí) všetci vieme že dnes máme regióny dva.
Koncom roku 2015 predseda OZ CHPH Sabinov Matalík Peter zaslal žiadosti poštou aj emailom predsedom: OZ Prešov, Bardejov,Košice, Michalovce o spoluprácu na SDT, do dnešného dňa sme ako OZ ani ako osoba Matalík nedostal písomnú odpoveď pre nie!
A o dochádzaní na košovanie DT za OZ Prešov sme dochádzali 40 km do NS, pri prvom vytvorení OZ Sabinov 20 km a pri účasti v SEMK cca 200 km.
Janko Bučo ak postavíte plán smer Kiel pri ktorom si budeme môcť ferovo porovnať sily, bez zbytočného navyšovania nákladov na cesty tak sa postarám o vytvorenie NS pre SDT.

martin urban (15.01.2016, 22:20)
Keď budu na Slovensku trate 600-650km možnože bude aj počet chovateľov 600-650 . Na Slovensku mame okolo nech trepnem 4000chovaťelov . Ak mi dotyčný chovateľ z Rakúska hovoril pravdu tak, že ich je kolo 500 +/-v celom Rakúsku z 8000000 , jednalo sa o pána ktorý vyhral ako majster všetko v Niderosteraichu okrem Cupu , mal prve 3 holuby vo výkone a bol náhodou majster dlhých trati 600-650 km 2015 , asi by sme mali byt hrdý na to, že máme toľko chovateľov a mame aj trate nad 700KM ,ktoré by mali byť na národných pretekoch v rámci dlhých trati -v menšom rozpati- východ -západ- sever- juh max do 100km možnoze ta stara hviezda .. ale či sú dohody ,,povolenia" so všetkými takýmito štátmi v ktorých by to vyhovovalo ? DE -CZ sú ,ale tie ostatne či sú ?. a či chovatelia dokážu byt aj hrdý nie len pyšný.
Šimko František (16.01.2016, 10:24)
Ja by som túto debatu ukončil , a počkal si na konferencie OZ kde delegáti rozhodnú o závodoch . Delegáti budú tlmočiť to čím ich poveria holubári zo ZO. Som zvedavý ktorá OZ vyškrtá preteky nad 700 km (ktore zaletia aj Jansseny) , resp. ako by sa pozreli do oči tým čo ich lietajú ,podľa niektorých z donútenia . Mňa nikto nedonúti lietať to čo nechcem ! Prečo nikto nedonúti ing. Greka lietať trate ani nad 500 km ? Mimochodom veľmi sa mi "páči " nápad s tým linkovým spojom čo by začal zbierať holuby od Sobraniec ...
Barbirik Igor (16.01.2016, 11:22)
Ja to vidím tak že najskôr sa začali skracovat dlhé trate potom drobyt OZ teraz sa už špekuluje aby sa neleteli ani 500 až 700 km trate v OZ a zas len drobenie a špekulácie,kde chcete potom trénovat holuby na dlhé trate ? nie aby ste hladaly riešenie v spájaní a vytvorení regionov a riešili ako vyriešit zber na super dlhé povedzme Brusel ,Osrende bili to národne preteky a pametám si že výtazi boli z východu.Aj holandania majú na narodných pretekoch rezdiel najkatšej a najdlchšej vzdialenosti 200 až 250 km a sú spokojný.Celí problém je v zbere na tieto preteky ,Holandania majú v každom regione zberne miesta kde sa koše s holubami prekladjú do kamionov oni majú typizované koše,ale mi každá OZ iné.Na záver len tolko načo sú stanovené výsledky FCI 20 chvatelov 250 holubov,ved máte X možnosti preto nechápem prečo sa niektorý chovatelia snažia stále zničit všetko čo tu bolo dobre Vela chovatelov medzi 45 až 60 rokv skončilo bud pre finančné problémy alebo preto že ich to v takomto prostredí prestalo bavit zostali len tí skalní
Zdeněk Adamík (16.01.2016, 14:22)
Ne jenom překládají, ale také razítkují na křídlech a znovu kontrolují. Na Barcelonu se sbírají holubi téměř týden a se závodem si poradí. Ale už jsme zase u toho společného problému a tím je ošetřování holubů během svozu a během přepravy na místo startu! To musí být precozně popsáno, nastaveny parametry a za nedodržení TVRDÉ postihy. Potom zcela jistě ubude i ztrát. Nerozumím otázce: "kde chcete potom trénovat holuby na dlhé trate ?" Když jezdíte do Belgie proč se jich nezeptáte jak to dělají oni nebo Němci nebo Holanďané, Francouzi, Angličané, Poláci? My snad nežijeme někde na Marsu či v Patagonii? Ostatně mi je to jasné, to jen pro některé další aby se mohli zorientovat.
Barbirik Igor (16.01.2016, 15:50)
Pan Adamík už so to tu pred pár rokmi rozoberal Holandania -povedzme regionBrabant-2000 má v pp plane okolo 50 tratí nie všetky sú započítavané z toho 5 su super dlhé 900 -1000 km chovatelia platia iba za holuby ktore nasadia to sa týka všetkých pretekov či to je krátka alebo dlha vzdialenost vypúštanie holubov je regionálne či má trat 100 km alebo 1000 všetko RG pri hociktorom závode sa nasádzajú aj tréningove holuby registruje sa len počet v koši za tie si tiež chovatelia platia vypúštane sú spolčne z ostatnými holbami,a ak niktori chovatel chce aj konštatovat treningove holuby su nagumičkované dajú mu klubové hodiny a je všetko ok ,u nás to v podstate není možne lebo každá OZ má ine rozmeri košov -a OZky sa nevedia dohodnút a na regionálnom vypúštaní holubov.Tam trvá zber holubov maximálne dve hodiny lebo majú viac vlastných prepravných aut ktoré zvezú holuby do centra gde sa holuby aj s košmi preložia do iného auta.
Môj postreh z holandska v regione ich bolo okolo 1500 chovatelo v kluboch okolo 50 holuby na závod nasádzalo asi 20% chovatelov z regionu.košovali v piatok o 18 ,00 ked počas košovania popíjali kávu kolu pivo a sedeli aj do jednej ráno a bavili sa .Na druhý den hned po prílete holubov sa otvárali hodiny
Zdeněk Adamík (16.01.2016, 16:19)
Ano, jen už to mají (měli) v NLtrochu modernější, výsledky jim přijdou mailem - 90%-ům účastníků závodu, zbytku přinese večer nebo na druhý den listonoš nebo sjednaný kurýr. Zábava skutečně velmi dobrá, sám jsem se zúčastnil nasazování a také si vsadil na dva holuby mojeho kamaráda na KT. Já vsadil na dva dvouleté on na jednoho ročáka a jednoho dvouletého. Na druhý den při doletu po 1 minutě Unikon vypl všichni čtyři byli ve špici. Už jsem tam chvíli nebyl možná, či spíše určitě, jsou ještě dál. Kamarád nasazoval v pěti lokálech na pět závodů zároveň (proto se některým kecalům zdá že nasazují málo holubů) a všude sázel. Já byl jen v tom jednom. Pomáhal mu jeho syn a jeden starší důchodce. A k tomu tvrdá selekce. Když jsem poprvé udělal takovou selekci já tak z 52 vdovců mi zůstalo na holubníku 7. A vůbec jsem tehdy neřešil tu hloupou otázku, kterou častso slyšíme: "A s čím bych lítal na rok?" No s čím? Přece s ročáky, ne? A tak to jde u některých těchto honičů bodů stále dokola.
Svážet se to dá i u nás se zapojením dopr. prostředků chovatelů (třeba Combi + vozík). Samozřejmě všechno něco stojí, ale nevozili jsme dříve holuby do vzdálenějších NS než nyní kdy je ZOček neúměrně mnoho? Já jezdil na kole a později na motorce nebo když pršelo tak autobusem 12 km tam a 12 zpět. Samozřejmě totéž na vyhodnocování závodů. Někteří k nám jezdili 20 km i více. Je mi jasné, že v Čechách v současně době mohou být tyto dojezdové vzdálenosti i delší. Ale bez slučování ZO se ani tak neobejdeme. A silná ZO (spolek) si bude moci časem dovolit i zakoupení zaplachtovaného přívěsu za auto.
Milan Blahovský (16.01.2016, 16:32)
A spýtali ste čím to je, že takto vedia posedieť a rozobrať pretek ????
Ich netrápi to "pralesné" majstrovstvo OZ, kde sa od po každom preteku trasie istá skupina ľudí za každým bodom, ktorým predbehla konkurenta, ich netrápi, že keď mu to v daný deň nevyšlo, tak má po celej sezóne, nepotrebuje si jeden druhému závidieť, že mal lepšie pripravené holuby alebo mu to lepšie dofúklo a o týždeň nešpekuluje ako odštartovať pretek aby si to dobehol a aby mu to ďalší závideli a tak dookola až príde posledný pretek a jeden sa teší z vrcholu sezóny a ďalším uplynul rok života a o rok ideme odznova v tomto duchu až príde k situácii, že si nemá kto v klube čo povedať s priateľom, že nemá čas si s ním zájsť na pivo a prehodiť pár slov ohľadom prípravy holubov alebo pôvodu víťaza.
Každý pretek je pre nich nová výzva a pre nich je viac cenený individuálny úspech v preteku ( verím, že aj patrične ocenený na rozdiel od našich ) ako náš plechový pohár pre majstra a jeho uverejnenie v rebríčku OZ v časopise ku koncu roka.
Nariekame nad neobjektívnosťou krátkych tratí pri veternom počasí, nad rozlohou OZ, ktoré sa často aj z týchto príčin podelili na radšej nebudem menovať aké celky, len s cieľom zrovnať objektivitu doletov v týchto pretekoch a to, že v dlhých tratiach sa tieto handicapy chovateľov zrovnávajú to chovateľov týchto "pidi"celkov netrápi. Tam začnú radšej nariekať, ako je to všetko predražené, ako sa neoplatí zúčastňovať takýchto pretekov a pod. V posledných rokoch sa aj zásluhou prezídia podarilo vytvoriť regionálne združenia, ktoré napomáhajú k zníženiu spomínaných negatív, ale opäť sa isto v niektorých OZ nachádzajú "neukojení" majstri, ktorí intrigujú prečo to nesceľovať, ale deliť.
Keď sa pozrieme koľko oblastných výstav bolo v posledných rokoch zorganizovaných tak je snáď jasné asi aký záujem je o výstavu výsledkov svojich chovateľov v danej lokalite. Jasne, odpoveď je malá účasť, predražené výstavné priestory a pod. teda neekonomická organizácia takejto akcie. Hlavne, že fungovanie týchto malých celkov je ekonomické. Ale asi iba pre úzku skupinu, ten zbytok je nezaujímavý, ten je potrebný iba pre naplnenie %.
Potom sa nedivme, že to všetko upadá a iba seďme, občas niečo napíšme a čakajme na spasiteľa, že nám pomôže dostať sa z tohoto úpadku.

Zdeněk Adamík (16.01.2016, 19:14)
V lokále seděl i starosta jednoho města, i když nezávodí, protože má dopravní firmu a stará se o přepravu holubů pro region. Protože jsem viděl ne zcela zaplněná auta, tak jsem se ho zeptal, zda se mu to, když ani mnohdy neví kolik jich vlastně poveze, vyplatí? Odpověď: " Ale vyplatí: minimálně dva i více voličů z každé této rodiny............". A tak bych mohl pokračovat. Jenže mám zkušenosti z takových debat s chovateli, že polovina jich nevěří, tak na co ztrácet čas. Stejně jako když jsem měl nějakou přednášku i o EKS, když u nás nebyl ještě žádný EKS. A po půl hodině různých dotazů vstal jeden ovíněný "chovatel" a řekl: "Stejně je to podvod". No nebylo mi do řeči a tehdy vstal J. B. z OS UH a řekl: "Víte co často říkal p. Ing. Dr. Arnošt? Tak já vám to tedy řeknu: říkal: holubáři to je 75% pitomců, však jsem je mnohé učil....". Nevím nedokážu to posoudit, nicméně přesvědčit některé z naší "branže" je mnohdy nad lidské síly, i když shromáždíte dost relevantních argumentů a oponent nemá žádné a mnohdy ani neví proč to nechce, ale zkrátka to nechce.
Peter Matalík (16.01.2016, 20:56)
Myslím ,že to bolo v r.1990,keď som nastúpil ako ošetrovateľ K J. Trojanovičovi .V Sabinove holubiaril už nebohý Ferko Zakuťansky.Ten za posledné roky nosil v" elektrikárskej taške" 3-5 ks holubov na pretek a vyhrával.Hlavne s He 06-6656.Táto maličká holubica/orig.Šrámko línia Vereccke/ bola najvýkonnejšie za r.88-89 v OZ Prešov s 8800 km. Už ako ročka umiestnila Sczecin/cca 660 km/,dvojročná Ostende/1300 km/.V.roku 1990 už nezávodila.V r. 1991 ju Ferko nasadil na jeden nácvik cca 30 km/ a spolu s ďalšími 4ks ju doslova "poslal do Barcelóny!!!/myslím,že vzdialenosť do Sabinova cca 1780 km/ Z toho bol jeden ročný!Holuby poslal vlakom na Moravu ku kamarátovi. .Ten ich zaniesol V. Máchovi,potom cesta do Nemecka,Belgicka+cesta na štart 12-14 dní?S týchto 5ks nas. mu doleteli 4 ks!!!Nedoletel ročiák.Neviem už presné dolety,ale He 6656 doletela o 20 dní!Holubicu sme na môj podnet zakúpili do Trojanoviča./mimochodom veľmi sa páčila ošetrovateľov R.Hermesa ,J.Knopovi a ja som nemohol prísť na to,čo sa mu na nej páči/. Syn tejto holubice 94 -08713 bol môj zák. holub,Jej vnučka 1743 r.2015 pekne zaletela 2 X Aachen 1067 km/.Čo je však pointa tohto článku.Ako dotyčný chovateľ nasadzoval pár holubov z jednoduchého holubníka.Zbieral ceny hlavne na tratiach nad 700 km.Šuškalo sa ,že mali prísť robiť reportáž nejakí Angličania ,lenže do takých "podmienok",ani by neverili v dolety.Aj tak sa niekedy holubárilo. Ale čo už.
Ivan Oravec (16.01.2016, 21:05)


viac na stránke OZ TT
Michal Kopas (17.01.2016, 09:06)
p.Oravec, ake je to jednoduche bez nejakych velkych pisaní. A mame to ako referendum a toho by sa malo držať aj prezidium.
Zdeněk Adamík (17.01.2016, 09:18)
Jen ten graf pokud by měl být aktuální a ne zavádějící, mohl být zveřejněn přímo zde s průběžnou aktualizací.
Zdeněk Adamík (17.01.2016, 09:24)
A jetě něco, pouhé kliknutí bez příslušné argumentace je: ANO SOUHLASÍM; NE NESOUHLASÍM. Proč? "To je jedno, ale já to chci či nechci souhlasím či nesouhlasím." To jen k tomu zjednodušení, pane Kopasi.
A víc už k tomu asi není co dodat. Ale abych byl v souladu s davem (či jak se někde také říká s ovcemi), je mi to jedno... vždyť je demokracie.
Ivan Oravec (17.01.2016, 10:40)
Priebežné výsledky Ankety SDT po roku 2015

TU

Michal Kopas (17.01.2016, 11:58)
Doteraz hlasujucich 50, Je fakt na grafe ,že od 50rokov a viac je 2964 chovatelov. Neviem ako je to v inych OZ,ale unas Ty starši nevedia s počitačom ani ťuk.Tak sa treba nato aj pozerať.
Šimko František (17.01.2016, 12:29)
Bolo by zaujímave vedieť ako lietajú DT tí čo hlasujú za ich vyradenie z pretekov. Ja lietam napr. slabo KT ale ani mi nepríde na um ich vyraďovať zo záv. plánov !
Milan Blahovský (17.01.2016, 13:38)
František, bolo to tak, je a dlho ešte aj bude, že ten čo v niečom nevyniká, z rôznych dôvodov ( najčastejšie preto, že na to jednoducho nemá) bude stále kritizovať a ospravedlňovať svoju neschopnosť v danej oblasti a hľadať cestu ako si svoje pôsobenie zjednodušiť.
Napr. likvidáciou DT v našom športe. Dochovať sa totiž dnes holuba, ktorý sa dokáže vrátiť a hlavne zvíťaziť aj v nečase z trate nad 600 či 700 km je totiž o čomsi inom ako čakať na priaznivý vietor pri preteku z 200 km a po piatich minútach to uzavrieť.
Tak ako fungujú maratónske kluby na SDT fungujú v mnohých OZ ešte aj preteky tzv."Šprint", takže tí čo tvrdia, že je treba odsunúť z plánov preteky na DT by mohli riešiť čoskoro problém ako je odsunutie KT z pretekov OZ.
Je mi na 99 % jasné, že touto diskusiou nič nevyriešime a stále bude platiť to známe "Psy štekajú a karavána ide ďalej" ale aspoň ukážeme, že je možná aj iná alternatíva pre pohľad na chov PH, ako sa zakorenila v mysliach tej "pomyselnej väčšiny", ktorej daný stav vyhovuje.
Miroslav Scibravy (17.01.2016, 14:47)
Osobne si myslim,ze vsetko zostane po starom.Aj psy budu stekat aj karavana pojde dalej a to je asi podla mna dobre.Ja si osobne myslim,ze likvidáciou DT v OZ likvidujeme aj najstarsich chovatelov,ktory uz nechcu alebo aj nevladzu trenovat ,vyvazat,atd.rychle holuby.Povedzte,co budu robit,ked im zoberiete DT ? Sam dobre a spolahlive holuby na trate okolo 700km este nemam /mozno mi pomozu tie od Matalika/, ale verejne priznavam ,ze DT su v oblasti Kralovska disciplina.Letime,letime OZ preteky a kedy sa zacnu karty miesat,ked nastupia DT. Nuz to je vsetko zatial.
Zdeněk Adamík (17.01.2016, 15:49)
Já si spíše myslím, že je likviduje současný stav v oblasti KT, kde, jak správně píšete, nestačí staří nebo méně solventní nebo částečně nemocní či invalidní chovatelé vyvážet - vyrábět cvičené opice, držet umělý zdravotní stav, který na druhé straně snižuje imunitu holubů a jejich odchovu. Pokud tomu dobře rozumím, tak Ing. Vidhold chce jen reorganizovat DT a SDT, tak aby staří chovatelé ale i přátelé SDT z mladších ročníků nemuseli dělat cvičené opice v rámci OZ neboli nosiče vody několika více solventním chovatelům , a to za přiměřených nákladů.
Barbirik Igor (17.01.2016, 18:53)
Vo vyspelých holubárských krajinách krajinách v Nemecku RV majster v Belgii a holandsku unyon -Regiony
v každom regine je stanovený PP v týchto PP plánoch sú určené preteky o majsta RV alebo afdelink-OZ
pretekový plán obsahuje KT,STD,DT ak sa chce niekto zúčastnit o majsra RV alebo Unionu musí tieto preteky doržat ostatné preteky v pláne dobrovolné .Najlepšie bi nám to mohol vysvetlit pan Pavlík ktorý preteká v Nemecku,Alebo pán Jozef Vacek z Karlových Varov ktorý v Nemecku preteká na DT tratiach ale pri jednom rozhovore mi povedal že asi s DT tratami skončí pretože nasádzanie je velmi náročne na vzdialenost nasadzovacích stredísk 200 km aj viac.A preto sa nečudujem že chovatelov na super DT ubúda povedal som to aj Pánovy Nochtovy aj pánovy Bučovy problém je v nasdzovacích strediskách a zbere holubov a nie v nedostatku chovatelov na tieto trate ,Pán Simko treba si pozriet ich výsledky a každý pochopí do 500 km super nad 500 bieda z jednej velkej OZ vznikli 3 alebo 4 menšie a nemajú ani spoločný Region čo si myslím že je na obrovskú škodu,kebi si chovatelia holbi nokošovali vo sojích OZ alebo pásmach a nasadené holuby zviezli na zberové miesto v OZ určite by sa našiel dostatok chovatelov
Miroslav Scibravy (17.01.2016, 19:06)
P.Adamik ja plne suhlasim ,co ste napisal. Kazdy sme napisali,ako to vidíme.Ale neviem,co brani chovatelom s OZ prejst napr.do MDKS,ked tam chcu lietat. Preco,by mali reorganizáciou odist chovatelia DT,SDT s OZ lietat do klubov ,ked to nechcu.Ked sa im bude zdat ze robia cvicene opice a nosicov vody ako pisete,tak dobrovolne odidu ,ale nie na zaklade nejakej reorganizacii. Osobne si myslim,ze zrusenie trati okolo 700km v OZ ,prinesie ubytok chovatelov celkovo.Celkovo myslim to,ze neprejdu do klubov.
Clanok pisem vo vseobecnej rovine,nie to co mne vyhovuje.
Šimko František (17.01.2016, 20:18)
Pred chvíľou som sa vrátil z výročnej schôdze našej ZO. Máme 21 členov skoro všetci sa zúčastňuju pretekov podľa svojích možností.Teda nemáme za členov manželky či vnukov. Ale asi 4 vedeli čo sa preberá na internete. Keď prišlo na hlasovanie o pretekoch na r. 2016 vrátane 3 tratí nad 700 km , nikto nedvihol ruku proti . Škoda že neviem nakresliť graf ZA a PROTI. Ale slovne :100% za 0 % proti. Letu zdar !
Zdeněk Adamík (18.01.2016, 07:25)
Mohl byste tu, prosím, sdělit jaké byly věcné argumenty pro? Přečetl jste jim Vy nebo někdo jiný návrhy pana Ing. Vidholda? Příspěvek pana Mgr. Blahovského? Děkuji.
Jančok Ľudovít (18.01.2016, 07:43)
Pán Šinko, super riešenie, a nepotrebujete ani advokáta. Pozdravujem Ludvik.
Miroslav Scibravy (18.01.2016, 08:17)
Mgr.Blahovsky pise 13:38
-takze,ti co tvrdia,ze treba odsunut z planov preteky na DT,by mohli.... Nezda sa mi,ze Mgr.Blahovsky zastava to iste co ing Vidhold.Mozno sa mylim.Nazory Mgr.Blahovskeho ma vzdy zaujimali,len skoda ze stiahol s Diskuzie tejto stranky,asi ho narod holubarsky vycerpal.
Miroslav Scibravy (18.01.2016, 08:19)
Oprava

ze SA stiahol
Milan Blahovský (18.01.2016, 10:00)
Pán Ščibravý, v týchto diskusiách nejde o to kto aký názor zastáva a teda kto koho podporuje, tu ide o prezentáciu pohľadu na minulosť ,realitu a snáď aj budúcnosť toho spoločného. Pokiaľ v prejavoch svojich názorov nedôjde k vyhrocovaniu emócii má to zmysel a snáď aj prinesie nejaké ovocie pre tých čo to iba čítajú a nemajú odvahu, či chuť sa verejne prejaviť.
V tom príspevku som uviedol, že sa môže nájsť v našich kruhoch skupina, ktorej budú KT viacmenej otravné, neobjektívne, mnohopočetné v plánoch OZ či kluboch a tí budú volať po ich obmedzení. Ako budú reagovať milovníci týchto "adrenalínových orgií", kedy sa do obce vrúti kŕdeľ niekoľkých desiatok či stovák holubov a víťazom je ten čo už viac ako 3 mávnutia nad holubníkom nedokázal urobiť ? Nedajbože , že ešte nebude mať k dispozícii EKS,či ho nebudú mať zapojené, pretože im to výcvikár OZ pustí na vzdialenosti 105 km o 5:30 ráno ......Potom je to pravé slovenské nadávanie v NS pri vyhodnocovaní pretekov, od Márie cez Krista...Hlavne, že je všetko doma, nech máme o týždeň opäť čo nasadiť a celý rok čo chovať.
Predložil som teda víziu "proti" KT, ktorá môže kdesi v časti chovateľov rezonovať. Sme jednoducho extrémisti.
K tej druhej časti vášho príspevku:
Mňa diskusia nevyčerpala, ja si ju stále čítam a zamýšľam sa nad jej podstatou, resp. poslaním. Pokiaľ nadobudnete presvedčenie, že je to "hádzanie hrachu na stenu" a nenájdete podporu v presadení aj dobrých myšlienok tu prednesených, potom je skutočne asi vhodnejšie sa stiahnuť a alibisticky čakať kto čo povie či napíše. Predsa, kto nič neurobí , nič nepokazí a ten je v očiach ostatných ten najlepší. Žiaľ mnohým sa moje slová čítali nepríjemne, občas som býval až príliš otvorený a nekládol som si servítku pred ústa,čo sa neskôr prejavilo a dali mi to patrične pocítiť. Keby aspoň chlapsky do očí, to by som bral...
Mňa teší, že na rozdiel od priateľov spoza rieky Moravy si môžme takouto cestou vymeniť svoj názor na dianie v chove či súťažení s PH, aj to nás posúva na rozdiel od nich dopredu. Bola by to tragédia keby sme museli pre výmenu názorov používať súkromné diskusné fóra....
Pekný deň a pekné príspevky k témam prajem !

Zdeněk Adamík (18.01.2016, 11:20)
Ludvíku, netušil jsem že Ti tak málo stačí ke štěstí. A věcná argumentace žádná.
Milan to píše věcně a dá se z toho něco vyvozovat. Nejsou to žádné pusté "výkřiky do tmy".
miroslav vidhold (18.01.2016, 11:24)
Myslím si,že diskusia k základnej myšlienke,ktorou som chcel iniciovať zmenu myslenia chovateľov v rámci pretekania v OZ CHPH,sklzla v niektorých príspevkoch úplne niekam inam.Neviem pochopiť,že do fóra o našich problémoch sa zapája p.Adamík,ktorý asi nemá dosť možností na ich domácej stránke...Odporúčal by som mu svoje múdrosti podávať potom aj na belgických,holandských,či nemeckých fórach,kde im určite tiež bude prínosom.Z pár diskusií som zistil,že možno niekto stále nechápe o čo mi ide.Navrhovaný „systém“ predsa nikomu nezabraňuje v OZ lietať DT a ani si ich do M OZ nezaraďovať.Bolo by to vecou každej OZ,či si z týchto tratí dá a kolko pretekov do svojho Majstrovstva ,alebo nie,je to ich vec.Základom celej myšlienky je spoločný štart všetkých holubov,zvoz jedným,dvoma resp.troma autami celého zoskupenia oblastí,kedy každé OZ bude mať jedno zberné miesto.Zber holubov by bol v piatok so štartom v nedeľu,tak budú mať holuby viac kludu a nebudú hneď po dopravnom strese vypustené možno hodinu,dve,možno trochu viac po dorazení na miesto štartu von do možno 30st.dňa bez napitia a ošetrenia.Veľmi by ma zaujímalo,koľkí z diskutujúcich „v opačnom garde“ navštívili tie krajiny,kde to má tradíciu a kde veľmi dobre vedia,ako sa k holubom správať a vážiť si ich.Často preberané mudrlanstvá pri poháriku,ničím nepodložené a nechuť,či špekulantstvo tých,ktorí o holuboch viac vedia,povedať pravdu aj tým ,ktorí výsledky nemajú,pomôcť im,spôsobuje v OZ „udržiavanie“ odbornej nevedomosti „chytrých“ voči tým,ktorý tieto vedomosti nemajú.Je lepšie predsa byť v OZ stále vpredu vo výsledkoch zo 150 či 350 holubov ,ako sa občas ukázať v prvej stovke v regióne....No a tam to je,meno chovateľa klesá a mnohí to neznášajú,pretože ich predbehnú z iných oblastí,možno tam „priemerní“ chovatelia.Myslím si,že pri vypustení holubov na jednom mieste sa určite dobrí chovatelia a holuby nestratia.Cena do prvej stovky v množstve 5000 holubov v konkurencii možno 1500 chovateľov je vždy viac ako 1.cena zo 150 ,či 300 holubov.Jeden NP Gotha ešte neukazuje kvalitu tých,alebo tých chovateľov,pretože sa väčšinou letí v jeden dátum a počasie je v tom období na 90% rovnaké,včítane vetra.Pri 5 – 6 pretekov v priebehu 2 mesiacov dôjde určite aj k zmenám počasia,vetra a tým pádom,aj k zmene vo výsledkových listinách.Dobrý chovateľ sa však nikdy nestratí ani tam a každý chovateľ potom môže posúdiť ,posudzovať kvalitu jednotlivcov na základe viacerých závodov a nie jedného.Preto si napr.v BE cenia víťazstvo v pretekoch DT ,pretože vyhrať čo len jeden v tej konkurencii nie je každý rok samozrejmosťou,ale je pýchou dostať sa čo len do prvej 10.Ďalším prínosom je v podstate kontrola ,že tie holuby tam boli pustené a v čase deklarovanom na protokole o štarte,taktiež manipulácia s počasím je určite menšia a holuby nie je možné pustiť do totálne špatného počasia.A nakoniec ,preprava na jedného holuba musí byť oveľa lacnejšia s 3000 holubami ,ako z 1200...Výsledky vzniknú viaceré,spoločné,regionálne a aj oblastné.Nič sa v podstate nezmení,všetko bude ako doteraz,okrem toho,že štart by bol spoločný a masy holubov sa premiešajú v rámci Slovenska,tak ako pri NP Gotha.Rozpätie 150-200km je pri týchto tratiach bežné,či v B,D,alebo NL a často vyhrávajú holuby z najdlhších vzdialeností...Jednodňové dlhé preteky sú a vždy musia byť vypúšťané tak,aby každý chovateľ mal teoretickú možnosť mať prvého holuba v normálnom počasí doma prvý deň.Pri nepriaznivom počasí je to všetko o dohode.Buď sa štart posunie,aby holuby na každý holubník doletovali na druhý deň,alebo sa pretek jednoducho zruší a ušetria sa náklady na prepravu.Toto je v kompetencii toho,kto by nakoniec zastrešil tieto preteky ako organizátor.Ak však chceme tieto spoločné štarty musí to byť SZ CHPH ,prostredníctvom svojej pretekovej komisie,či inej zriadenej na tento účel.Preteky by sa mohli konať v terminoch 12.6.,19.6.,26.6.,3.7.,10.7.,24.7., t.j. 6 pretekov.Vypúšťacie miesta by mohli byť z týchto miest napr.Gotha,Marburg,Kassel,Hannover,Koblenz,Eisenach.Vybrať z nich a letieť tie isté každý rok a nemeniť!!! Samozrejme tieto miesta sú chápané pre OZ CHPH od Senice max.po OZ Detva,LM, brané na východ.OZ CHPH ďalej na východ by sa do jednodňoviek okrem Gothy určite nezmestili.Samozrejme,že okrem vyslovene chovateľov,ktorí chovajú holuby na dlhé trate,nie je možné letieť tieto preteky za radom v tie dátumy, ako som napísal.Každá OZ by si z nich vybrala,ked aj sa nezúčastní v rámci M OZ,ale nahlásila by záujem chovateľov.Tieto počty by sa nahlasili organizátorovi a ten by stanovil podla počtu holubov a chovateľov, zberné miesta na jednotlivé dátumy,počet prepravných prostiedkov.Počty holubov podľa dátumov by boli dopredu zverejnené na stránke SZ a bolo by jasné kolko holubov a chovatelov sa pretekov zúčastní.Môže byť ,že niektoré dátumy by vypadli,kvôli malému záujmu.Tento zámer bol už na začiatku navrhnutý na 2 velké regiony Slovenska ,západ a východ.Niežeby sa východ odsúval,ale bolo by to pre nich v tom smere neobjektívne tým pádom aj nerealizovateľné.Východ má možnosti smerovať trasy aj na západ aj na Poľsko,všetko je na dohode.Neviem,či moje vysvetlenie niekomu stačí,alebo nie.Tu je to len o tom,či „niekto“má záujem alebo nie,pretože systém pretekania u nás sa nezmenil za 30 rokov a nehovoriac o tom,že stále u väčšiny OZ je tam aj bodovanie / 1.cena rovnaký počet bodov ako 20.v poradí !!!/Nechceme pripustiť objektívne oceňovanie a tým zvyšovanie si kvality konkurencie.
Zdeněk Adamík (18.01.2016, 11:57)
Pane Ing. Vidholde, já vám nedoporučuji vůbec nic. Nicméně pro zvýšení rozsahu Vašich vědomostí Vám sděluji, že těm holubářským velmocem, které jste citoval, není nutno sdělovat žádné múdrosti, protože na rozdíl od nás či od vás nejsou v jeskyních nebo na stromech. Před X lety jsem psal do Die Brieftaube, ale ne tzv. múdrosti, nýbrž informačně. Navíc jeden z tehdejších redaktorů byl můj známý a leccos mi také dokázal zařídit, třeba účast na jejich školení starterů a jiné. Tak prosím zklidněte hormony a pokračujte ve věcné argumentaci což se Vám dosud dařilo. Hezký den přeji.
Jančok Ľudovít (18.01.2016, 12:03)
Pán ing. Vidhold. Tento príspevok mení celkový pohľad na vec. Pozdravujem Ludvik.
Miroslav Scibravy (18.01.2016, 12:29)
P.Ing.Vidhold,dakujem za doplnujuce vysvetlenie Vami navrhovanemu systemu pretekania.
Barbirik Igor (18.01.2016, 13:43)
Dobrý den Pan ing Vydhold po vašom obšírnejšom príspevku by sa dalo aj z niečim súhlsit.Ale má to jeden obrovský háčik že Belgičania,Holandania aj Nemci majú v prvom rade všetko postavené na Regionoch a potom national pretekoch a Internationál .Každý region do 700 km košuje v piatok nad 700až 1100 vo štvrtok holuby púštajú v sobotu a je jedno či má trat 100 km alebo 1000 km vždy je štart spolčný!!
Chcem sa spýtat je to možné aj u nás já si myslím že je len treba vytvorit regiony a dohodnút spolčné vypúštanie holubo a neposlednom rade vyriešit košovaie a zber holubov čo je velmi dôležité.Ked budú vyriešené tieto základe veci potom už nič nemôže bránit ani tomu abi regiony vypúštali spolčne na národnej úrovni .
Môj osobný názor na vypúštacie mista preferoval by som smer Koblenz .Kolin na rýnom
Ján Skaličan (18.01.2016, 16:16)
Som fanúšikom jednodenných dlhých tratí a patrím k tým chovateľom, ktorý by radi ponechali trate nad 700 km vo svojich plánoch. Nechcem písať o celom Slovensku, lebo nepoznám pomery v jednotlivých regiónoch, ale v našom Regióne Sever by som si to predstaviť vedel. Generálne majstrovstvo Reg. Sever by sa skladalo zo 4 tratí nad 500 km a 3 tratiach nad 700 km (ako bolo v nedávnej minulosti). Bola by to nadoblastná súťaž , ktorá má vyššiu úroveň ako oblasť. Je na funkcionároch, aby spropagovali túto súťaž a pripísali jej väčšiu vážnosť, ohodnotili túto súťaž krásnymi cenami, písali o víťazoch súťaže v časopisoch a atď. V Regióne Sever je 9 oblastí, keby len 15 chovateľov nasadilo z každej OZ nad 700 km tak je to 135 chovateľov ( to je pekná oblasť na Slovensku). Mohli by sme nasadiť cca 1000 holubov .Na 500 km by nás bolo viac. Samozrejme, nič nám nebráni vypustiť holuby nad 700 km (OZ Topoľčany + OZ Orava, alebo iný región), toto vypúšťanie brzdí len pár jednotlivcov. Prepravu na tieto trate by zabezpečil Región Sever, prepravca OZ Žilina (osvedčená preprava s výbornou starostlivosťou o holuby). Košovanie sobota ráno, štart nedeľa ráno. Štartovanie holubov komisia Reg. Sever (vynikajúci štartéri- záruka pre chovateľov). Chovateľ by mal na zváženie, buď bude pretekať ako doteraz všetky preteky, alebo sa môže špecializovať len na trate nad 500 km v Reg. Sever a v oblasti by si holuby rozlietaval na KT a ST, alebo by pretekal na KT a ST v oblasti, čo je 10-11 pretekov za sezónu.
Podstata:
- Upevniť regióny ( táto otázka už bola otvorená)
- Trate nad 500 km a nad 700 km nechať spolu v 1 balíku ( kat. C,E), ako kvalitnú nadoblastnú súťaž ( tým nechcem podceňovať chovateľov na KT a ST)
- Regionálnych víťazov propagovať aj na celoštátnej výstave PH .
- Každý chovateľ by si mohol vybrať, čo mu najviac vyhovuje ( čas, peniaze, dolet na KT a ST atď..)
- Zachovanie a pretekanie jednodenných SDT nad 700 km v regiónov na Slovensku ( netlačiť chovateľov do klubov, ku ktorým nemajú vybudovaný vzťah ani dôveru)
- V oblasti by ostalo len 10-11 pretekov na KT a ST - prípadne iná dohoda. (netlačiť chovateľov do finančnej a časovej tiesne, odbúranie problémov spojeným s pretekaním o majstra OZ)
Nenapísal som nič nové, všetko tu, je len to musia pochopiť ľudia, že pretekanie s holubami je koníček, predsa nejde o život .
S pozdravom Jano.
Miroslav Vavrek (18.01.2016, 17:32)
Ešte pár príspevkou sa tú napíše a zistime,že ono to až tak veľký problem není.Len si ich vytvárame sami,alebo lepšie povedané,robia ich Tí,ktorým sme dali dôveru a ktorí nás majú zastupovať.Koľkí z ních tú podali nejaký návrh?Všetci vieme v čom je problem alebo čo nás tlačí,len nevieme najsť zhodu.Pán Vidhold,len dál podnet,ako to skvalitniť v ramci celého Slovenska,aby skutočné tie preteky boli zaujimavé pre všetkých chovateľov.Kto a aké trate chce lietať je skútočne len na chovateľovi samom,tu je skôr to,že pouličný majstri alebo Tí v OZ sa boja spoločných štartov.Preto skončila aj Golden liga,lebo sa stratili ako sa hovorí v dave,keďže boli lepší aj ako sami nazývaju priemerní alebo podpriemerní chovatelia.Tu nejde tak ani o zvoz holubov,ako o výpušťacie miesta,ak sa tú by našiel kompromis,aby sedeli preteky ako západniarom tak aj východniarom z čím najmenším km rozpetím,tak by nemal byť žiaden problem.V tak pretechnizovanom svete,kde mame tu na internete mapy,vieme úrčiť súradnice,vydime členitosť krajiny.Každý chovateľ túži sa stať raz Národnym víťazom,to naj mi nik nehovorí,že nie.,lebo je to v akomkoľvek športe.Tú len treba dať hlavy do kopy a nájsť schopných a ochotných ľudi,ktorí by to mohli a chceli zorganizovať,lebo čakať,že sa niekto zobúdi z tých čo by to mali spravyť,sa asi nedočkáme.
Milan Blahovský (18.01.2016, 19:23)
Miro Vavrek( nemôžem familiárne lebo ste tu viacerí s týmito iniciálami) , kde je napísané alebo bohom určené, že funkcionár SZ či OZ musí byť tým, kto zorganizuje nejakú schopnú súťaž ????
Na to postačuje dobrý nápad a realizácia. A to verím, že je v hlavách mnohých Slovákov, však vieš čo sa o nás hovorí...
Peter Matalík (18.01.2016, 20:34)
Miro.Čo chceme bojovať za regióny,keď mi Východniari nie sme schopní resp. reg. Šariš sa dohodnúť na jednom Národnom preteku.Je to už neskutočná arogancia.Však navrhnite závod z Juhu Severu ,či z Ukrajiny mi sa prispôsobíme /OZ Sabinov/.Ja už to fakt nechápem.Ak už nechceme spolu lietať 500-vky,resp.700 -vky tak aspoň ten jeden.Ako k tomu prídu bežní chovatelia,ktorí platia príspevky do SZ a ocenenie v Národných pretekoch berú Západniari ,Stredoslováci.?/Mi v REg.Spiš aspoň z Gothy/.Však sú to slušné peniaze potešia a vyhodnotenie na Spoločenskom večierku/viď video/.Tak ako som už písal.. Každy sa hrá na svojom piesočku. .Nech regióny vytvoria nezainteresovaní ľudia resp.ministerstvo podobne ako v Holansku/hoc je tam rozpetie aj 120 km/,každy si musí nájsť svoje miestečko na výslní.Buď lieta ST,alebo DT podľa polohy holubníka .Ak mu to nevyhovuje,nech si postavy holubík na výhodnom mieste.Dačo už v tejto diskusii spomenul Z.Adamík/rozdelenie podľa žúp,jednoducho nájsť model,lebo kým naša generácia nevymrie ,tak sa tu nič nezmení. Bodka.
Miroslav Vavrek (19.01.2016, 08:55)
Chlapi mate skútočne pravdu,ale dokedy to mienime tolerovať?Či to budeme aj naďalej ignorovať a tváriť sa,že nás sa to netýka,keď sa nás to týka všetkých.Milan ja verím,že v hlavach Slovakov je veľa dobrých nápadov,ale vieš si predsatavíť,aby to podal obyčajný chovateľ/ia/ a nedajbože to aj zorganízovali,tak Tí čo si ich spomínal by ho/ich/ zmietli z povrchu zeme čo si to dovolili a tie komentáre .Skútočne to musí niekto nariadiť,ak sa jedna o Národný pretek/ý/,jednoznačne to musí spravíť SZ.Tomu sú podriadené ostatné zložky,či sú to Regióny alebo OZ Každý Region by musel zaradiť také preteky do svojích plánov,tým automatícky aj OZ..Ak niesú toho schopní tak vytvoriť nezávisle komisie na úrovni povedzme regiónov,aby podali návrhy a verím,že zhoda by sa našla.Záleži koľko tých pretekov by malo byť.Úvediem príklad,lebo najčastejšie sa spomínaju 3.Tak spravme 3 pásma.Jedno Na 700 km výpušťacie miesto Wísmar,druhe 800km vypúšťacie miesto Schwerín a tretie pre fajšmekrov a aby bol aj dvojňový pretek tak nad 1000km Kolín n R.Víťazí pasiem by sa stali samozrejme aj Národnými víťazmi.A súčet všetkých troch pretekov z najlepším koeficientom by určíl absolútneho víťaza Národného preteku,číže 1.Nationále./trebarz z 10/3/.Je to len môj návrh ako sa priblížiť k spoločnej dohode/Samozrejme aj vypúšťacie miesta,bral som ich tak,že sú najvyrovnanejšie v rozpet km pre celé Slovensko/Ak sa poda viac takýchto navrhov a spoločne sa to ešte vylepší a doladí,tak sa určite najde zhoda k spokojnosti všetkých čo oto majú záujem.Len musí niekto to začať.Keď ťa poprosím Milan aby si sa toho újal tak viem čo mi odpovieš,ja viem ,že jeden to nezvladne,ale trebarz z Peťom a členmi z ďalších regiónov z celého SK by to aj šlo.
Milan Blahovský (19.01.2016, 09:16)
Tak vidíš, že to ide. Nie si funkcionár SZ či regionu a nápad si uviedol. Keby to urobili aj ďalší, iste by sa niečo dobré poskladalo, inak to vyzerá, že patent na rozum má iba skupina, ako ich niektorí radi nazývajú " vyvolených" a ostatní sa iba podriaďujú. Verím, že každý sa vie učiť aj z názorov iných nie iba presadzovať svoj.
Technická pripomienka pre štartovacie miesta Wismar a Schwerin : je medzi nimi rozdiel 15 - 20 km , kde má navrch Wismar... Podľa informácii vodičov, ktorí štartovali posledné 2 Wismary , je pre lepší štart holubov vhodnejší Schwerin, žiaľ nie je v zozname štartovacích miest nemeckého zväzu.
Milan Blahovský (19.01.2016, 10:07)
Snáď neodbočím od témy, keď pripomeniem chovateľom situáciu, ktorá sa deje v týchto dňoch resp. bola nám predkladaná médiami už počas minulého týždňa, samozrejme podporená SHMU svojimi grafmi a výstrahami. Verím, že to máte ešte v pamäti ako "odborníci" z obrazovky kŕmili senzácie chtivých divákov arktickou zimou, pripravovali divákov pomaly na koniec sveta. Niekoľko dní sa na serveroch SHMU objavovali výstrahy neviem už ktorého stupňa o nízkych teplotách a pripravovali alergikov a zrejme aj bezdomovcov na to najhoršie. Predsa je január a teploty -20 st.C či nižšie tu boli roky dozadu a deti aj dospelí ich s úsmevom znášali, jednoducho to patrilo k danému ročnému obdobiu, predsa by nebolo normálne aby boli teraz plusové teploty. To práve vtedy by mali vydať výstrahu pred tým, že sme kdesi pochybili ako ľudstvo a to čo sa deje je proti normálu. Pre oblasť stredného Slovenska či Spiša boli výstrahy pred silnými mrazmi. Realita ? Teploty namiesto - 22 st.C, v skutočnosti -10 , tých - 22 bolo asi iba na Lomnickom štíte.....V Bratislave a okolí - 3 st.C....
Predstavte si čo sa bude diať v lete. Príde vlna teplôt pre dané obdobie normálnych ( 28-30 st.C ) , samozrejme média v záujme vzbudenia pozornosti a zvýšenia sledovanosti budú masírovať naivných Slovákov výstrahami pred teplotami, budú radiť ako je dôležité dodržiavať pitný režim a pod. "kraviny" a samozrejme SHMU sa bude činiť tiež aby náhodou niečo nepokašľal v prevencii vydá výstrahu pre Slovensko opačne oproti zime a síce južné lokality a pekne ich vyfarbí do červena na svojich mapkách...Realita ? Tých ich 35 st.C bude akurát v Podhájskej či Štúrove , ale aj to iba teplota vody na kúpaliskách...
Prečo to spomínam ? Pretože momentálne je inovovaný PP , kde sa uvedené výstrahy pred teplotami objavujú a môžu byť príčinou toho že sa DT ani nemusia odlietať, hoci my v týchto príspevkoch tvoríme nejaký model budúcnosti týchto pretekov.
Zdeněk Adamík (19.01.2016, 11:21)
Předpovídací schopnost-úspěšnost meteorologů podpořená drahou výpočetní technikou je vskutku "obdivuhodná". Ještě že těch pár starterů našich holubů už si to hlídá od úterka a na základě vlastních zkušeností - poznámek a vývoje nad Skandinávií V. Británií Španělskem a Portugalskem dokážeme být možná i přesnější.
Nevím jak jsou placení, ale v normální firmě by měli nízký základ a premie až podle úspěšnosti.
Barbirik Igor (19.01.2016, 13:29)
Chovatelov máme okolo 4000 máme tu 112 príspevkov asi 15 chovatelov a 18 016 zobrazení 4,5 % na chovatela chcem sa spýtat tí chovatelia čo si to len čítajú nemajú záujem o to aby aj oni vyjadrili svoj názor !
Už ako keby som ich počul jak budú počas sezony nadávat a mudrovat ale žeby sa k niečomu vyjadrili a pomohli ničo aj riešit tak sa len vyhovárajú jeden na druhého
Barbirik Igor (19.01.2016, 13:59)
Chcel som napísat 4.5x viac zobrazení ako je chovatelov
Marian Petrus (19.01.2016, 16:27)
Pisalo sa tu ze na v Belgicku a Holandsku je taktiez v narodnom preteku aj 200km Rozpetie v dolete a ze nefrflu Tak ja len tolko,ze Gotha je na slovensku rozpetie 344KM a to od 514 do 858.Z Wismaru by bolo rozpetie 235km a mnou spominany berlin by bol orientacne od 500 do 725 Co vy nato pani zo zapadu?
Miroslav Vavrek (19.01.2016, 17:05)
Ja som daval iba návrh,vypušťacie miesta sú zverejnené na internete a je tam aj Schwerin,štartovacia plocha Pampov a štarter Manfred Rockl. u Wismaru je Burgenpark a Gerd Hessefeld.Je ich tám viac ako 300 myslim takže sa da z čoho vybrať a prispôsobiť pre všetkých,sú tam aj suradnice
Marian Petrus (19.01.2016, 17:54)
Poklial viem tak Schwerin je chranena vtačkarska oblast a bolo zrusene startovacie miesto.Iba ze by zase povolili.
Milan Blahovský (19.01.2016, 17:56)
Tak vidíš Miro, aj ja sa môžem mýliť, ten Schwerin tam pribudol asi posledný rok a osobne si myslím, že to je dobré. Je to predsa len trocha viac od mora, ktoré má veľký vplyv na vývoj počasia vo Wismare. Je to teda dobre. Ideálna trať pre chovateľov od Tvrdošína (734 km) po Michalovce ( aj keď tých 920 km v Trebišove je už skutočne úctyhodných) v rámci NP. Je to rozpätie takmer 200 km a tak nevidím problém nájsť vyhodnotenie tohoto preteku v dvoch pásmach ( napr. TS+LM+KK+SB+SN a KDTVR Šariš k tomu ) v prípade že sa toho zúčastní aj niekto z južnejších OZ potom to by šlo napr. Brezno a Detvu dať k prvej skupine a Gemer k druhej skupine, záleží na nich ako sa rozhodnú.....Reálne vidím na štarte 3000-3500 ks
Podráždil som veľa čitateľov ????
Miroslav Vavrek (19.01.2016, 18:30)
Vidíš,vidíš Milane ani to nieje až take zložite a hlavne je,že môže byť aj reálne,veď keď sa pridajú zahoráci,Bratislavčania a júžne OZ,ktoré majú také podobné rozpetie ako východ od cca 800 do 900 km,tak je to naideálnejší NP a ak sa ho zúčastní čo i len 50-60% z celkového počtu chovateľov na Slovensku tak by to bolo okolo 2000 chovateľov a zhruba 20 000 ks.Tomu úž sa da povedať Národný pretek,či nie?
Buček Eduard (20.01.2016, 11:48)
Milán tvoj návrh sa mi páči. Veď Schwerin mal tradíciu.
Juraj Marcinkech (20.01.2016, 16:07)
Nachádzam sa vo vekovej kategórii (18-29 rokov), kde je podľa daného grafu 236 chovateľov a je mi to ľúto. Viem, že veľa chovateľov by chcelo väčšiu členskú základňu a predovšetkým viac mladých chovateľov v ich radoch. Na toto diskusné fórum píšem s obavami, pretože viem, že je tu veľa diskutérov, ktorých mená sa tu stále opakujú a každý z nich je schopný presviedčať ostatných aj o tom že čierna nie je čierna. A predsa som sa odhodlal napísať pár riadkov a vyjadriť svoj názor- a vlastne nechcem, pretože kto by už len počúval mladých chovateľov, veď oni sa ešte budú môcť učiť od tých starých. Áno bol v tej vete sarkazmus! Vraj 100 ľudí 100 chutí, ale u holubiarov platí 100 ľudí a mladí bez chuti... Nikdy som sa nestretol so športom, ak sa vôbec dá tento koníček nazvať športom, pretože športujú len naše holuby... Tento koníček chce radikálne riešenie, ktoré príde samo ako už všetko v živote a pri pohľade na graf viem, že asi o 20 rokov konečne riešenie príde. Riešenia sú, len nechcú byť vypočuté. Páči sa mi myšlienka Schwerinu.
Ešte niečo načrtnem, aby som poriadne strčil ruku do osieho hniezda...
Čo sa týka futbalu, stolného tenisu a iných športov... ak sa súťažiaci ( t.j. klub - v našom prípade jednotlivec alebo tím ) prihlási do súťaže, tak je do nej zaradený geograficky, čo už tu bolo načrtnuté... napr. Horná Dolná z Trenčianskeho kraju nebude hrať okresný prebor v kraji Nitrianskom. Aj takéto maličkosti by vyriešili veľa špekulácií.
Ale myslím si že som napísal dosť aby mi internetoví pisatelia mohli znechutiť deň a holubiarstvo vôbec... Predsa kto by si všimol, že v nasledujúcom grafe od pána Krajčíka bude pri mojej vekovej kategórii namiesto čísla 236 už len 235.
Bolo nás jedenásť už nás je len desať...
Jančok Ľudovít (20.01.2016, 16:55)
Zdravím Vás, ale Jurajko Teba zvlášť. Tvoja obava je absolútne neopodstatnená. Mne si urobil veľkú, veľkú radosť. Pokračuj a neboj sa vyjadriť svoj názor. Je veľa tém a otázok na ktoré má každý slušný človek právo. Pozdravujem Ludvik.
Miroslav Vavrek (21.01.2016, 18:08)
Hlavu hore Juraj,prave naopak ,treba tu nové nápady a najmä viac mladych ľudi,aby sa zapojili so svojimi názormi,určite obohatia aj tých starších,ktorí sa len krutime v akomsi bludnom kruhu,netreba sa bať
Milan Blahovský (10.02.2016, 09:38)
Blíži sa sobota 13.2., bežný voľný deň pre väčšinu chovateľov avšak časť funkcionárov regionov a prezídia sa zíde v Nitre na prejednaní národných pretekov v sezóne 2016. Keďže je to problém takpovediac viac aktuálny ako je zverejňovanie prihlásených do TS či evidovaných školených pre EKS, týmto spôsobom prebúdzam aj túto tému.
Peter Matalík (11.02.2016, 09:46)
Tak ako k atletike neodmysliteľne patria šprinty a maratóny,či k lyžovaniu atď.,tak i k holubárskemu športu.Či sa ta niekomu páči ,alebo nie.Dokedy tento krásny koníček bude existovať/ako to krásne povedal majstro Króner vo filme Tisíc ročná včela a ja by som to parafrázoval / šprinty aj maratónu to budú večne!Za svojimi príspevkami k tejto téme si stojím aj keď som u určitých chovateľov "blb" ,ktorý obhajuje len svoje zaujmi .Počúvam niekedy názory prečo napr. Z.Adamík už neprestane toľko diskutovať /mimochodom konštruktívne a k veci/,či má to zmysel,efekt. Má! "ľady sa pohli"!Držím palce T.Gornáľovi a M.Blahovskému,predsedom regiónu Šariš a Spiš,aby našli spoločnú"reč" pri jednaní a spoločnom Národnom preteku.99% chovateľov je za,len urazené "ega" sa stým nemôžu zmieriť.Ale to už je len tanec legendy folklóru na Východe p.Lazoríka "ovčí zdych"!
Miroslav Vavrek (18.02.2016, 07:26)
Podalo sa už veľa návrhov na Národný pretek ale k zhode bohužiaľ nedošlo ani na prezidiu.Tak skute zvážiť a premerať ešte Szcecin alebo Szcecinek a z dlhších Koszalin.Podľa km pre cele Slovensko od Bratislavy po Sninu bol by minimálny rozdiel v km aj najvyhodnejšia trasa pre všetkých.Ak sa už ani take niečo neschvali,znamena to,že není záujem sa dohodnuť na regulernosti NP pre všetkých.
Jančok Ľudovít (18.02.2016, 14:00)
Zdravím Vás. Zaujímavé je že Barcelona vyhovuje Nemecku, Holandsku, Belgicku a neviem ešte komu, len u nás je iný svet. No čo už. Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (18.02.2016, 14:40)
Celkový môj postreh z tejto diskusie a diskusie na zasadnutí Pretekovej komisie rozšírenej o štatutárov jednotlivých regionov dňa 13.2.2016 :
Chovatelia a to bez ohľadu na to či sú funkcionármi ZO,OZ či SZ na Slovensku nedozreli a v dohľadnej dobe ani nedozrú na spoločné preteky v takom rozsahu ako je celonárodný pretek ( y). Česť výnimkám, ale tých je mizivé percento v počte členov SZ. Neberte to ako urážku, ale odraz reality. Musím súrne odbehnúť než sa dostanem k dôvodom mojich záverov, tak možno v ďalšom príspevku.
Daniel Krajčík (18.02.2016, 15:44)
Z diskusií nielen na oficiálnej pôde je jasné, že chovatelia veľmi silne sledujú ako sa im ten ktorý pretek hodí do olympijskej kategórie, čo je vzhľadom na dlhodobejšie nastavenie pretekových plánov a zmýšľania chovateľov v našich končinách úplne prirodzené.

Toto previazanie však napr. v Belgicku nie je až také podstatné.
Nehovorím, že by sme ich mali kopírovať a chváliť to čo funguje tam (napokon i tam je veľa kritiky a horúcich diskusií o tom, že by to malo fungovať inak). Belgičania tvrdia - pred súperom, ktorého porazíš v priamom boji máš väčší rešpekt ako pred tým, ktorí ťa porazí nepriamo - napr. cez olympijský koeficient. A je to pochopiteľné.
Ako som napísal vyššie - prílišná "upätosť" na čo najvýhodnejšie plnenie olympijských kritérií nám zatvára oči a zväzuje ruky. Každý chce mať min. 301 resp. 351 km, 501 či 551 km, 701 atď..
Za daných okolností sa veľké, častokrát ani regionálne preteky, nebudú dať nikdy organizovať. Stavím sa, že ak by sme sa v Belgicku spýtali 10 topchovateľov na podmienky niektorej konkrétnej olympijskej kategórie, tak odhadujem, že 7-8 z nich by nepoznalo odpoveď. Na Slovensku si myslím, že to nezvládlo max. 1-2.

A ešte jedna drobná ilustrácia: Na zadnej strane katalógu firmy Rohnfried určenom pre britský trh som našiel tieto fotografie a ich popis:

Národný pretek Tulle - víťaz - Gaby Vandenabeele - 614 km.
Gaby Vandenabeele býva v Dentergeme a niektorí jeho kolegovia to majú snáď ešte aj o 100 km ďalej.
Národný pretek Bourges II - víťaz - Dirk van Dyck - 487 km.

Ako by to pri takýchto vzdialenostiach dopadlo na Slovensku je úplne jasné ... Vandenabeele by chcel mať o 60 km menej a Dirk van Dyck aspoň o 14 km viacej ...
Takto však cesta k väčším regionálnym pretekom celkom určite nevedie.
Milan Blahovský (18.02.2016, 16:48)
Som späť, takže k tým postrehom prečo to jednoducho na Slovensku a snáď iba tu to nefunguje tak akoby si niektorí priali.
1. Slovenský chovateľský národ sa nedokáže preniesť ponad niečo také ako sú kategórie FCI. Je to jedno či sa budeme baviť o KT,ST,DT či SDT. To, že niekto v spoločnom preteku pri takom rozpätí ako má Slovensko v smere západ - východ ( cca 300 km) v smere miesta štartu ZSZ - teda GOTHA-NIENBURG, má niekto v preteku Gotha 515 km na začiatku , 650 km v strede či 836 km na konci, má z pohľadu dotknutých obrovský význam, ktorý sa snažia na takýchto jednaniach zjavne prejavovať a hlasne bojovať za to svoje ideálno. Predsa nemôžem byť v daný víkend ukrivdený v preteku a nenechám sa pripraviť o šancu na dosiahnutie toho koeficientu, ktorý dostane môjho holuba v kategorii napr.B, či E na pomyselný stupeň víťazov, čo ak by som náhodou predsa len uspel a okradol holuba o nádejný koeficient, ktorý ho dostane na olympiádu a pod. Presne tak sa totiž uvažuje pri všetkých diskusiách ohľadom pretekových plánov a je to jedno či na úrovni OZ alebo regionu nie to už na úrovni SZ. Tá zaslepenosť slovenských chovateľov a vidina úspechu na oblastnej, národnej či medzinárodnej úrovni prináša práve tieto uvažovania a tým aj prvý dôvod, ktorý je najvypuklejší pri spoločných jednaniach.
2. Vzájomná rivalita, alebo ak chcete neznášanlivosť vrcholových funkcionárov, ktorí sa tvária, že sa nepočujú a namiesto toho aby si prišli na meno, budú hľadať cestu ako nedotiahnuť dobré myšlienky svojich členov, ktorých by mali zastupovať. Čo si má funkcionár myslieť, keď sa jeho návrhy v duchu dobrej veci, po ktorej mnohí priahnu, prekrúcajú a sú doma prezentované práve opačným smerom ?? Faloš niektorých nemá hranice.
3. Snaha o ekonomický zisk pri organizovaní spoločného preteku. Prečo by mal funkcionár, ktorý má vplyv na prepravu holubov daného regionu či OZ a možno aj následný osobný zisk z toho, mať snahu o zmenu prepravcu alebo na dosah k štartu holubov ? Pri všetkej úcte sa takýchto obetavých v prospech dobrej veci v dnešnej dobe asi nedočkáte.
4. Snaha vyhnúť sa vzájomnej konfrontácii "špičkových" holubníkov, ktoré si svoje "veľké" meno vydobili v biednej konkurencii vlastných malých celkov a možnosť si nastaviť zrkadlo kvality to je až príliš veľké riziko.
5. Geografické rozloženie, ktoré za istých poveternostných podmienok vie ovplyvniť vývoj národného preteku a možno aj jeho následky. To, že 90 % chovateľov na juh od Žiliny sa desí smeru Schwerin ako čert kríža by malo byť jasným všetkým tým čo si vysnívali túto stanicu ako tú ideálnu pre nejaký spoločný pretek. A napokon ani samotní členovia Regionu Sever nevidia ako ideál pretek zo smeru Schwerin ( napokon aj tu niektorí nesplnia tie ideálne podmienky pre vysnenú olympiádu). Niektorí z diskutérov zrejme neboli ešte ani raz na nejakom takomto zasadnutí mimo svojho OZ aby si vypočuli aj iné argumenty ako iba tie svoje a potom zľahčujú svoje vyjadrenia resp. dávajú tu nepriechodné miesta štartov.
6. Rozdielne termíny prvých pretekov nad 500 km u OZ v južnej časti Slovenska oproti severnej tiež nabúrava zosúladenie dvojtýždňového cyklu medzi pretekmi nad 700 km. "Dolniaci predsa len začínajú sezónu pár dní skôr ako "horali".

Máme 5 dní od spoločného zasadnutia ohľadom NP a informácia o jeho záveroch sa akosi ťažko rodí, aj v tomto smere sme menej pružní akoby som si vedel predstaviť, ale keď nám to vyhovuje prečo nie? Zrejme to bude iba ako výsledok zápisu prezídia SZ.

Peter Matalík (18.02.2016, 17:36)
Čo k týmto posledným dvom príspevkom dodať.Pravda ,pravda holý fakt! Niet k tomu čo dodať.
Jozef Daníšek (18.02.2016, 18:20)
Pozdravujem. Prišlo na moje slova,keď som napísal niečo o mlátení prázdnej slamy.Členovia prezídia nedopustia aby sa tam zvolil niekto kto je chytrejší ako momentálne oni Aspoň si to určite o sebe myslia.Dávam si preto sám sebe otázku.Čo chcú a koho chcú riadiť riadiť,keď sa nedokážu dohodnúť medzi sebou.No a posledné vec, koho sme si tam zvolili toho tam máme.A ako by naši starí otcovia a starí gazdovia povedali.Čo si si zasial to budeš žať.
Miroslav Vavrek (18.02.2016, 18:50)
A ktoré sú priechodne miesta štartov?Najde sa niekto taky aby to dokázal take miesto určiť?Určite je takých miest pre štart dosť,ale schvali to niekto.Myslim si,že netreba isť ani na také stretnutia,aby si každy spravil o takom jednani svoju mienku.Stači si prečitať ostatné príspevky a vyjadrenia a každy hneď pochopi o čo komu na takých stretnutiach ide.Ďalej to nebudem rozoberať,lebo to nema zmysel.
Buček Eduard (18.02.2016, 21:35)
Zúčastnil som sa tohoto sedenia v NT a môžem konštatovať jedine to že je to všetko choré. Bolo tam veľa výhovoriek ,ako sa to nedá.
Napríklad som predniesol že Slovensko by malo mať tri národne závody nad 700km a tie nech nariadi prezídium ,určí trate kde bude nejmenšia rozloha , pevný termín konania a ktorá OZ sa nezúčastni ,tak nemôže hrať do MS. Nech sa pridá na členskom 1 eu a toto nech sa rozdelí v každom závode trebars pre prvých 30 holubov. No reakcia na to bola neuveriteľná ,škoda komentovať.
Pripadá mi to že na Slovensku sme "veľký majstri malých oblasti " a veľkých špekulácii.
No a najviac ma prekvapila reakcia Regiónu Sever, ktorý o tom ani nechcel zrejme počuť .
Jeden pán tam podotkol že sa boja konkurencie a myslím že mal pravdu.
Je to na škodu veci že nevieme uznať že niekto môže byť lepší a národné závody kde sa zúčastni celé Slovensko by bola veľká udalosť a tu by dolet mal každý chovateľ čakať s kravatou. No a to by boli ozajstný majstri ako hore na fotkách čo dal D.K.
No pri tomto postojí ,ako to nechcú niektorý ľudia z hora sa asi takejto udalosti nedožijeme.
PS. Nehľadáme ako sa to dá , ale oko sa to nedá a stále sa odvolávame na konferenciu a na iné veci ktoré tomu bránia..
Tibor Balogh (19.02.2016, 07:02)
Je to jednoduché SZ by mal nariadit VC a NP povine kto sa nezúčastni tomu pretek vypadne.
Miroslav Vavrek (19.02.2016, 08:07)
Je dobre p.Buček,že si vysvetlil ake sú taketo sedenia.Treba sa zamyslieť,či má význam organizovať takéto stretnutia stale tých istých chovateľov,ktorý nemajú záujem sa dohodnuť.Keď sa pozeráme na tie aukcie a dražby holubov tzv.Slovenských majstrov/hoci pri niektorých sa da dobré zasmiať/tak zistíme ,že pomalý je každy Nationále a same esa.Ja ak by som mál takéto holuby tak je mi jedno odkiaľ bude NP,mohol by býť aj z Ulanbatáru a nebudem sa vyhovárať na konkurencie alebo,že z jedného smeru postavili Technické služby koec na sankovanie pre deti alebo,že z druhého smeru s prepačením si jeden sused brdol a druhy kychol,tak mi spravili protivietor.Je dosť spôsobou ako vyriešiť tento problem,len nesmu rozhodovať otom stále ty istý ľudia,lebo Národný pretek sa týka nás všetkých chovateľov Slovenska.Pretek ktorého sa zučastni hrstka chovateľov nemôže byť vyhlasený za NP.
Milan Blahovský (19.02.2016, 09:02)
Edo či Tibor, to slovo nariadzovanie je možno ľahko napísať, ale o to ťažšie zrealizovať. Si funkcionárom OZ ( Tibor neviem na akej úrovni, alebo možno ani nie si ) a nevrav mi, že si dovolíš povedať na vašom nejakom zasadnutí slovo nariadzujem vám a pokiaľ sa neprispôsobíte tak vás vyradzujem, resp nezaradzujem do nejakej súťaže. Zrejme by takýto model riadenia dlho u vás nefungoval.
Dostali sme sa pri poslednom zasadnutí do situácie, ktorá si vyžadovala rázne funkcionárske rozhodnutie, ale to malo byť pripravené resp.podporené členskou základňou. Prediskutované v dostatočnom termíne resp. chovatelia mali byť dlhodobo na takýto scenár pripravovaní. Pokiaľ im ale budeme do hláv neustále vtĺkať slávu a prosperitu, ktorú získajú úspechmi vo výstavných kategóriach a tieto povýšime nad veľké víťazstva dosiahnuté v silnej konkurencii či to regionálnych alebo národných pretekov, potom sa nedivme ich záporným postojom alebo obavou volených funkcionárov o svoj názor. Nikdy som nemal rád alibistické prejavy pri schvaľovaní hoci akých návrhov prejavované hoci demokraticky - zdržal sa hlasovania. Z môjho pohľadu to je prejav nerozhodnosti jedinca, slabosti zastať si svoj názor.
Návrhy ako navýšiť členský príspevok o spomínané 1 € na ocenenie týchto veľkých pretekov, resp. zasiahnuť do vyhodnocovania MS boli šité horúcou ihlou a na takéto kroky potrebuje funkcionár podporu zdola, o to jednoduchšie sa mu následne berie aj zodpovednosť sa schválenie návrhov.
Funkcionársky chlebík nie je ľahkostráviteľný a do týchto riadiacich postov by sa mali delegovať chovatelia, ktorí dokážu s členskou základňou komunikovať a nie iba sa nechať dať zvoliť kvôli možnosti ovládať tých, ktorí im slepo dôverovali.
Prísť na jednanie a pri rokovaní povedať, že sa nemôžem vyjadriť, lebo nemám mandát tých čo ma vyslali resp, nominovali do funkcie je stratou času a osobne som takúto predtuchu mal už pred zasadnutím. Nebyť zasadnutia prezídia, ktoré bolo následne po rokovaní, ani sa na ňom nezúčastním, pretože takéto zasadnutie, resp. jeho výsledky si viem predstaviť aj telefonickou komunikáciou či iným spôsobom. Jeho závery mi boli na 99 % jasné. Dosiahol sa pokrok v tom, že sa vytvorili termíny pretekov , že sa pomenovali miesta štartov, že sa formuje systém oceňovania týchto pretekov.
Všetky tieto diskusie nemuseli však byť pokiaľ by si chovatelia, či funkcionári uvedomili, že nie je nič ľahšie ako niečo rozbiť, ale o to ťažšie je to však následne dať dokopy. Hlavne, keď sa v plnej nahote prejavia tvrdé hlavy...
Peter VAVREK (19.02.2016, 10:19)
Popísalo sa tu už k tejto téme dosť a myslím si že bolo aj dostatočne vysvetlené aký má význam národný pretek. Ak tie tvrdé hlavy nemajú záujem k národnému preteku tak ani by nemali mať záujem zastávať svoje funkcie. Škodia chovateľskej verejnosti ak si presadzujú len svoje záujmy a na ostatných chovateľov neberú ohľad. Treba tu zverejniť menovite kto je proti národnému preteku a nech to vysvetlí celému Slovensku aké má na to dôvody.
Daniel Krajčík (19.02.2016, 11:19)
Netreba eskalovat emócie na tomto DF a treba sa zamysliet nad niektorymi diktatorskymi vyjadreniami.
Nikto nemoze ziadne OZ prinutit, aby povinne letela pretek v regione ci narodne. To si treba uvedomit ako prve. Prikazmi to nefunguje nikde na svete. Ani v Belgicku.
Vid. pocty holubov pri narodnom preteku Tulle a BourgesII (prispevok z 18.02.2016, 15:44) - 5734 a ani 10141 holubov celkom urcite nie je cele Belgicko.
Tie Vami oznacovane "tvrde hlavy" zvolali stretnutie, dali priestor na diskusiu a stanovili datumy ... to je myslim si, ze celkom fer hra.
Teraz je to uz na OZ, aby povedali ANO alebo NIE. Tak su dlhodobo nastavene pravidla hry - vid. zakladne dokumenty SZCHPH.
Milan Blahovský (19.02.2016, 11:33)
Akurát trocha pracujem na rodokmeňoch holubov a nahadzujem do PC podklady predkov. Je to pekný pocit, keď sa prepisuje údaj chovateľa ktorý sa holubovi neštíti napísať napr. 94.miesto národne proti 7596 ks, či 207.miesto proti 17936 ks, a je to jedno či letel to samotný holub alebo jeho súrodenci. Samozrejme sú aj takí, ktorí sa tešia z údajov ako je 1.cena v konkurencii 126 ks, a práve to sa našim chovateľom akosi viac vrylo do mysle a cestou hrania sa na majstrov ulice to jednoducho dosahujú.
Otázkou už iba ostáva čo to vlastne za esa doma chovajú ? Nebavím sa o víťazov v Belgicku, ktorí vyhrali v konkurencii ESO holubov a stavili pritom v týchto pretekoch nemalé sumy. To je už iný level zase.
Daniel, nik nemyslel na tvrdé hlavy "hore", tých dole je samozrejme podstatne viac...
Buček Eduard (19.02.2016, 12:05)
Daniel zdá sa že demokracia viac škodí v holubárení ako diktatúra. Veď sa pozri čo narobila demokracia na Slovensku s OZ.
Dopisovanie chovateľov, aby nás nebolo málo drahá preprava = sa malý počet holubov a kvanta majstrov, ktorý neuspeli vo veľkých OZ a iné demokratické neduhy .
Ako chceme dosiahnuť celonárodný závod keď nemotivujeme finančne . Jedno Euro je kvapka v morí ktorú denodenne prefajčíme,prepijeme ,prehráme ,prejeme skrátka premrháme.
Takže asi sa nikdy nestretneme všetci na spoločnom závode DT ,kde budú podmienky najprijateľnejšie pre všetkých a to je najmenšia rozloha v km.
Toto nám nedovolí demokracia, ktorú si každý vysvetľuje po svojom ,ako mu pasuje.
No nič nám neostáva ,len oči pre plač a ticho závidieť tým čo to dokážu.
Ľubomír Hovančík (19.02.2016, 15:56)
Neviem či má význam diskutovať ešte na tuto tému. Za posledné dni som mal možnosť vypočuť si dosť veľa názorov a pravdu povediac neviem, ani či sa dá veriť všetkému čo som počul.
Ak chcem dať holuba do ktorejkoľvek TS na Slovensku alebo v inej krajine musím zaplatiť príspevok! Tak dodám holuby a môžem hrať o prvé miesto ale aj o druhé ale aj o tretie......

O a najdôležitejšia vec musím si vybrať ktorý pretek mi vyhovuje a napíšem to organizátorom !!!! Lebo ja už dnes viem čo zaletia moje holuby a ktorý pretek neumiestnim lebo bude vtedy fúkať onaký vietor.

Nie nie je tomu tak:
Organizátor je ten čo stanovuje podmienky, vyhlási miesto vypustenia, zabezpečí spôsob prepravy atď. A rozhodne o akú cenu sa bude hrať.

Je niekomu neznáme znenie tohto textu?

Všeobecné ustanovenia, § 1,Názov a poslanie
1. Slovenský zväz chovateľov poštových holubov je záujmové združenie občanov podľa
zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov, v ktorom sa združujú občania Slovenskej
republiky a osoby, ktoré majú na území Slovenskej republiky trvalý pobyt , sú chovateľmi
poštových holubov alebo sympatizantmi tejto športovej činnosti.
2. Hlavným cieľom je chov poštových holubov, zachovanie genofondu poštového holuba ,
starostlivosť o rozvoj športovej a výstavníckej činnosti, výchovná činnosť, rozvoj a
zveľaďovanie majetku Zväzu.

v§ 3 Hlavné úlohy Zväzu, v bode 4. Organizuje národné, medzinárodné súťaže a výstavy.

§ 12,Valné zhromaždenie v bode
19. Schvaľuje výšku členského príspevku.

v § 13 Prezídium SZ CHPH v bode:
6. Disponuje finančnými prostriedkami.
13. Riadi pretekovú a výstavníckú činnosť.
21. Schvaľuje, vyhodnocuje MS a udeľuje ocenenia.
22.Vyhlasuje podmienky VCS a iných súťaží.




Som chovateľ, ktorý za posledné obdobie ako som prijal funkciu v OZ, nemám čas sa venovať vlastným holubom, ale ako radový chovateľ si nespomínam, že by sa ma niekto bol pýtal z vedenia ani som ja nikomu nenavrhoval aké majú byť podmienky v MS. Komu sa mám na to sťažovať, lebo je už beží štvrtý a posledný rok a tak ako ja, aj ostatní sme sa prispôsobili.
Bavíme sa o demokracii, príkazoch a zákazoch, o rovnosti o právach a iné, ale akonáhle niekto z nás spomenie vyrovnané podmienky VCS, okamžite koniec diskusie. Zníženie, alebo minimálne rozpätia v km pre naše územie smer SZ= neprípustne preteky, nevyhovujúce, spojenie do väčších celkov=silnejšia konkurencia nemožné a možná prehra je urážka EGA.
Poznám chovateľov ktorí roky nič nevyhrali ale stále hrajú, poznám takých čo sú roky 10 a viac druhí a hrajú, ale poznám aj takých čo ešte ani nenasadili holuby na pretek a vravia, že už prehrali, a poznám aj takých čo včera rozpredali chov a zajtra chcú byť s PH na Olympiáde. Tak či onak vždy bude niekto vinní=zodpovední, alebo sa opäť jeden § a to 7 v bode
1. Dodržiavať všetky platné právne normy, uznesenia a nariadenia, ktorými sa riadi členstvo
vo Zväze.
(vidím tam slovko "nariadenia", asi to s našimi doterajšími nariadeniami nemá nič spoločné)
v bode 6. Ak bol zvolený do funkcie v niektorých orgánoch Zväzu, je povinný zodpovedne,
kvalifikovane túto funkciu vykonávať. (tak k tomu bodu neviem čo to obnáša).
Máme času do 30. marca dosť, tak držím palce v rozdeľovaní cien a udeľovaní titulov Majstri (ulice).
Ján Zajac (19.02.2016, 21:09)
Ľubo k tvojím paragrafom pridám ešte jeden

§ 3 Hlavné úlohy Zväzu

14. Zabezpečuje prepravu poštových holubov na preteky, spracováva a vydáva dokumentáciu
o pretekoch.
Miroslav Vavrek (19.02.2016, 22:47)
Važené chovateľky a vážení chovatelia.Nastal čas,kedy musíme už prestať počúvať a čítať nezmyslné príspevky,poniektorých popredných funkcionárov zväzu.Ak raz príjalo prezídium SZ nejake uznesenie,tak nech sa aj dodrži.Ale ak bude ustupovať od svojho rozhodnutia/musím to povedať tvrde,kvoli jednemu alebo pár debilom,hoci sú členmi prezidia/nedôjdeme nikam.Ak nezasiahne samotné prezídium voči porušeniu nariadení ktoré vydalo,nema zmysel sa otom baviť a nema zmysel ,aby takýto ľudia sedeli v prezidiu,ak si nestoja za svojím rozhodnutim.Ak sa nezačne trestať za porušenie zväzových predpisov z vrchu,ako sa hovorí ryba smrdi od hlavy,je zbytočne sa nám zaoberať a rozčuľovať nad rozliatým mliekom.Je zbytočne sa vyhovárať na demokraciu,lebo ta ešte nikde v nijakom štáte ani nikomu neprinesla blahobyt,okrem intrigánov a podvodnikov./.Mnohí sme si mysleli.že napredujeme,ale zistili sme,že sa vracia totalita jedného alebo pár ľudi,ktorí chcu ovladať alebo lepšie povedané manipolovať ostatných.Ak to dopustime teraz,aby to tak pokračovalo s určtosťou Vám teraz poviem,bez urážky,sme ostatní poctiví chovatelia,ktorí len majú finančne príspievať a nasadzovať,aby ste robili niekomu koeficient alebo splnil podmienky FCI,sme sprepačením v riti.Ak si mysli niekto,že som ho urazil s poctivých chovateľov,tak sa mu ospravedlňujem vopred,lebo tí spomýnaní reagovať nebudu a ak budu tak len vymislami a sprostosťami ako vždy.Vážené chovatečky a chovatelia,ak mate radi svoj koniček holubarstvo,tak sa nebojte povedať svoj názor a nedajte sa zastrašovať,lebo bez nás niesú ničim,sú len figurky ktoré sme podhodili,a to mame zato.že sme im dali dôveru.Rád by som Vám poprial všstkým úspešnú sezonu v roku 2016,ale verím,že kvôli pár/neandrtalcom/sa možno polovica chovateľov toho nedočka.Letu zdar prijatelia poštových holubov
Jozef Antuš Ing. (20.02.2016, 08:29)
Pán Vavrek, teraz ste urazili všetkých menej chytrejších chovateľov! Cieľovej skupiny ktorú ste chceli osloviť sa to nedotklo. Viete prečo? Debil sa uraziť nedá!!!!!
Jančok Ľudovít (20.02.2016, 08:35)
Zdravím Vás. Osobné osočovanie a viniť niekoho nám nepomôže. Ale pomohlo by keby niekto vyhlásil NP, v dostatočnom predstihu konania. OZ by bolo povinné urobiť prieskum v ZO, následne určiť NS v OZ. Podľa záujmu by bolo jasné či by sa pretek konal, alebo nie. Takýchto ponúk by malo byť samozrejme aj viac. Bolo by dobre účastníkov aj finančne zainteresovať a následne motivovať. Ja som kvôli závisti nechoval holuby 17-rokov, ale začal som znova, lebo mám holuby rád. Viete , som sklamaný. Myslenie chovateľov sa vôbec nezmenilo, len počty holubov narástli. Bohužiaľ s tým musíme žiť. Najhoršie je keď chovateľ nakúpi drahé holuby a už si myslí že má nárok na výťazstvá. Ak sa to nepodarí, tak sú na vine vetry, čas vypustenia, rozloha OZ. atd. Následne dochádza k deleniu na drobné a je to . Pozdravujem Ludvik.
Miroslav Vavrek (20.02.2016, 09:18)
Pán Inžinier,niesom nijaký mudrc,možem povedať,že som jeden z tých menej chytrejších alebo ako väčšina chovateľov a nieje mojím cieľom tu nikoho osočovať ani urážať/možno v niektorých frázach to tak vyznie/,ale ako sa chcete dopracovať k pravde a spravodlivosti?Koľko sa tú popisalo podobných príspevkov,koľko sa tú povysvetľovalo mnohými ake mame stanovy,pretekový poriadok,teraz trebárz p. Hovančik to napísal.Tak prečo sa to nedodržiava anepostúpoje podľa týchto zásad,ktoré sme prijali pre všetkých.Veď sú jasne definované práva aj povinnosti,kto a začo je zodpovedný.Preto stúpne niekedy aj adrenalín,ale ak budeme všetci len čušať,čo bude potom.Mate pravdu a použijemzase frázu,tento krát jemnejšiu.Nikdy nebude zo psa slanina iba pes.Dúfam,že teraz som tým nikoho neurazil
Zdeněk Adamík (20.02.2016, 10:28)
Nezoufejte si, že nejste nejlepšími.
Vždyť amatéři postavili Noemovu archu!
............profesionálové: Titanic..........
Zdeněk Adamík (20.02.2016, 11:27)
Ludvík, asi si si položil otázku:

bez holubov sa dá žiť,
bez tabáku sa dá žiť,
bez pálenky sa dá žiť,
bez žien sa dá žiť...
ALE NAČO POTOM ŽIJEME?

Sorry za moji nedokonalou slovenštinu.
Jozef Daníšek (20.02.2016, 11:44)
Pozdravujem pán Vavrek! Vidím,že Vám dianie v našom spoločnom koníčku nedá spávať.Máte guráž a musím sa Vám priznať,že som sa prichytil pri myšlienke,keď som čítal Vaše príspevky "Môj človek".
Ja sám osobne som napísal článok pod názvom "Mafia a letu zdar". Bolo to presne 26.3.1990.Bol uverejnený v denníku Roľnícke Noviny a v časopise pána Matušku "Letu zdar"Už v tej dobe vo výbore šantili funkcionári ktorí sú tam zabetonovani dodnes.Stále poťahujú nitkami a intrigujú,lebo im je to vlastné.Oni to jednoducho ináč robiť nevedia.Ja sa považujem za obyčajného človeka a chovateľa.Nechválim sa vzdelaním,ktoré patrí do kategórie vysokoškolské,dokonca podupľované i v Rusku,kde som študoval a keďže som bol voj.z povolania a 14 rokov som pôsobil pri prístrojovom navádzaní stihačiek.Takže kedysi sa hovorilo, kto bol v Rusku ten môže radiť.Vzhľadom i k môjmu veku sa nedám len tak jednoducho opiť rožkom.Ja mám poznatky,čo sa deje pred voľbami do našich vrcholových orgánov.
To sú nabehané na autách tisícky kilometrov,kde sa poza chrbát intriguje a keď príde na samotné voľby, tak je to už len predom dohodnutá fraška a preto je ten obraz taký, aký je.Ako sa tam môžu dostať ľudia, ktorí intrigujú už vo vlastných OZ.Ako je možné,že sa tam dostali.Toto by sme si mali položiť ako kardinálnu otázku.Sám si viete posúdiť podľa príspevkov ľudí, ktorí podľa príspevkov majú výborne riešenia alebo návody na riešenie.Napríklad takí páni Blahovsky,Hovančík,Adamík,Krajčík,Buček Edo. Ak som
na niekoho zabudol nech mi prepáči.Ich príspevky majú hlavu i pätu a dá sa na nich stavať.Ale to ,akoby sa hádzal hrach o stenu.Jedine
kto z vrcholových predstaviteľov zareaguje je pán Krajčík.A tak si vždy spomeniem na vetu ktorú som v mojich príspevkoch už použil
"Psi štekajú a karavana ide ďalej"/autor Husák/Treba sa zamyslieť prečo to v iných krajinách funguje a u nás nie.No asi preto,že tam
riadiaci funkcionári sú z iného cesta.Nepresadzujú svoje požiadavky pred požiadavkami väčšiny.Veď koľko sa nám už naradil i pán Adamík.Miesto poďakovania sa začali niektorí do neho navážať.S ľudmi ktorých som tu menoval sa osobne nepoznám.S pánom Blahovským iba cez telefón,keď som hlásil zaleteného holuba a s E.Bučekom som sa stretol pred 20 rokmi na svadbe môjho brata v Trnovom na ktorú bol pozvaný zo strany nevesty.A to sme prehodili pár zdvorilostných viet.Ale intuícia ma neklame.Na takýchto ľuďoch by sa dalo stavať.Takže pri nasledujúcich voľbách to skúsme zmeniť.A akoby moja svokra povedala "Není nad rozum keď sa vydarí"Tak nech nás pri rozhodujúcich chvíľach neopúšťa.

PS.Možno sa spolu p.Vavrek niekedy stretneme a potom si porozprávame A možno Vám z toho i sánka padne.Ja dnes chovám holubov už iba s pasie a láske k holubom a rodine ktorú sme možno všetci zanedbávali pre holuby.
Jančok Ľudovít (20.02.2016, 13:00)
Zdeňku, čo takto turistika? Slovenčina super ďakujeme. Pán Daníšek, zvolený môže byť len ten kto to chce ,na škodu veci. Ale odľahčime tému. Pamatám si ako môj veľmi dobrý priateľ doniesol od Vás 5- mláďat. Z hrdosťou mi ich ukázal a bola medzi nimi kapratá holubička no tá mi vyrazila dych. Je to veľa rokov, ale vždy na to spomínam. Vidíte, keď sa Vám začká, ani neviete kto Vás spomína. Pozdravujem Ludvik.
Miroslav Vavrek (20.02.2016, 16:10)
Pán Daníšek,som za a rád sa s Vámi stretnem a porozprávam ak nám to zdravie dovoli.Ale aby som sa vrátil k NP a VCS,chcem len podotknúť ako sa plnia nariadenia prezídia.Je tu na DF Výzva na zasielanie certifikátov na čípovanie.Ruku na srdce,koľko z týchto chovateľov čo je teraz dopisaných od vypuknutia kauzy z minulého roka si čipovali vlastné holuby.Nejde mi tú oto aby ím boli anulované vysledky/lebo majú vo svojích radoch funkcionárov,ktorí axeptovali nezrovnalosti v PP / ako to urobil jeden člen prezídia mne a môjmu kolegovi,ale ide tu oto,že prezídium vydalo vo svojom úznesení nariadenia,ktoré nebolo tou osobou splnené./to len som chcel poukázať aku váhu má potom prezídium a príjate uznesenia/.Hovorím to preto,lebo SZ a prezídium ako hlavný organzátor NP a VCS ma nielen právo ale aj povinnosť navrhnúť také vypuštacie miesta NP a VCS,aby vyhovavali všetkým chovateľom na Slovensku a nie počúvať špekulantov.Padlo tu už veľa dobrých návrhom či už od p.Bučeka,Blahovského alebo teraz od p.Záhorskeho.Aby bolo vyhovené všetkým či už dolniakom alebo horniakom,zapadniarom a východniarom,SZ by mal určiť tri vypuštacie miesta z troch rôzných smeroch/miesta zamerne neuvádzam,lebo verím,že sú v prezídiu schopný ludia,ktorý taketo miesta by vybrali rozlohov aj km/aby vyhovovali celému Slovensku.To značí,že by boli tri NP a z nich jeden ako VCS.Zadeklarovať do PP minimálne na 10 rokov,aby nejeky chytrací to nemohli každý rok meniť a prispôsobovať sebe.Ak nemá SZ nato financie/čo neverím/tak súhlasíl by som z návrhom p.Bučeka zdvihnúť príspevok z 4 na 5 Eur,čo pri členskej základni cca 4 OOO členov,by bol slúšny obnos na ocenenie,týchto pretekov/nemúsime oželieť všetko ako to spomenul p.Adamík,ale fľašu vody,či 1 pivo alebo liter mlieka za rok by sme oželelí/veď Ficová vlada nám zvyšila dôchodky o 1 Eur takže ho môžeme investovať do dobrej veci./Tak ako spomýnal p.Buček,aby NP a VCS bol naším sviatkom.Potom ak by sme sa stretli po roku alebo 10,aby sme si mohli pozrieť do oči,podať si ruku a popriať k úspechu Národného majstra a povedať ,podarílo sa nám spravyť dobrú vec,nie pre seba,jedného alebo dvoch ale prenás všetkých.Skútočne stačí len málo a ochota,zosúladiť všetký navrhy a vylepšiť,aby bola spokojnosť všetkých a úcta jedného k druhému,bez ohľadu z ktorého kúta Slovenska pochádzame.
Jozef Daníšek (20.02.2016, 16:33)
Pozdravujem pán Jančok.Tak to je pre mňa veľmi pekné prekvapenie.Moc zaň ďakujem. Čo dodať.Boli časy boli,ale sa minuli.No a k tomu zvoleniu.Niektorí by aj chceli,no tým by narušili zabehnutú mašinériu a tak sa pre istotu ani len na kandidátku nedostanú.O to sa už chápadla mašinérie postarajú.A pritom na oko rozprávajú,že nik nechce funkciu zobrať.Však to určite s praxe poznáte sám.Jozef
Barbirik Igor (20.02.2016, 17:04)
Zdravím vás vážený páni chovatelia všetko čo sa deje v našom športe je len o kompromisoch a tolerancií dohodnúť sa .Čítam tu ten nechce toto další zase tamto ,ale nikto nenavrhne trate aby boli všetci spokojný
poukazujete na juhozápad SK nám je to jedno či to bude Schwerin-Kiel alebo Hanover či Marburg treba urobiť kompromis a letieť všetky spoločne a veka cena SK môže zostať a neňí vylúčené že sa nedá zmeniť aj tá na dajme tomu Schwerin vždy je to o kompromise aby bol spokojný aj východ aj západ a v prvom rade
chovatelia voľakedy sme leteli Brusel Ostende bola to chovateľský sviatok našlo sa zopár špekulantov a bolo po pretekoch z Ostende a Bruselu potom nastalo drobenie 0Z buďiš stalo sa neviem do dnes pochopiť aký to malo zmysel ,ked výsledky môžu mať podla FCI OZ, Pásmo ,ŠP ,ZO pri dodržaní počtu chovateľov a holubov
čiste špekulácie prinieslo to akurát takíto bordel,
Mne osobne sa páči aj Region Sever štartujú spoločne aj trate nad 300 km a myslím si žeby sme sa mali zaoberať takýmto prístupom ked chceme aby boli spokojný aj radový chovatelia a nielen funkcionári .
Barbirik Igor (20.02.2016, 17:15)
Chcel som sa vyjadriť k zvýšeniu členského o 1 euro nemôžete nútiť aj chovateľov ktorý nechcú letieť tieto preteky a chovateľov ktorý si platia iba členské aj keď 1 euro je malá položka .
Miroslav Ďurana (20.02.2016, 21:04)
Pán Barbirík,Vy jediný ste to napísal.Region Sever,17 rokov existencie ,čo hovorí samo za seba.500 chovatelov 9 OZ treba ešte niečo dodať.Je takéto zoskupenie niekde na Slovensku? Letu Zdar.
Miroslav Vavrek (21.02.2016, 08:09)
Pán Barbirik,jeto len ďalší z argumentov ako sa nedohodnuť.Ja si myslím,že v tom by problem nebol,skôr naopak,aj ty čo sa nechcú zúčastňovať takých pretekov by mali inšpiráciu,samozrejme ak by boli NP také aby vyhovovali všetkým.A ostatní čo si platia iba členské?Nalejme si čistého vína,za koľkých platia členské funkcionári alebo spoločne ZO,len aby si udržali svojú ZO alebo OZ?Príkladom ste hneď sami,z toho čo je zverejnené, ste na hrahe.Tak ani tu by nemal byť problem z 1 Eur.Povedzme si uprímne,koľkí z nás za rok stratia to jedno eur_vypadne náma a pod/koľkí z nás pošlu sms na rôzne superstar a ostatne sprostosti,davame na charitu hoci nevieme kam tie peniaze idu,dáme aj bezdomovcom atď.Koľkí z nas ak nešportkujeme ale ak sa zvyši džekpot,koľkí si podame,takže ak si prispejeme sami sebe tak je to zlé podľa Vás,už Vás niekto núti.Bol to len návrh ako zvýšiť a inšpirovač aj nerozhodných členov.Skutočne tu nejde o to,ale,že sa boja konkurencie,aby neostali na smiech,potom ako by predavali svoje Esa a Nationálov?Nie je ti iba o tom.
Barbirik Igor (21.02.2016, 11:21)
Pán Vavrek aj sex na silu je nanič.Bol som jeden z prvých za vytváranie regionov a proti rozdeľovaniu OZ
Pán Vevrek to jedno euro vôbec neňí argument ten je úplne niekde inde v dezinformácií vlastných členov funkcionármi ako to nejde preto a preto.Príčin je tu oveľa viac ,napríklad že niektorým chovateľom by
neprišlo naraz 20 holubov do 1 minúty holuby bi sa z obrovského krdľa museli odtrhávaˇa oni by prišli o kooficienty a peniaze z predaja holubov bez ktorých si nevedia chov holubov predstaviť (česť výňimkam )
a tých argumentov je celá spústa čo vám verejne nepovedia.Ale povedzme si úprimne zatiaľ máme ešte dosť chovateľov čo robia iba percenta ,ale chovajú holuby a pretekajú s nimi iba preto že ich to baví,ale dokedy?
Chceli by sme mladých chovateľov ale ako si ich udržať keď vidia takéto nedobré vzťahy a intrigy medzi chovateľmi.
V našej Oz si členovia schválili poplatky v ktorých sú zahrnuté aj ocenenia OZ a nikto im to nenariadil v ZO
si členovia schválili že za každý nasadený závod 1 euro na ocenenia a dobrovolne a každý je spokjný.
Anton Chovan (21.02.2016, 14:23)
Na požiadanie p.Holúbka Viktora z Terchovej, ktorý nie je registrovaný v DF vkladám jeho príspevok:

Nedá mi nezareagovať na príspevok p. Bučeka Eduarda (18.02.2016, 21:35)
Na slová ktoré píše v časti citujem: No a najviac ma prekvapila reakcia Regiónu Sever, ktorý o tom ani nechcel zrejme počuť .
Jeden pán tam podotkol že sa boja konkurencie a myslím že mal pravdu.
Tak aby pán Buček vedel že Región Sever združuje momentálne 9 oblastných združení už 17rokov. A myslím že aj ich oblastné združenie bolo v RS a prečo odišli žeby sa báli konkurencie?
Región Sever mal v roku 2015 národný pretek Marburg splnil všetky náležitosti NP, ktoré vydal SZCHPH a žeby sa tých 335 chovateľov čo nasadili svoje holuby na tento pretek malo strach s konkurencie. Ktoré regionálne zoskupenie na Slovensku sa ešte navyše dohodlo aj na spolupráci vypúšťaniu stredných tratí, kde bolo púšťaných v priemere cez 12000 holubov. A neuveriteľné že nám to nikto nemusel nariadiť.
PS: a RS má v roku 2016 NP 31.7.2016 Marburg a radi privítame aj oblastné združenie p. Bučeka na štarte. p.Buček my Vám nekážeme lietať s OZ Topoľčany .
Letu zdar

S pozdravom
Predseda OZ Terchová
Viktor Holúbek

Buček Eduard (21.02.2016, 17:13)
Viktor aby si bol v obraze odpoviem Ti na tvoj dotaz .
Ja som nemal žiadnu funkciu v OZ. Funkciu predsedu vykonával Ľubo Drgáň a myslím že vtedajší výbor nepochybil a len konal v záujme svojich chovateľov a nie z konkurenčných dôvodov, ale máme najdlhšiu trť v reg .sever cca 50 - 60 km a nás holub stal najviac zvoz a odvoz holubov do Terchovej nám urobil cenu 1,4 za holuba čo ostatný mali po 1 Eu. Topolčany nám prišli po holuby na Oravu a platili sme o 0,5 Eu. menej. Taktiež viem že prišlo auto po holuby na Oravu mali sme zaplatené koše myslím okolo 500 holubov do klietky šiel určity počet tak to bolo rozrátane na klietky no bohužiaľ šofer nám doviezol o 4 či 5 klietok menej že dostal také nariadenie že si máme potlačiť do košov ,mal si vidieť tú reakciu chovateľov a tie nadávky že máme zaplatené za nejaký tovar a nedostaneme ho. Tak výbor mal asi dôvod nejaký zrušiť to. U Mlátka to bolo iné ,ešte nám zavolal že sú prázdne koše ,aby sme si rozložili. Ako by si sa postavil Ti ako predseda , keby sa to stalo tvojím chovateľom. A ak dobre sledujete výsledky tak pozrite že Oravci sa zúčastňujú aj v iných súťažiach ,ako aj v TS a nikde sa nestratia. Poznám aká je u nás konkurencia.
No a dobre viete do akého regiónu nás zaradil Slovenský Zväz . Zápisy sú na zväze Orava súhlasila s tým čo nám určil SZ no bohužiaľ tie ostatné OZ nesúhlasili. Nakoľko som bol v tom čase v nemocnici, tak som sa nemohol zúčastniť žiadneho jednania no chodili na jednanie ostatný z výboru to jest p. Kováč,Pajta,Tmák, Úradnik,Klimčík ktorý ma o všetkom informovali. Svedok jednaní je osobne pán prezident Dudzik a pán Valíček. Tak netreba zavádzať nepravdami.
Nakoniec sme ostali sami. Požiadali p . Valíčka že pôjdeme s reg. sever a odpoveď sme dostali že nám dajú vedieť keď budú mať nahlašky . Či sa zmestíme. mali sme čakať ? a ak sa nezmestíme tak bohužiaľ. Potom nám podmienili všetky závody čo letia.
Topoľčaný neboli tiež nikde zaradený tak chytro sme jednali s nimi .
A Teraz mi nech dá prezidium vedieť dneska bola konfer. Topoľčianoch a nechcú spodný chovatelia lietať s Oravou idú do reg. Nitra.
Tak keď nám určili niekoho prečo sa to zrušilo ,keď s nami nechcú. Tým pádom musí zasadať výbor SZ a zrušiť že OZ musí byť zaradená do nejakého regiónu. Alebo nám znovu pridelia niekoho a on nebude chcieť ,lebo je demokracia ?
Tak že len toľko z mojej strany ,aby ste vedeli kde je pravda.
Ps. kontakty na našich funkcionárov ktorý chodili po jednaniach máte u nás na stránke tak sa ich popýtajte
Miroslav Vavrek (21.02.2016, 22:35)
Važené damy a pani.Ospravedlňujem sa,že som sa neozval,ale mali sme VČS ZO.Skutočne neviem ako začať reagovať a na ktorý príspevok reagovať,tak to budem všeobecne.Ke´d som si prečítal príspevky za tu dobu čo som tu nebol,tak som zistil,že na celom Slovensku je chaos a bordel.Poatupne to vychádza na javo,hoci kompetentní sa tvaria,že všetko je v poriadku.Nebudem rtu rozoberať všetký príspevky dopodrobna,lebo by som to musel písať do rana,ale pár postrehov Vám poviem.Ako prvú vec Vám poviem lebo som vychodniar,nespajajte nás z názorom tých ,ktorí nas zastupujú na takýchto podujatiach./sú to iba ich názory,ktoré nikdy nediskutovali zo zakladňou členov,upresním to od L.Mikuláša cez Duklu až po Trebišov.To čo prezentovali je len ich osobní názor od ktorého sa my Vychodňari dištancujeme,lebo my sa vieme dohodnuť aj bez ních....Č sa týka nasilia alebo nareiadenia,to odpoviem p.Barbirikoví.To 1 Euro,bol iba návrh,lebo verím,že SZ ma dosť finančných prostriedkov,aby mohol zafinancovať a odmeníť víťazov NP a VCS.Povedzte pravdu všetci čo tu diskutujeme,ale vedia otom aj tí čo sa nezučastňujú tejto diskusie ale iba si prečítajú čo sa tú píše,nech sa vyjadria či niekedy videli rozpočet SZ,alebo ako sa s ním nakláda,kde sa míňajú naše členské príspevky,dotácie od štátu,príjmi za CV a podobné akcie +sponzorí.Verím,že by ste boli zdesení,kde a koľko finančných prostriedkov ide.Ale,aby som sa vratil k meríte veci.NP a VCS musí určiť SZ čí sa nam to pači alebo nie.Takto mame zakotvené v Stanovach aj v PP a súhlasíli sme všetci.Takže slovo,že niekto niekoho núti alebo nariádúje neobstojí.Ale?SZ músi určiť pred sezonou také preteky,aby vyhovovalí všetkým chovateľom Slovenskej republiky,čí to bude jeden alebo tri,musia splňať tieto podmienky pre všetkých.Ato bez ohľadu čí je to pomenujem to inak,rusnak,madár,goraľ alebo zahorak,neviem ako pomenovať´dalších,ale všetcí sme Slovaci.Hľadať nezmyselné argumenty alebo prečo sa to neda je len ľudská blbosť.Ako príklad Vám uvediem trebárs niektorých našich športovcov,lebo nechcem zachadzať do exotických krajín.Úkažte mí jedného športovca alebo prtekára,ktorý by sa nechcel zúčastniť NP alebo VCS,aj ked vie,že v konkurencií nema šancu,alebo sú aj takí čo sa na takéto podujatie nedostanú lebo nesplnili limit,´čo by zato dali/jedno EUR,koľko ích to stojí/ale preních je to česť a hrdosť sa takého prezteku zúčastniť. Ale my manemame limit ani obmedzenie takého preteku sa zúčastníť tak to odmietame.Tak mi povedzte,čo vlastne chceme!!!!Poviem Vám ´dalšiú vec,hocí som ja vulgárny alebo blbec,koľko z diskutujúcich dalo dobré nápady a návrhy,nebudem spomínať mená a seba vynecham,tak Vám poviem pravdu.Hoci by z nás tu dál niekto geniálny nápad,aby to vyhovovalo 99% chovateľov celého Slovenska,verte mi,že to 1% by bolo schopné to zavrhnúť,lebo oni otom rozhodujú.Ak mi to niekto vyvráti smekám pred ním klobuk dole.A na záver,skutočné rozumní ľudia by sa natom dohodli za pol hodiny,qle nesmelí by tam byť,čo sú teraz,/česť vynímkam,lebo aj si vážim niektorých členov prezídia/Ospravedlňujem sa za nejake chyby v tomto texte,lebo som VČS ZO.Aby som bol konkretný a úprimny Vám poviem,že veľa členov nielen našich ale aj Vaších nevie,že sa jedna o nejakom NP,takých mame funkcionárov v OZ a vyšie.Ak by som im povedal,že letíme NP Kocurkovo,bolo by im to jedno,tým čo to nesledujú.Tak ešte ráz pripomínam,SZ ako najvyšší organ a usporiadateľ preteku,nech návrhe tri vypuštacie miesta pre celé Slovensko,určí podmienky a zverejní ocenenie a basta.A vec je vyriešená.
Jozef Antuš Ing. (22.02.2016, 11:35)
Prajem pekný deň, pozorne sledujem vývoj tohto DF. Mottom tohto DF bolo " Ako ďalej na dlhých tratiach?? " Nakoľko sa diskusia rozdrobila na témi VCS , resp. NP, odklonili sme sa od problému dlhých tratí. Preto chcem vložiť k tomu celému svoj osobný názor.
Začnem od Adama. Niekedy dávno sme prijali dokumenty týkajúce sa fungovania SZ ( stanovy, PP, vystavaný poriadok ..... ). Súhlasili sme s tým ,že dlhá trať ponímaná podľa našich dokumentov bude od 500 s jedným pretekom nad 700km (t.j. 701km !). To všetko s odvolaním sa na FCI !!! Týmto bol spustený proces celej reorganizácie bývalých OZ ako aj samotných chovov bývalých ako aj súčasných majstrov OZ. Vyhraňujem sa proti hanlivým názvom týchto majstrov (ako uličkový ,pralesný...). Títo páni, na rozdiel od nás pochopili o čo v tomto biznise ide! Tak ako v bežnom živote aj v holubárskom športe sme naskočili na vlak , mysliac si ,že nás vezie do raja. Ale podmienky FCI sú podľa mňa účelovo nastolené na likvidáciu pretekania zakorenenú v mysliach končiacej generácie. To je asi tak ako keď sa prijali ISO normy . Musíte mať 16 chladničiek keď chcete prevádzkovať malú reštauráciu nakoľko podľa ISO nemôže byť mäso v chladničke spolu so syrom!! Výsledok predávajú sa chladničky, vyrobené v zahraničí . Takým to postupom cez ISO a ostatné normy sme zdevastovali vlastné chovy . Poviete si ,že som odbočil od témy ,ale nie.Prijatím podmienok FCI boli nastolené podmienky pre nové kmene PH, čím sa otvorili trhy pre západných chovateľov ( oni veľmi dobré poznajú našu povahu -všetko čo je cudzie je lepšie ako naše). V súlade s FCI sa začali deliť OZ. Začali vznikať nový majstri. Ty začali obmieňať svoje chovy a špirála biznisu sa roztočila. Každý chce byť majster. Ruší svoje chovy založené na starých linkách ( holuby na KT-ST-DT) a zavádza jednotnú linku ktorá letí od 200 do 701km. Nakupujú sa vnuci ,dcéry ,synovia nejakých "šilencov". Upravili sa PP podľa FCI a biznis beží. A zrazu prišli jedinci ,že " Ako ďalej na dlhých tratiach ???. Odpovedám všetkým : Pokiaľ sa nezmenia naše vnútorné normy ,a všetky preteky budú nastavené podľa FCI, dlhé trate tak ako ich poznáme z minulosti SKONČILI !!!!. Preto podľa mňa musíme padnúť na samé dno aby sme sa dokázali odraziť! Preto súhlasím s ďalším delením OZ v súlade s FCI. Prečo? Lebo len totálny rozpad vytvorí podmienky pre nové "REGIÓNY". A čo s holubmi na dlhé trate ?! Tie nájdu uplatnenie až v nových regiónoch a pri zavedení nových súťažných podmienkach. Profitovať budú jedinci s " retro " linkou. Na tomto mieste je vhodná otázka pre p. D.Krajčíka ( príspevok z. 18.2.2016) . Tých 8 z 10top chovateľov Belgicka nezaujímajú podmienky stanovené pre pretek FCI !!!!!!! . Tak potom na akom princípe sú postavené ich súťaže?!!!! Či podmienky FCI sú iba pre bývalý socialistický sektor??!!!!! Ešte k tomu meraniu síl na úrovni VCS ,resp. NP. Myslíte si ,že naši majstri sú celkom sprostý ľudia? Veď predsa nepôjdu s kožou na trh po toľkých rokoch práce a investovaných peňazí do nejakej neregulárnej súťaže. Nebudú robiť percentá iným majstrom !! V súčasnosti nie sú vytvorené podmienky pre usporiadanie jednotného preteku v ktorom by sa objektívne ukázala sila našich majstrov .
Daniel Krajčík (22.02.2016, 13:54)
Pán Antuš, mojim príspevkom som chcel povedať len to, že belgickí chovatelia nie sú až tak upätí na olympijské podmienky a viac si cenia spoločný národný pretek aj za tú cenu, že zrovna kilometrami ideálne nespĺňajú kategóriu FCI.
Štefan Gubric (22.02.2016, 17:06)
Ďakujem za Váš príspevok pán Antuš.Toto je doteraz najlepší príspevok na túto tému. Letu a chovu úspech!
Jozef Antuš Ing. (22.02.2016, 19:36)
Pán Krajčík, mal som dojem, že chcete povedať oveľa viac !!!! Aj v BE majú zväz , aj oni majú predsedu zväzu, aj oni majú plniť podmienky FCI !!!! či...
Barbirik Igor (22.02.2016, 21:39)
Dobrý večer nedá mi nezareagovať Daniel má pravdu minimálne 80 % chovateľov Holandska a Belgie nezaujíma Olympiáda ich zaujímajú len špičkové ceny vo veľkej konkurencií a ich národná výstava ,keď
sa ich spýtate na olympiádu každý mávne rukou a povie príď sa pozrieť na našu NV výstavu a tam budeš
vidieť Olympiádu. (Môj Holandský priateľ mal najlepšieho holuba EV a v Poznani ho nevystavil vnučka toho holuba vyhrala ST Vycent 1000 km z 12000 holubov).A nezdieľam ani názor pána Antuša že najprv musíme padnúť na samé dno,ten kto padne tak hlboko sa s toho nespametá ani za 20 rokov,Som rád že nám takýto scenár nehrozí ,Som rád že máme aj schopných Funkcionárov ktorý už vykonali kus dobrej práce vo vytvorení regionov a snažia sa vytvárať aj dobrú spoluprácu z inými regionmi a nenechajú sa odradiť chovateľmi ktorý bi mali radosť z toho jak sa to rozpadáva.
Jozef Antuš Ing. (23.02.2016, 05:59)
Pan Barbirik, je mi smutno z toho a vôbec nemám radosť z rozpadu . Ale tak ako hovoríte mate pravdu " rozpadáva sa to " smutno mi je a ľúto holubárov pre ktorých je Belgicke a Holandské hov.. viac ako holuby našich majstrov a víťazov olympiád !!!!!!
Väčšinou moje konštatovania a príspevky končia prac. stretnutia a uzatvárajú témi.

S pozdravom J.A. Hajtaš
Miroslav Vavrek (23.02.2016, 07:11)
Vážení priatelia.NP a VCS by mal schváliť národ.V našom prípade chovatelia poštových holubov.Ako a čo si schvaľujú v iných krajinách je ich vec,ony sa prisposobujú sebe a nie nám.Prezídium nariadilo spraviť prieskum,neuskutočníl sa žiadny.Prečo?V poslednom čase vydalo prezídium viacero nariadení,len bohužiaľ ludia,ktorí ich mali splniť,to neaxeptovali a ignorúju to aj ,ke´d sú poniektorí členmi prezídia.Treba k tomu komentár?Neviem či sa to dá ešte stihnuť,ale trebalo začať od ZO ako neviem kto návrhol,podpísať prezenčky na spôsob referenda a zverejniť to,lebo veľa chovateľov skútočne nevie,že sa tú jedna o NP a ake vypušťacie miesta.Tí čo poväčšine hovori,že zastúpujú nás všetkých alebo východ a západ,presadzujú to čo vyhovuje len im.Ak sú ráz nastavené pravidla,ktoré sme si sami schvalili tak ích aj dodržujme.Ako je možné,že v iných športoch ti ide,kde to doržujú aj majtri tých svojích odveti a prisposobia sa regulom.Trbarz futbal,ked je NP.Išiel by taký Slovan Bratislava,hrať pohár na východ republiky do nejakej dediny alebo Košice na západ?Ak by trvali na svojom ako poniektorí naši majstri a nerešpektovali by dané pravidla?Nazvalí by to NP.Takže stúpme si do svedomia a povedzme si pravdu,,chceme NP a VCS alebo nie,,, a nemlaťme prazdnú slamu a nezačínajme z vecami či bolo skôr vajce alebo sliepka.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené