JAR

Peter Matalík (24.01.2015, 15:32)
Dávam do pozornosti dolet vJAR 2 ks. .Náskok 1,25 hod.Zatiaľ.Čo by sa dialo u nás resp.v ČR.
Miroslav Pažítka (24.01.2015, 15:39)
No u nás nebo v ČR by jste byl okamžitě podvodník...
Zdeňek Adamík (24.01.2015, 16:17)
Přemýšlíte vůbec o tom co zde píšete? Máte vůbec čím? Srovnávate nesrovnatelné. Taková zjednodušení mohou asi být je u j... lidí.
Zdeňek Adamík (24.01.2015, 16:19)
Autor: Zdeněk Adamík Vloženo: 24.01.2015 15:57:24 (90.177.235.54 54.235.broadband10.iol.cz) Tak u nás asi moc závodů holoubat na 521 km a v takovém počasí není, nebo snad ano? A od toho se potom odvíjí posouzení, zda jde či nejde o nepřiměřený náskok. Autor: Zdeněk Adamík Vloženo: 24.01.2015 16:02:32 (90.177.235.54 54.235.broadband10.iol.cz) A ještě jedna podstatná věc: v JAR je jistota že všechna holoubata byla na závod skutečně nasazena, viz. způsob nasazování a kontroly nasazování v JEDNOM ZASAZOVACÍM STŘEDISKU. Tak si prosím sáhněte do svědomí jak je tomu u vás při závodech holoubat a jakou máte 100%-ní jistotu ve smyslu dodržování ZŘ a Propozic komerčních závodů.
Peter Matalík (24.01.2015, 20:51)
Zdeňku ja si tu budem písať čo chcem a kedy chcem a nemusím ani stále "tuho" rozmýšľať čo.Je to vec osobného názoru.A či je to srovnatelne ,alebo nie nech si každý utvorý svoj názor.Len jedna poznámka.V takomto prestížnom závode ,akým finále v JAR je, to organizátori nezvládli.V dnešnej dobe satelitov a predpovedí no neviem.
Zdeňek Adamík (24.01.2015, 21:08)
Sebral jsem ti snad přístupové heslo, Peter? O tom zda se mělo či nemělo letět o tom také není třeba diskutovat: z pohledu holoubat asi nemělo. Z pohledu turistů, kteří patrně holuby odepsali už při jejich přihlášení, asi ano. Závěrem: trvám na to že je to zcela nesrovnatelné. Tvůj názor Ti ale neberu.
Ľudovít Jančok (25.01.2015, 10:17)
Zdravím Vás. Môj názor je že všetko je tak ako má byť. Kto chce testovať , alebo vyhrať musí na to mať. Pre mňa tento závod bol skutočným testom kvality a odbornosti chovateľov, a ich holubov. Keď v TS. doletí z finále 5oo km krdeľ 1OO holubov je to pekné, ale....... Pozdravujem Ludvik.
Zdeňek Adamík (25.01.2015, 10:27)
Tento test má smysl pokud se chci trvale, systematicky, tohoto závodu zúčastňovat. Pro závody v OS praktický smysl nemá.
Milan Blahovský (25.01.2015, 10:45)
Plný súhlas s tebou Ludo, to nie je pretek pre nepripravených chovateľov doma za monitorom a holuby, ktoré sa nedokážu vysporiadať s dlžkou trate, s protivetrom a teplotou. Finále ako má byť, dramatické a časovo dostatočne predlžené. To nie je čakanie na priaznivý vietor a ideálne počasie na 99 % trate. To nie je výber jedincov, ktoré budú o rok zberať body doma v našich pralesných majstrovstvách OZ. Je to boj o život a boj o vysnené financie, ktoré predsa len potešia viac ako plechové poháre v našich krajoch.
Všetká česť chovateľom z ČR a Sk, ktorí sa zapojili do tohoto kolotoča testovania chovov, pričom v našich podmienkach vybrať to pravé je neskutočne náročné a to čo hviezdi doma v nárokoch, ktoré nám poskytujú OZ, prípadne aj niektoré naše TS, to už na južnej pologuli nestačí.
Stačí prejsť štatistiky úspešnosti niektorých ďalších zúčastnených krajín a možno to aj niekto pochopí o čom to je.
Včera sa ma pýtal istý chovateľ z Balkánu čím to je, že sa tak presadili nemecké či americké holuby ? Odpovedal som mu krátko, všetko je to o peniazoch a systéme výberu holubov, ktoré sa tam posielajú. Selekcia línii, ktoré to v Afrike vedia je iná ako u nás. Je rozdiel tam poslať toľko holubov ako dáva Ganus či Hooymans alebo Koopman z NL, oproti našich trojičkám, z ktorých sa dožije prvých nácvikov možno jeden či dva ( česť výnimkám).
Jednoducho počet holubov dodaných do JAR z USA či DV je neporovnateľný s tým čo tam pošlú ostatné krajiny ( pridali sa k ním aj šejkovia z Kuwajtu a výsledok bol aj tam). Nám ostáva iba neustále čakať na to povestné štestíčko, ktoré tu a tam máme.
Neverím, že by organizátor podcenil niektoré skutočnosti ako tomu možno trocha pred rokom bol v prípade extremného predlženia finálového preteku.
Naopak si myslím, že tie podmienky vzhľadom na vrcholenie leta v JAR boli primerané, aj keď nie prijateľné pre naše holuby. Našim povedzme si rovno viac sedí teplota do 26 st.C a vietor do chrbta, potom sa aj 520 km pretek javí ako jednoduchý a naše holuby ako tie špičkové.
Je za nami ďalší ročník a verím, že aj tento vývoj preteku bude ďalšou výzvou k účasti našich holubov v novom ročníku a pred nami bude ďalšie africké dobrodružstvo.
To je skutočne o čomsi inom ako tie naše európske TS, hoci výsledky našich holubov potešia aj tu.
Ľudovít Jančok (25.01.2015, 11:12)
Zdravím Vás. Milanko sm veľmi rád že si napísal tieto slová pravdy. U nás sa už chovajú len bábiky a nie holuby. Ani tedy vypustiť ani tedy, počkať hodinu, lebo sa zmení vietor, čakať kedy prejde mrak. My sme dakedy lietali s Chomutovom, lietali sme Klášterce, skoro každý dvojdňový. To bol adrenalín ale aj holuby. Pozdravujem Ludvik.
Peter Matalík (25.01.2015, 13:43)
Všetko je to krásne ,len..čo robíme v OZ v skutočnosti?V 99% čakáme na vhodné počasie,smer vetra závod nad 800 km/Nár.pretek/ pre rok 2015 /Wismar/ zrušili napr. všetci funkcionári OZ z Východu !Bez toho ,aby sa opýtali členskej základne.Dôvod,že vraj region Sever Wismar nechce.Čo je nám po tom?Možno že už len hrstka skalných v mojej ZO sa teší ak je ťažší priebeh preteku.Pripadá mi to tak,že vodu kážeme a víno pijeme.
Zdeňek Adamík (25.01.2015, 14:57)
Ludvík, závodím od roku 1964, takže vím jaké to dříve bylo, a také vím, že nebyl zas až tak velký problém se v pondělí či úterý uvolnit z práce nebo v dělnické profesi stačilo když jsi měl za sebe náhradu, třeba i přehozením směny. Takže rozhodně menší adrenalin jako by tomu bylo dnes když bys nevěděl zda volno dostaneš nebo zda Tě kvůli případné časté absenci zaviněné adrenalinovými Klášterci vyhodí z práce. Závodilo se přirozenou metodou, tudíž bylo v podstatě jedno kdy holub přiletí, buď byl doma partner nebo v hnízdě podkladky a pravá vajíčka se nacházela buďto v líhni (u mne) nebo pod jinými párami. Dnes při vdovecké metodě je nutností čekat na každého holuba, řádně se o něho postarat, hlavně o ty opozdilce ti to potřebují nejvíce. Jo pokud chceš holubařit systémem "naser-mater", pak jo. Holubi nebyli obvykle ani řádně napojeni anebo přinejmenším neexistovala kontrola. Taktéž ne vždy byla kontrola kde to řidiči vypustí. Pokud mizerně ošetření holubi vylétli ze Zoobusu, po pár km hledali vodu sedli na rybník, na řeku, potok nebo k nějakému chovateli a to mohla být také jejich konečná. Pokud měli hlad, na poli bylo všeho dostatek. Tehdejší kombajny nebyly tak kallitní jak v dnešní době kdy na poli nula obilovin jen u cesty najdeš v zatáčce pár zrn pokud nejsou vlečka či valník řádně utěsněni, případně jede někdo jako prase. Holubi kvůli nedostatku čerstvé krve byli v "kvalitě" téměř jednotni a jen ten kdo mohl něco poštovního importovat a ti by se dalil spočítat na prstech jedné ruky, dočasně zazářil, než se to rozchovalo i u jiných.A tak bych mohl pokračovat. Pokud chceš stejná situace jako u holubů je ve všech druzích sportu, co se týká náročnosti na výkony, zejména rychlost a podpory výkonných sportovců týmy na daleko vyšší úrovni než jsme my holubáři. Po průměrném sportovci ani pes neštěkne stejně jako po průměrném holubovi. Sponzory už vůbec nezajímá. Peter, pokud ty závody nebudou atraktivní ve smyslu jejich finačního ocenění ke krytí vyšších nákladů na výchovu závodníků pro SDT, tak to nebude lepší. Za "pracholapy" si nic nekoupíš a holubi je také nežerou.
Ing.Miroslav Vidhold (25.01.2015, 17:40)
Myslim si,ze pravda je niekde inde Milan...Ako "skoncil" Zandy Mayer kvalita a sposob riadenia okolo holubov sla rapidne dolu.Co zostalo,to su peniaze a to,aby na finale islo co najviac holubov...Urcite im stiskalo ritkou,ked z 300 km chybalo prvy den 1100 holubov...to ta 300 -ka podla teba bola dokazom zlej kvality holubov?...nie,bolo to uz vtedy dokazom "neschopnosti " udrzat zdravotny stav holubov na patricnej urovni,rovnajucej sa vstupke 1100 $ za drustvo...Stacilo si pozriet viacero predchadzajucich stavkovych treningov,ci Hot Spotov,kedy osetrovatel nahanal holuby s pred zatvorenych vletov jedneho holubnika na druhy...!!!..aka to rovnost pri stavkach,ci lietani o auto,ked holuby priduce prve,nepustia dnu,lebo sadaju na strechu tam,kde boli zvyknute...totalne neregulerne a neprofesionalne...Podla mojho nazoru je Afrika prva len v tom,ze tam ludia minu najviac penazi,bez toho,aby im chybali...holuby tam hraju totalne druhe,mozno aj tretie husle...Osobne som v Sun City na dolete tiez bol a mozem povedat,ze pocasie sa od nasho lisi len nizsou vlhkostou vzduchu, no preteky v protivetre v juli a pri 33° su u nas uplne rovnake ako tam,s tym rozdielom,ze dolety su tu urcite lepsie...vtedy holuby leteli 605 km s doletom prvych 15,15 hod.velmi horuce pocasie s miernym protivetrom a padali na letace s nie velkymi pauzami...viem tiez,ze kazdy zavod je iny,by niekto povedal...no v tomto obdobi je tam leto a pocasie na 95% rovnake kazdy rok...Rozdiel je vsak v tom,kto a ako sa stara o holuby a z toho Vam vyjde obycajne = zdravotny stav.Myslim si este jedno...predtym sa lietala vzdy jedna 400-ka,pred finale,ktora urcite holuby pripravila na finale zniest aj vyssie zatazenie...no bola zmenena( je to samo vec organizatora)...skok z 300 na 530,ci viac znasa menej holubov,hlavne ak nie su fit...Normalne nie je mozne stratit skoro 2300 mladych holubov do 300 km... ci si niekto mysli,ze tam dava niekto odpad z holubnika za tie peniaze? Moj odhad,aj ked nie je urcujuci,je taky,ze buduci rocnik bude opat menej obsadeny...nie kvoli cene,ale kvoli tomu,ze prve su peniaze a nie testovanie holubov na vysokej urovni...
Ľudovít Jančok (25.01.2015, 17:44)
Zdravím Vás. Zdeňku ja som už vtedy lietal vdovskou metodou, mal som 35 holubov a bolo to . Čo môžem konštatovať po rokoch je skutočnosť že chovatelia ktorí boli v špici vtedy sú aj dnes. To znamená že tak ako sa vyvíjali za tych 3O rokov holuby ,tak sa prispôsobovali trendu aj chovatelia. Je pravda že teraz dvojdňový závod je pre niektorých veľký problém je to jednoduché pre tých ktorí majú EKS. Je to začarovaný kruh, vždy je to 5O na 5O. čakáme na ten po...... dôchodok, len či bude stačiť na toto šialenstvo, ale myslím keď sa spoja viacerí dôchodci, tak to pôjde. Kto chce vždy si cestu nájde. Pozdravujem Ludvik.
Tibor Balogh (25.01.2015, 18:23)
Pán Adamík v tom nemozem s vami súhlasit ze vtedy neboli holuby poriadne napajané, vtedy nasi prepravci dostali vodu v kazdem JZD alebo i jinde, ale dnesnej dobe ked auto nezobere dostatok vody tak vam tazko niekde dajú vodu........
Stanislav Bojko (25.01.2015, 18:25)
Malý dotaz pane Jančok, když máte takové zkušenosti tak nám zdělte kolik Vám bylo roku když Zdeněk začal holubařit, od kterého roku lítáte vdovství. Mě je 68 vozil jsem holubi 4 roky za OS tak mám nějaké zkušenosti jak z přepravou holubů tak i z holuby udělal jsem 4 x mistra OS. Pokud mě paměť neklame tak vdovství začalo tenkrát v bývalé společné republice kolem roku 1990 + / - . V tuto dobu se také začalo jinak na polích hospodařit( žádné celoroční seti směsek ke krmení dobytka kde si holubi po cestě zobli) Testovací stanice u nás a ve světě jsou postavené hlavně na výdělku a až na druhém místě jsou holubi. Bohužel několik takových to dokázalo. V dnešní době to nebude nikdo dělat zdarma, někomu stačí méně a druhému 3 x tolik je málo.
Ľudovít Jančok (25.01.2015, 18:38)
Zdravím Vás. Pán Bojko od roku 1977 som lietal vdovskou metodou. V roku 1992 som k vôli závisti a primitivite zo dňa na deň predal všetky holuby. Začal som chovať v roku 2OO9 a 2O11 druhý raz. Okrem iného som robil ošetrovateľa u pána Košťála a bol som tam generálny majster 3 roky pán Bojko máte čo doháňať. U pána Košťála som vychoval dvoch olympionikov. Ale netreba sa chváliť, treba to zopakovať. Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (25.01.2015, 19:03)
Miro V., súhlasím s tebou v kritike na systém prípravy holubov na finále, to vchádzanie holubov bolo komediálne, taktiež máš pravdu v tom, že boli neprimerané straty v počiatočnom štádiu tréningov ( doplatil som na to aj ja, pričom doma súrodenci s prehľadom odleteli sezonu..). Nevšimol som si, žeby pri pretekoch Hot Spot naháňali tmaví chlapci holuby dovnútra, v tréninoch to bolo, v tomto je to pre mňa sklamaním, že holubom chýbal režim. Holubníky v JAR sú atypické svojím štýlom vletov, na ktoré nie sme zvyknutý a zrejme sa niektoré holuby s tým ťažko vyrovnávajú. Hodnotiť zdravotný stav či kondíciu holubov mi neprináleží , to by som musel byť namieste a potom vravieť či je všetko ako by som si predstavoval, do týchto kútov TS nie je vidieť. Skok z 300 km na finále je zrejme účelový a z pohľadu doletov vo finále asi nie príliš šťastný ( zrejme účel svätí prostriedky, o tom sa presviedčame aj v TS blízkych nám). Ja som hodnotil dolety vo finále, štartovanie a možnosti ako sa rozhodnúť pre zaslanie tých pravých bojovníkov na finále. Každý rok je iný, aj finále teda iné. Idem však ďalej a budem hľadať ďalšie vhodnejšie typy pre zvládnutie nástrah v JAR.
Stanislav Bojko (25.01.2015, 19:18)
Nic ve zlém, jen jsem se chtěl informovat. Když pan Košťál měl ty olympioniky tak nikdy neřekl, že je to Váše zásluha. Pravě v od roku 1975 do roku 1979 jsem vozil holuby a dva roky jsem vozil, při spáteční cestě holuby z OS v které byl pán Košťál, tenkrát košování probíhalo pod jeho domem v garáži od té doby se s pane Košťálem znám a to dost dobře. Měl jsem také od něho holubi kteří dávali výborné závodníky, bohužel kuna ukončila jejích život. Původ holubů byl podobný jako měl pan Křiva.
Anton Súlovský (25.01.2015, 19:54)
Pán Vidhold,ten skok z 300 na 500 sa neľúbi ani mne,s tým súhlasím. Ale pýtam sa. Nemecké alebo Lašové holuby boli v inom holubníku aby neochoreli? Určite nie. Je to tým,že závodov mladých s takýmto priebehom sa zúčastňuje dlhšiu dobu a vie ktoré to zvládajú. Nebojí sa nasadiť ani na tak ťažký Aš aký bol naposledy v roku 2014 aj 70 kusov. Len na takýchto závodoch sa ukáže ktoré holuby na to majú. Ani ja, ani vy sme tam určite zlé holuby nedali,ale na takýto ťažký závod jednoducho nemali. To je môj názor.
Ľudovít Jančok (25.01.2015, 20:24)
Zdravím Vás. Nuž to je jeho svedomie ak niake má. Pred rokom 2OO4 jeho výsledky stáli za prt a keď som odišiel tak za dva. Pozdravujem Ludvik.
Stanislav Bojko (25.01.2015, 21:03)
Asi nemáte pravdu (abych nepřestřelil roky jako u vdovství , mělo být 1980+/- ) Košťal starší byl 1 v intermistrovství a Košťal mladší byl 2 a to též bylo v mistrovství Slovenska, bylo to nejméně 2 x po sobě. Mimochodem podívejte se na záznamy z Olympiády v Poznani zda tam není náhodou moje jméno. Vím, že to diskuse o testovacích stanicích nepatři, bohužel jsem chtěl vědět vaše zkušenosti, třeba by se mě hodily. Zdraví JAST Bojko
Július Marton (26.01.2015, 09:47)
Pekný deň páni,pán Bojko a pán Jančok. Pán Jančok nebol by som na Vás reagoval,ale nemôžem nereagovať na Vašu poznámku,že Košťál lietal slabo a keď ste odyšli lieta ešte horšie.Jaro bol za bývalej republiky 2 x majster Československa,bol aj majster Slovenska ,ale to neni podstatné.Je pravdou ,že keď ste robil ošetrovatela u Jara tak bol majster.Na tretí rok tie holuby boli nepoužiteľné,čo ste do nich napchali za tie 2 roky ,ja som nedal za 40 rokov. Pán Jančok až budete mať Košťálové roky(v máji bude mať 77 rokov),neviem či budete aj lietať. Z môjho pohľadu na tie roky ešte mu to ide.Každý stárne .Pán Jančok len toľko,aby som bol objektívny. Pán Bojko ,keď ste v 70 rokoch ako píšete chodil Košťálovi do garáže tak sme sa zaisto stretli,aby nevznikli nejaké nedorozumenia tak Vás upozorňujem ,že chovám holuby dlhšie ako Jaro ,lebo som ich zdedil po otcovi.Nedokázal som to čo Jaro ,lebo sa z nedostatku času nemôžem venovať holubom ako on.Lietam na chvoste ,lebo nenasádzam na všetky závody,lebo nemám čas.Nemám ani jedného holúbka od Jara ako Vy,ale viem ,že mám dobré holuby a viem čo mi sedí na holubníku.Každý nemusí mať ambície byť prvý ,sú chovatelia ,ktorý budú chovať holuby aj keby hneď nelietali.Odbočili sme od témy TS. Chovateľ ktorý dá do TS si je vedomý,že holuby musia lietať a že nejdú na modnu prehliadku.Z môjho pohľadu tá Afrika je v poriadku.Len toľko páni.
Ľudovít Jančok (26.01.2015, 15:22)
Zdravím Vás . Pán Martoň vy ste chudák, ja vás ľutujem. Nie len to že ste s Košťálom rozbili ZO ale dezinformujete verejnosť. Po mojom odchode od Košťala on bol ešte 2-roky majster s tými holubami o čom hovoríte? Neberte si moje poctivé meno do huby, dobre vám radím - Ludvik.
Ing.Miroslav Vidhold (26.01.2015, 15:29)
Pan Sulovsky,ocividne Ste nemal dobru znamku z matiky...pisete tu teraz o doletenych holuboch...mna nezaujima,ked Vy nasadite na pretek 150 holubov a budete sa porovnavat s tym co nasadil 10...Z mnozstva bude letiet vzdy do % holubov ako z 2...tym hodnotite kvalitu?Ja nie...tym nechcem povedat,ze Vlado ma zle holuby.Mne sa nepaci jednoducho Vas "majstrosvetsky"nazor,ktory vobec nie je spravny...a co taky Komacka? ... 1/1...to Vam nic asi nehovori...:-)
Július Marton (26.01.2015, 17:06)
Aj ja Vás zdravím pán Jančok, či som chudák to by som nepovedal. Skorej hlupák, že sme ZO Dubnica nepoupratovali skôr. Neviem o tom, že by som ja aj s Košťálom rozbil ZO Dubnica. Trochu sme poupratovali a vydezinfikovali našu ZO. Kto chcel ostal a kto chcel odišiel. Ste špatne informovaný od Vašeho dlhotraťového informačného zdroja. Nabehli nové pravidlá. Čo si kto nahlási a zaplatí s tým môže lietať. Platí to pre každého člena našej ZO. A k tým Vaším liečiteľským schopnostiam len toľko.. Neroznášam reči, ja som tie prázdne krabice od tej apatieky videl pod stolom v koši. A medzi rečou aj Váš vtedajší zamestnávateľ sa preriekol. Jaro by lietal aj bez Vašej prítomnosti keby nemal tie roky ako má. Predsa každý stárne. Vašu poctivosť by mohol zdokumentovať aj ten nasledujúci chovateľ, u ktorého ste robili ošetrovateľa. To sa mňa ale netýka. Každý si urobí úsudok sám. Len toľko.
Peter Baňacký (26.01.2015, 19:34)
Myslim si že sa tu rieši neriešitelne, a pomali sa to ubera na osobne utoky. Ideme tu riešiť problem JAR a nedokážeme poriešiť svoje, ako je Narodny pretek -/ Wismar/ o ktorom pisal v uvode autor tejto temy p. Matalik Peter. Myslim si že prave tu je cesta na testovanie našich holubou. V minulosti sa lietali trate Stendal, Hanover, Hamburg a ďalšie SDT pre vychodniarov až do cca 1100 km, a myslim si že to bol postačujuci športovy adrenalin pre každeho chovateľa a aj testovanie našich holubou, i napriek tomu že to bolo len o plechovych poharoch ako pisal p. Blahovsky M., samozrejme ak nam ide hlavne o šport a nie o biznis, ak je to opačne tak potom všetci hura do JAR pokiaľ na to máme. [%sig%]
Miroslav Ďurana (26.01.2015, 20:27)
Pán Baňacký,možno nie všetci chceme zažívať adrenalín.Veď kto chce adrenalín,máme na Slovensku Maraton klub,ktorý založil pán Bučo.Za čo mu treba poďakovať a pokial viem zoberú každého a samozrejme aj východ.pokiaľ viem pán Matalík tam už bol.
Ľudovít Jančok (26.01.2015, 21:15)
Zdravím Vás. Pán Martoň, útočíte na moju osobu a preto sa musím brániť. Napísal som Vám email ale o aké krabice sa jedná? Keď ste ich videli, určite viete o čo ide, nože nám prezradte možno by nám to pomohlo. Čo má spoločné s lietaním vek? Miško Czutkai je starší a nie len on a lieta ako boh. Ja som od nikiaľ neušiel a nič som nikomu neukradol. Dochádzať 1OO km do práce je tiež hlúposť. Pozdravujem Ludvik.
Ján Kováč (26.01.2015, 21:27)
Spravte si svoju temu,lebo tato ma iny nazov.
Ľubomír Janda (26.01.2015, 22:15)
Všetkým prajem dobrý večer! Pokúsim sa tému vrátiť späť, teda k „JAR“. Vo viacerých príspevkoch bolo naznačené, že neúspech slovenských holubov spočíva v nízkej náročnosti pretekov v našich OZ a preto neboli na tak náročný vrchol testovania dostatočne pripravení. K tomuto názoru si dovolím pripomenúť minulý rok, kedy bol priebeh finále v JAR takmer rovnako náročný a pri zisku 6., 14. a 26. miesta prvý deň preteku pre naše farby, bolo všetko O.K. a vlastne aj úroveň náročnosti pretekania, ktorá je práve dnes kameňom úrazu. Preto si myslím, že v tomto prípade nie je čo riešiť. Ako bolo už povedané, každý rok je iný, tieto podujatia sú hlavne o šťastí, nie len pre toho s jedným družstvo, ale aj pre toho s tridsiatimi, a nám jednoducho tento rok neprialo. Letu zdar! Ľ.J.
Peter Matalík (27.01.2015, 06:29)
Pre p.Baňackého.Do maratón klubu už mám sľúbených 18 členov,ktorí budu pre sezónu 2015 nasadzovať.Podmienky/nasadzovanie ,cena za holuba,stávky/ zverejníme po schôdzi maraton klubu.V prípade záujmu info na mojom tel.čísle 0907 158728.
Jozef Jakubčák (27.01.2015, 09:11)
Nedá mi nezareagovať Peter Matalík určite neodhadol svojím prvým príspevkom situáciu ktorá nastala v preteku v JAR ale svojím postojom ako si on predstavuje vylepšovať resp. vyšľachtiť holuby ktoré zvládajú aj keď budú reťaze padať, ma už dostal.Ŕeagoval som nato keď písal ako si vychutnal pretek Geru za teploty 33st. mal 2ks medzi prvými z 250hol. a potom hodinu nič.....My sme leteli Sadki, od 11,00 v stave najvacsej horúčavy sme košovali a vodič mal čo robiť aby vôbec došiel do rána na štart a nie aby holuby vôbec ošetril-napojil.Ak má byť kritériom takýto dolet kde prvé holuby sú na najkratších kilometroch úspešné tak zbohom.Máme ich uprednostniť v chove? Na olympiáde v Budapešti nás za východ reprezentoval na dlhých tratiach Anton Krajňák ktorý vo svojom veku nerieši nijaké maratóny a podobné nezmysly.Ako sa 18 chov. budú porovnávať či volačo dokazovať v maraton klube ma tiež dostalo, ale to je ich vec.V OZ a teda aj v regióne máme 8 dlhých tratí, dosť nato aby sa dalo nalietať holuba. K testovacej stanici JAR, p. Frank Daelemans, koordinátor pre TS v Jar,keď som sa ho pýtal čo hovorí na kvalitu Koopmanových holubov, bolo to pár rokov dozadu keď mal 1eso a špičkové dolety povedal, ak má niekto nato, aby dal 40ks, z ktorých do mesiaca zahynulo alebo sa stratilo vyše 30.A jednoducho nasadnete do lietadla dáte 30 náhradníkov zostanete vyše mesiaca v JAR a potom pred finále budete nejakú dobu dohliadať na ošetrovanie svojích holubov čo Vám možem o akej kvalite hovoriť. [%sig%]
Peter Matalík (27.01.2015, 09:47)
Jozef.Najprv si over fakty aby si potom "nestrieľal drísty.Nejednalo sa o závod Gera ,ale Gotha.Holuby vyhrali v regione Spiš nie z z 250 holubov.A vzdialenosť mám jednu z najdlhších.Nepochopil si ani tých 18 chovateľov/dúfam,že ich bude viac/.Tí sa budú porovnávať nie len medzi sebou,ale z celým maraton klubom Slovenska,aj Maďarska,pretože budú jeho členovia!Bonus budú len stávky v rámci Východu.A ak su marotóny pre Teba nezmysly,tak tie "cvičené opice" na KT su čo?
Ján Bučo (27.01.2015, 09:49)
Pozdravujem priatelia, Ja len poopravím pána Ďuranu. Ja som maratón klub nezaložil. Len jednu jeho odnož, MDKS a tá sa potom so SEMK spojila. Ale určite, že sme radi za každého nového člena. Letu Zdar! Jano Bučo
Štefan Nochta (27.01.2015, 10:12)
p. Jakubčák, ste úplne mimo misu a nechápem, že prečo sa navážate do maratóncov. Ja na Vašom mieste by som toto slovo ani do huby nevzal, lebo sa tomu vôbec nerozumiete a nemáte ani potuchy, že o čom to je.......nezmyslom sú Vaše drýsty, ktorými ste sa tu predviedol. Vy si lietajte to, na čo máte, žiadny maratónec Vám to nebude vyčítať a ani Vás nebude brať kvôli tomu do huby.......ako to robíte Vy...ale to je asi výška Vášho IQ...
Jozef Jakubčák (27.01.2015, 10:24)
Fakt, že či Gera alebo Gotha je teraz asi jedno. Fakt je aj to o čom som pisal či si mal v regióne alebo v OZ pisal som o tvojom OZ a aj o tom ako sa o holuby keď je extrém aj ošetrujú to bolo o nás a či tie holuby ktoré zvládnu taký drill sú tie na ktorých treba stavať alebo je to len tiež o šťastí alebo momentálnej forme.Teba som si vzal do huby len preto, že si dristol nezmysel o neprimeranom náskoku aj s komentárom k tomu.Tie Vaše maratóny sú tak na dve veci ........ A cvičené opice na KT......to nechám bez komentára. [%sig%]
Jozef Jakubčák (27.01.2015, 10:51)
Ešte jedna vec, konkrétne k p.Nochtovi a ku všetkým komu som svojím príspevkom nesadol, reagoval som na konkrétny príspevok Váš názor Vám neberiem, a moj láskavo nechajte tiež .To je všetko čo som k tomu chcel dodať cez túto diskusiu.
Stanislav Bojko (27.01.2015, 17:57)
Dle mého názoru by maraton klub měl mít k závodům dopředu udělaná pravidla jako je to na západ od nás. Za 1. Popsanou celou trasu k místu vypuštění a to kolikrát a kde se bude napájet a krmit stačí 1 za den. 2. Kolik se bude dávat holubů do boxů ( už i Poláci nad 400 km, mají určeno 340 cm). Za 3. Jaká bude cena za holuba a co všechno bude v ceně zahrnuto. V dnešní době se naplánují závody, přihlásí holuby pak se zveřejní cena ale za co všechno účastník zaplatí už mu není nic po tom. Přeprava dlouhých závodu většinou bývá jen výdělečný podnik. Pokud maraton klub by chtěl dobře a bez dohadů fungovat tak by pořadatel těchto závodu měl dělat vše pro to aby dál jasné pravidla pro spokojenost jak přepravovaným holubům tak i jejích majitelům.
Štefan Nochta (28.01.2015, 05:40)
Zdravím p. Bojko, no predstavte si, že MDKS takéto pravidlá má presne vypracované a definované, do boxov sa dáva po 25 holubov, riadne sa kŕmi a napája, každým rokom na konferencii sa odsúhlasí, že o aké ceny sa bude lietať. Okrem toho prvých 20 holubov s "M" krúžkami letí za finančné ohodnotenie, ktoré sa v rámci SK umiestnia v 20%, Ďalších prvých 10 holubov v medzinárodnom vyhodnotení z preteku LIEGE je taktiež medzinárodne ohodnotených finančne. Takže tu nejde o žiadny "výdelečný" podnik, ale o solídne adrenalínové preteky.
Stanislav Bojko (28.01.2015, 21:47)
No chvála bohu, že Vám záleží na všem. Ti naši by se měli jít k Vám učit.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené