Oznam - Západoslovenský región

Peter Záhorský (19.07.2015, 21:01)
Západoslovenský región (OZ NR+BA+TT+PK) z dôvodu nepriaznivého počasia prekladá štart preteku Hannover z nedele na pondelok 20.7.2015.

Dôvod preloženia:
Prepravné vozidlo ZR bolo na mieste štartu v nedeľu 19.7.15 o 01:45 aj spolu s dvomi poľskými dopravnými prostriedkami. Jedni Poliaci holuby vypustili bez prítomnosti a súhlasu štartéra o 05:40 a cca. tretina holubov lietala na štarte ešte o 06:10. Štartér pán Josef Gregulec aj po našom naliehaní odmietol do 07:00 hodiny holuby vypustiť. O 7:00 hodine začalo pršať a intenzívne pršalo do cca. 12:30. Do cca. 11:00 mali vodiči povinnú prestávku (nemohli jazdiť). Následne Správna rada Západoslovenského regiónu spolu s členmi štartovacej komisie rozhodli, že holuby budú vypustené nasledujúci deň, t.j. v pondelok 20.7.15 o cca. 06:00 hodine.

Správna rada ZR tiež rozhodla, že z dôvodu vypustenia holubov v pracovný deň ruší povinnosť hlásenia holubov z preteku Hannover II..

Po tom, čo neprestávalo pršať ani po 10:00 hodine, sa druhí Poliaci rozhodli tiež počkať so štartom do nasledujúceho dňa (letia DT, cca 550 km).

Holuby boli počas celého dňa napájané a boli samozrejme nakŕmené.

Podľa predpovede na pondelok by mali mať holuby priaznivejšie letové podmienky, ako v nedeľu. Teplota v Nemecku a Čechách by nemala presiahnuť 25-27 st. C, na Morave 30 st. C a na Slovensku 33 st. C a mal by po trase prevládať západný až severozápadný vietor.

Prajem nám všetkým dobrý dolet našich holubov. Letu Zdar.

Peter Záhorský - predseda Západoslovenského regiónu
Peter Záhorský (20.07.2015, 06:11)
Štart holubov z miesta Hannover-Garbsen bol vykonaný za prítomnosti štartéra p. Josefa Gregulca v pondelok 20.7.2015 o 05:50 hodine.

Počasie: jasno, 13 st. C, bezvetrie

Poznámka štartéra: odlet okamžitý, bez zakrúženia nabrali holuby správny smer na Slovensko
Milan Blahovský (20.07.2015, 08:06)
Výborná práca , urobili ste veľký krok pre holuby a verím, že aj väčšinu spokojných chovateľov doma. Určite sa nájdu aj nespokojní, ktorí razia tendenciu čím horšie, tým lepšie, ale taký je už náš chovateľský svet...Prajem úspešné dolety.
Daniel Krajčík (20.07.2015, 11:26)
Tak, veru tak, ti co sme vcera leteli preteky, tak by sme radsej vratili cas a leteli dnes.
... a p. Gregulcovi (starterovi) poslite flasku dobrej slivovice, ze Vam zachranil holuby, ked ich odmietol vcera vypustit.
Miroslav Scibravy (20.07.2015, 13:03)
Pekne sa to cita,ked chovatelia p.Blahovsky a Krajcik z inych OZ chvalia pracu a rozhodnutie Spravne rady zapad.regionu.
Milan Blahovský (20.07.2015, 15:25)
My ( naše holuby) sme včera odleteli 600 km v teplotách do 33-35 st.na severe a JV protivetre, trocha sme holuby pritvrdili a bolo menej dôvodov na úsmev pri vyhodnocovaní pretekov v podvečer. Napokon sa žiaden krach nekonal ( aspoň u mňa nie ) keď to zvládlo 38 ks z 43 nasadených - 6 ročiakov z 8 nasadených, ale tu ide predsa o tých ďalších, ktorí to možno nedokážu holuby na takéto trápenie pripraviť. Preto ma hnevalo, že sa pretek nepreložil na pondelok, k čomu som sa vyjadril na našej webovej stránke. Preteky sa organizujú pre holuby a nie pre ich "držiteľov" ako to napísal na moravskom DF p.Adamík. Napokon tí čo boli za nedeľu asi svoje nedosiahli, čo to je nech si domyslí každý sám.
Šimko František (20.07.2015, 21:41)
Milan to pekne si zaletel , ak na Spiši v nedeľu bolo cca 33 st. tak na Zemplíne možno aj 37 st. a aj poriadny protivietor . A hoci sa kolega Titko nahnevá že píšem aby on tom vedel , tak myslím že to stojí za zmienku : 15.09 , 15.10 , 15.11 . a potom : 15.22 5 holubov spolu sadlo v Rakovci u Jožka na leták a Bricon 5 x zapípal ... Jedno veľké šťastie že bola prítomná kontrola vycvikára OZ Eda Nováka , ten to všetko videl . Inak by možno ani jeden neveril. Jozef gratulujem vyzerá to na prvé 3 miesta v OZ. Hej a ešte km cca 580 km.
Zdeněk Adamík (21.07.2015, 06:47)
Každý z organizátorů by měl dělat všechno pro to aby nedošlo k likvidaci chovu poštovních holubů neodbornou organizací závodů, nedokonalým ošetřováním během přepravy a nakonec startem v počasí, kdy někdy ani letadla nedostanou povolení ke startu či přistání.
V každém případě výše uvedená organizační změna byla vyjádřením velmi dobré činnosti organizátorů, gratuluji.
Peter Záhorský (22.07.2015, 05:36)
Holuby doleteli výborne. Prvé dosiahli rýchlosť cez 1500 m/min..Odhadujem, že 20% holubov doletelo za cca. 30 minút. Straty žiadne, alebo len minimálne.

Takáto situácia, že holuby čakajú na mieste štartu na odštartovanie do nasledujúceho rána (24 hodín), sa stáva v našich OZ na SR len veľmi zriedkavo. Vo vyspelých holubárskych krajinách je to bežná prax, že sa na štarte čaká 24 aj 48 hodín, krmí sa, napája a čaká sa na lepšie podmienky. Pretekanie s holubmi by malo byť hlavne o dobrých kvalitných holuboch, ktoré sa vedia vysporiadať so všetkými nástrahami, ktoré ich čakajú a nie o chovateľskej odbornosti v oblasti farmácie a biochémie.

Aj keď niektorí chovatelia sú nespokojní, ja som presvedčený, že to bolo najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli spraviť, čo potvrdzuje aj výborný dolet holubov (pozn.: okrem výbornej starostlivosti o holubov počas čakania k dobrému doletu pomohol aj priaznivý západný-severozápadný vietor a nižšia teplota ovzdušia). Kritici preloženia štartu o 24 hodín neskôr by to urobili úplne inak. Oni by pretek skrátili po nakošovaní v sobotu večer zo SDT - Hannover (nad 700km) na DT - Gotha (cez 500km), alebo ešte bližšie. Ja považujem takéto rozhodnutie za akceptovateľné len vtedy, ak sa rozhodne o skrátení najneskôr jeden deň pred košovaním. Neakceptovateľné je pre mňa, keď sa o tom rozhoduje, keď sú holuby nakošované a všetci chovatelia nasadzovali holuby na dvojdňovú SDT a nie na DT alebo dokonca ST.

Niektorí si myslia, že ja som tyran holubov, že holuby púšťam hlava, nehlava. Veľmi sa mýlia. Ja mám len určité zásady (serióznosť, transparentnosť), ktoré u mňa platia a robím všetko preto, aby som tieto zásady dodržiaval za každých podmienok. Aj ja sám mnohokrát zisťujem, že som si uplietol sám na seba bič, keď som sa rozhodol takto vykonávať funkciu. Možno by bolo lepšie vykonávať funkciu inak, využívať ľudské vlastnosti ako alibizmus, egoizmus, atď., manipulovať a robiť veci neprehľadne. Robiť to tak nemôžem, lebo každé ráno sa chcem pozrieť do zrkadla. Som presvedčený, že riadenie oblasti a vyšších regionálnych celkov musí byť postavené na zásadách a serióznom prístupe k chovateľom, k partnerom v regióne. Niektorí mi vyčítajú, že robím funkciu predsedu štartovacej komisie veľmi demokraticky (lebo ma zaujímajú názory členov oblastného výboru a regionálnych partnerov). Radia mi, aby som rozhodoval sám a že je treba zaviesť do tejto funkcie prvky diktátorstva (ako ja poviem, tak to bude a hotovo!, vy len zaplaťte a do ničoho sa nestarajte!). Som si vedomý, že akokoľvek sa budem snažiť vykonávať funkciu seriózne, morálne, aj tak všetci nebudú spokojný (koľko ľudí, toľko chutí). Mojim cieľom je uspokojiť väčšinu.

Nakoniec by som sa chcel poďakovať štartérovi pánovi Josefovi Gregulcovi, ktorý je profesionál a robí si svoju robotu na 100% (mali by sme si všetci brať príklad z takýchto ľudí). Nepodľahol ani našim tlakom, aby holuby vypustil. S odstupom veľmi krátkeho času môžem konštatovať, že urobil veľmi dobre, že sa nedal nami ovplyvniť.

Poďakovanie patrí aj vodičom, ktorí zodpovedne pristupovali k starostlivosti o holubov. Každé 2 až 3 hodiny som bol s nimi v kontakte a poskytovali mi informácie. Sám štartér si bol počas stánia skontrolovať viac krát, či je o holuby postarané.

S pozdravom Peter Záhorský



Milan Blahovský (22.07.2015, 10:58)
Peter, veľmi pekne napísané a zhodnotené. Mnohí by si to mali pár krát denne prečítať a keby si raz denne našli jednu myšlienku pre seba , určite by sa posunuli funkcionársky aj chovateľsky dopredu. Mám ale skôr pocit, že raziť si svoju cestu v opačnom postoji k holubom a chovateľom, je im však bližšia.
Úspešný záver sezóny prajem serióznym chovateľom.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené